Συνεργασία των 4 Ιαπώνων κατασκευαστών για υδρογονοκίνηση


Εγκρίθηκε στην Ιαπωνία η σύσταση ερευνητικού σώματος από τις Honda, Kawasaki, Suzuki και Yamaha προς ανάπτυξη μικρών κινητήρων που θα χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 17/5/2023

Το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας ενέκρινε τη δημιουργία μιας ερευνητικής ένωσης από τους τέσσερεις μεγάλους κατασκευαστές δικύκλων της χώρας – Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha – υπό την επωνυμία HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology) που θα έχει ως στόχο να μελετήσει την ανάπτυξη κινητήρων με καύσιμο υδρογόνο για μικρά οχήματα.

Η εναλλακτική του υδρογόνου προωθείται έντονα από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ως μια διαφορετική προσέγγιση στα οχήματα μηδενικών (ή πολύ χαμηλών ρύπων), με την Kawasaki να έχει ήδη δείξει ένα πρωτότυπο υβριδικό που συνδυάζει κυψέλες υδρογόνου με έναν παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η κοινοπραξία των ιαπωνικών εργοστασίων έχει να αντιμετωπίσει κάποια τυπικά προβλήματα που αφορούν στη χρήση του υδρογόνου, όπως την ταχύτητα διάδοση της φλόγας στον θάλαμο καύσης που συχνά δημιουργεί ασταθή ανάφλεξη, καθώς και την περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης του υδρογόνου στο δίκυκλο.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της HySE, Kenji Komatsu της Yamaha Motor Co. Ltd., σχολίασε σχετικά:

“Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι με την ανακοίνωση σχηματισμού αυτής της ένωσης. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην εξέλιξη των κινητήρων υδρογόνου, μα ελπίζουμε η ένωση αυτή να προωθήσει τη βασική έρευνα προς αντιμετώπισή τους. Δεσμευόμαστε σε αυτή τη δράση με αποστολή να διατηρήσουμε στη ζωή τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι οποίοι αποτελούν την επιτομή των μακροχρόνιων προσπαθειών των προκατόχων μας.”

Τα βασικά πεδία έρευνας της HySE και ο ρόλος κάθε εταίρου έχει ως εξής:

- Έρευνα σε κινητήρες που καίνε υδρογόνο

- Έρευνα με ψηφιακά μοντέλα για την ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου (Honda)

- Θεωρητική μελέτη στη χρηστικότητα, απόδοση και αξιοπιστία των κινητήρων υδρογόνου (Suzuki)

- Πρακτική έρευνα χρήσης πραγματικών κινητήρων υδρογόνου ως προς την χρηστικότητα, απόδοση και αξιοπιστία τους (Yamaha, Kawasaki)

- Μελέτη στο εφοδιαστικό δίκτυο με υδρογόνο

- Μελέτη για τις απαιτήσεις ενός εφοδιαστικού δικτύου με ρεζερβουάρ αποθήκευσης υδρογόνου σε μικρά δίκυκλα (Yamaha)

- Μελέτη στο δίκτυο προμήθειας υδρογόνου

- Μελέτη για τον βοηθητικό εξοπλισμό που απαιτείται για τον εφοδιασμό και αποθήκευση του υδρογόνου, καθώς και του εξοπλισμού που μεσολαβεί μεταξύ ρεζερβουάρ και ψεκασμού (Kawasaki).

Εκτός των τεσσάρων κεντρικών μελών της HySE, υποστήριξη στην ερευνητική κοινοπραξία αυτή προσφέρουν οι Kawasaki Heavy Industries, Ltd. και Toyota Motor Corporation.