WRC: Πώς θα διαμορφωθεί το καλεντάρι του 2025


Με μόλις 6 αγώνες να έχουν επιβεβαιωθεί για το 2025, πολλοί είναι εκείνοι που διεκδικούν μια θέση στο καλεντάρι του 2025.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Jaanus Ree - Red Bull Content Pool, @World
  • 28/3/2024

Το καλεντάρι της σεζόν του 2025 στο WRC παίρνει σταδιακά σάρκα κι οστά, με το Ράλλυ Καναρίων Νήσων να είναι το πιο πρόσφατο κομμάτι που προστέθηκε στο «παζλ,» το οποίο όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Μόλις 6 είναι οι αγώνες που έχουν «κλειδώσει» για την επόμενη χρονιά κι αρκετές είναι οι τοποθεσίες που διεκδικούν μία από τις θέσεις στο καλεντάρι του πρωταθλήματος.

Η επιστροφή της Ισπανίας στο πρόγραμμα πυροδοτεί το ερώτημα του ποιου αγώνα την αφαίρεση πρόκειται να επιφέρει αυτή η προσθήκη. Παρόλο που αυτή η ερώτηση δεν έχει απαντηθεί ακόμη, αφού απέχουμε ακόμη από την αποκάλυψή του καλενταρίου, μπορούμε να έχουμε μία πρώτη εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Promoter του WRC, Simon Larkin, το πρόγραμμα του 2025 θα ανακοινωθεί νωρίτερα μέσα στο έτος, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ο Larkin επιβεβαίωσε, μιλώντας στο DirtFish, πριν λίγο καιρό, ότι ο στόχος είναι μία ημερομηνία κοντά στα μέσα της χρονιάς, τον Ιούνιο. Θυμίζουμε ότι το καλεντάρι του 2024 αποκαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ αντίστοιχα, εκείνο του 2023 είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Αγώνες προς ανανέωση

Ξεκινώντας από τους αγώνες που έχουν συμβόλαιο που λήγει το 2024, πρώτο στη λίστα είναι το Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Όπως είναι λογικό κι αναμένεται, ο εμβληματικός αγώνας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από το καλεντάρι, κι έτσι η ανανέωση του συμβολαίου θεωρείται δεδομένη. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και το Ράλλυ Ιαπωνίας, το οποίο, μετά τη διπλή του ακύρωση το 2020 και το 2021, έχει τη ματιά του στραμμένη στο μέλλον.

Το περασμένο έτος, λεγόταν ότι ο Promoter του πρωταθλήματος βρισκόταν σε συζητήσεις με τους διοργανωτές του Ράλλυ Κροατίας για επέκταση του συμβολαίου, όμως αυτή η διαδικασία δεν έχει καρποφορήσει προς το παρόν. Τη θέση του ασφάλτινου αγώνα έχει βάλει στο στόχαστρο και το επίσης ασφάλτινο Ράλλυ Ουγγαρίας, το οποίο διεκδικεί την προαγωγή του από το Ευρωπαϊκό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το βήμα που «ζηλεύει» η Ουγγαρία έχει κάνει η Πολωνία, με τον αγώνα να βρίσκεται φέτος στο καλεντάρι του WRC, μετά από μια 7ετή του παρουσία σε εκείνο του ERC, και στοχεύει στην επέκταση του συμβολαίου. Κι η Λετονία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Πολωνία, που έκανε το άλμα από το ERC, όμως έχει συμφωνία μόνο για το 2024.

Την ανανέωση κυνηγά κι η Πορτογαλία, η οποία έχει αυτήν την επιλογή ως ρήτρα στο συμβόλαιό της με τον Promoter.

Σε συζητήσεις για επέκταση μέχρι το 2027 φαίνεται να βρίσκεται και το Ράλλυ Χιλής, όμως καμία εξέλιξη δεν έχει έρθει στο φως σχετικά με αυτό.

Οι «μνηστήρες»

Ο αγώνας που ελπίζει περισσότερο να κάνει τη θριαμβευτική του επιστροφή στο WRC είναι εκείνος της Ιρλανδίας. Το ρεπορτάζ του DirtFish αναφέρει ότι η Motosrport Ireland είναι εν αναμονή της απόφασης της κυβέρνησης της Ιρλανδίας σχετικά με τη χρηματοδότηση του event. Αν αυτή είναι θετική και τα απαιτούμενα χρήματα βρεθούν, τότε το Ράλλυ Ιρλανδίας έχει πολλές πιθανότητες να έχει θέση στο καλεντάρι του 2025 στο WRC.

Χρηματοδότηση αναμένει και το Ράλλυ Μεξικού, του οποίου το μέλλον παραμένει άγνωστο προς το παρόν.

Σε συζητήσεις βρίσκεται το Ράλλυ Αργεντινής, όπως και το Ράλλυ Παραγουάης, τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν στο καλεντάρι, με τον στόχο του Promoter να είναι ένας διπλός αγώνας στη Ν. Αμερική. Φυσικά, με τη Χιλή να έχει ήδη ισχύον συμβόλαιο, όπως προαναφέρθηκε, που λήγει στα τέλη του 2024, τρεις είναι οι χώρες που διεκδικούν τις δύο αυτές θέσεις.

Πριν μερικούς μήνες, ο Larkin είχε επιβεβαιώσει τις προθέσεις του WRC για αγώνα στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εντός προγράμματος το 2025.

Οι «κλειδωμένες» τοποθεσίες

Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι ανάμεσα στους αγώνες που έχουν ήδη «κλειδώσει» για το 2025, αφού το συμβόλαιο του εμβληματικού ράλλυ ανανεώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, τόσο για φέτος, όσο και για του χρόνου.

Αντίστοιχα, το Ράλλυ Σουηδίας θα βρίσκεται στο καλεντάρι μέχρι το 2027, ενώ το Ράλλυ Σαφάρι στην Κένυα θα έχει θέση στο πρόγραμμα τουλάχιστον έως το 2026. Αντίστοιχα, το Ράλλυ Καναρίων Νήσων στην Ισπανία έχει επιβεβαιωθεί για το 2025 και το 2026, όπως και το Ράλλυ Φινλανδίας, που είναι παραδοσιακά μια από τις χώρες που επισκέπτεται το WRC.

Και το Ράλλυ Ιταλίας θα παραμείνει στη Σαρδηνία μέχρι το 2025, η τελευταία χρονιά του τριετούς συμβολαίου που υπέγραψε η Automobile Club d’Italia με τον Promoter του WRC στα τέλη του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Lancia: Ετοιμάζεται να επιστρέψει στον κόσμο των ράλλυ

Επιστροφή στη Σαβάνα - Preview και πρόγραμμα Ράλλυ Κένυας

WRC: Στην πόρτα της εξόδου ο Neuville – Σκέψεις για αποχώρηση μετά το 2024

JOIN US