Η Yamaha αναπτύσσει κινητήρα υδρογόνου για αυτοκίνητα


Οι Ιάπωνες επιμένουν να επενδύουν στο υδρογόνο ως αντίβαρο στις μπαταρίες.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 17/2/2022

Η Yamaha ανακοινώνει πως εξελίσσει για λογαριασμό της Toyota έναν κινητήρα V8 χωρητικότητας 5 λίτρων (5,000 cc) που θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από υδρογόνο. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια συλλογική προσπάθεια της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας να προσφέρει επιπλέον επιλογές για την επόμενη μέρα του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

“Δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα (carbon neutrality) ως το 2050,” εξήγησε ο πρόεδρος της Yamaha Motor, Yoshihiro Hidaka. “Αυτή τη στιγμή η λέξη ‘Motor’ είναι μέρος του εταιρικού μας ονόματος κι εμείς από τη σειρά μας έχουμε έντονο πάθος και αφοσίωση στον κινητήρα εσωτερικής καύσης.”

Τον περασμένο Νοέμβριο πέντε μεγάλες βιομηχανίες της Ιαπωνίας - Kawasaki Heavy Industries, Subaru Corporation, Toyota Motor Corporation, Mazda Motor Corporation και Yamaha Motor – εγκαινίασαν μια συλλογική προσπάθεια εξερεύνησης νέων επιλογών καυσίμων για κινητήρες εσωτερικής καύσης που να συμβαδίζουν με τον στόχο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα με βάση τον άνθρακα.

Ο εικονιζόμενος κινητήρας είναι ένας V8 5 λίτρων, ο οποίος προορίζεται για το πολυτελές σπορ κουπέ Lexus RC F έχοντας πολλές μετατροπές (ψεκασμός, κεφαλές κ.ά.) ώστε να καίει μόνο υδρογόνο και μάλιστα φαίνεται πως τα καταφέρνει μια χαρά αποδίδοντας 450 hp στις 6,800 rpm και 55 kgm στις 3,600 rpm.

“Οι κινητήρες υδρογόνου έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα το πάθος μας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης,” συμπλήρωσε ο πρόεδρος Hidaka. “Η συνεργασία μας με εταιρείες διαφορετικής κουλτούρας και τεχνογνωσίας, καθώς και η διεύρυνση αυτή τη ομάδας είναι ο τρόπος που θέλουμε να κινηθούμε στο μέλλον.”

Η εξέλιξη κινητήρων υδρογόνου από τη Yamaha είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια. Ο υπεύθυνος που ηγείται αυτής της προσπάθειας σε επίπεδο έρευνας και εξέλιξης (R&D) για τη Yamaha, Takeshi Yamada, εξηγεί:

“Άρχισα να βλέπω πως οι κινητήρες που καταναλώνουν μόνο υδρογόνο ήταν απολαυστικότατοι, με εύχρηστα χαρακτηριστικά απόδοσης. Οι κινητήρες υδρογόνου έχουν φιλικό χαρακτήρα και αυτό τους κάνει ευκολοδήγητους, ακόμη και χωρίς να καταφύγουμε σε ηλεκτρονικά βοηθήματα. Όλοι όσοι ήρθαν να δοκιμάσουν το πρωτότυπα αυτοκίνητό μας ξεκινούσαν σκεπτικοί και στο τέλος έβγαιναν με πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Παρακολουθώντας τους άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει τεράστιο δυναμικό στα μοναδικά χαρακτηριστικά του υδρογόνου, αντί να το αντιμετωπίζουμε απλώς ως υποκατάστατο της βενζίνης. Αυτή είναι μια πρόκληση για μας τους μηχανικούς και προσωπικά θέλω να αναζητήσω όχι μόνο την υψηλή απόδοση, αλλά και μια νέα γοητεία που ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη στον κινητήρα εσωτερικής καύσης.”

Αν και η αφετηρία της είδησης αυτής φαινομενικά αφορά τα αυτοκίνητα, η σημασία της μπορεί να είναι τεράστια για όλους μας. Θυμίζουμε το πρόσφατο παράδειγμα της Kawasaki, η οποία έδειξε το δικό της πρωτότυπο δίκυκλο με τροφοδοσία υδρογόνου.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με βάση τον άνθρακα είναι πλέον νομοθετικά προγραμματισμένη, αλλά φαίνεται πως η βιομηχανία οχημάτων δεν έχει πειστεί πλήρως για την αξία της μετάβασης σε έναν κόσμο γεμάτο πανάκριβες, εύφλεκτες μπαταρίες που μετά το τέλος της ζωής τους μετατρέπονται σε τοξικά απόβλητα.

Απεναντίας βλέπει μια διέξοδο στο υδρογόνο, το οποίο μπορεί να συνεισφέρει σε μια πολύ ηπιότερη μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς καύση προϊόντων με βάση τον άνθρακα, αλλά με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία και με πρώτη καύσιμη ύλη ένα ανανεώσιμο στοιχείο που υπάρχει σε αφθονία στον κόσμο τριγύρω μας.