ZEEHO AE8 και ΑΕ6


Το ηλεκτρικό alter ego της CFMOTO έρχεται με αξιώσεις, αλλάζοντας το τοπίο των ηλεκτρικών scooter.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 6/6/2023

Ας δούμε αρχικά όμως περί τίνος πρόκειται, μιας και η ZEEHO που ήρθε στη ζωή το 2020 αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής εξηλεκτρισμού της CFMOTO. Μια θυγατρική μάρκα που τοποθετείται στην ηλεκτρική αστική μετακίνηση, παρουσιάζοντας αρχικά το Cyber Concept.

Το 2022, η ZEEHO λάνσαρε δύο ηλεκτρικά σκούτερ παραγωγής με επίκεντρο την απόδοση, τα AE6 και AE8. Με τη φιλοσοφία «Η Ζωή Εμπλουτίζεται», το ZEEHO είναι φτιαγμένο για να «εμπλουτίζει τις ζωές των νέων γενεών» δημιουργώντας ένα οικοσύστημα βασισμένο σε μια συναρπαστική εμπειρία οδήγησης.

Το λογότυπο ZEEHO άλλωστε, μεταγράφεται από την Κινέζικη επωνυμία ?? (Jihe) που σημαίνει «ακραίο» και «πυρήνας». Το «διπλό Ε» υποδηλώνει τη στάση να… «παραβιάσεις» τους κανόνες, να είσαι διαφορετικός χωρίς συμβιβασμούς.

ΑΕ8 – Η ναυαρχίδα

Ξεκινώντας με το μεγάλο scooter της εταιρείας, το ΑΕ8, αυτό που ξεχωρίζει αμέσως είναι η σχεδίαση του, η οποία είναι εμπνευσμένη από την επιστημονική φαντασία μέσα από το πρίσμα της τεχνολογίας. Η μπροστινή πλευρά υιοθετεί ένα συνδυασμό προβολέων LED σε σχήμα V και ωραίων, μεγάλων πλαϊνών φτερών, δίνοντας μια έντονη αίσθηση υψηλής τεχνολογίας. Το κυρίως σώμα συνδυάζει το λειτουργικό σχέδιο του «τόξου», που προσδίδει δυναμική παρουσία και μια πιο σταθερή στάση οδήγησης.

Τα διαιρούμενα φώτα Led προσφέρουν φωτισμό, ικανό να κάνουν τη νύχτα, μέρα, Τα μεγάλα δυνατά φλας προσφέρουν τα μέγιστα στην ασφάλεια του αναβάτη, ενώ και το ενσωματωμένο πίσω φως, φωτίζει συγχρονισμένα με το φρένο κατά το φρενάρισμα. Στα ακόμα πιο ουσιώδη, ο στο κέντρο τοποθετημένος ηλεκτροκινητήρας είναι αθόρυβος και ευέλικτος, με σωστά ζυγισμένα αντίβαρα. Αποδίδει τη δύναμη του χωρίς κραδασμούς με μέγιστη ισχύ στα 12.5kW και ροπή στον τροχό της τάξης των 218N·m, αριθμούς που δίνουν τελική άνω των 100χλμ/ώρα. Ακόμα, η διπλή, αποσπώμενη μπαταρία που τον τροφοδοτεί μπορεί να προσφέρει αυτονομία της τάξης των 120-140χλμ.

Στα του εξοπλισμού, συναντάμε ευχάριστες εκπλήξεις, με τη Brembo να υπογράφει τις δαγκάνες των φρένων, το πίσω αμορτισέρ να είναι ρυθμιζόμενο και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης με τη χαμηλή αντίσταση κύλισης να έρχονται από τη Maxxis. Όπως είναι αναμενόμενο, η τεχνολογία «ξεχειλίζει» στο AE8, με το ξεκλείδωμα του να γίνεται μέσω Bluetooth του κινητού, μέσω εφαρμογής, αλλά και κάρτας NFC. Με μια ματιά στην οθόνη LCD HMI των 5 ιντσών ο αναβάτης βρίσκει όλη την πληροφορία που χρειάζεται πολύ εύκολα και ευανάγνωστα, ενώ εκεί συναντά και τις 3 επιλογές οδήγησης, τις Sport, Street και Eco.

Ακόμα, το «smart» του πράγματος φαίνεται και στην υποστήριξη αναβαθμίσεων ΟΤΑ (Over the Air), οι οποίες γίνονται σε πραγματικό χρόνο μέσω του smartphone και συντελούν στη βέλτιστη λειτουργία του scooter. Τέλος, στα συν βάλτε και το γυροσκόπιο 6 αξόνων που λειτουργεί επικουρικά σε συναγερμό και σύστημα SOS σε περίπτωση ατυχήματος. Όταν το όχημα συγκρουστεί ή ανατραπεί κατά την οδήγηση, θα ενεργοποιήσει την ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης μέσω SMS. Ο πολυλειτουργικός αισθητήρας θέσης GPS προσφέρει πέρα από ασφάλεια κατά την οδήγηση και αντικλεπτική προστασία.

AE6 – Για νέους και όχι μόνο αναβάτες

Το μικρότερο αδερφάκι του ΑΕ8, το AE6, διατηρεί τη σχεδιαστική ταυτότητα της ZEEHO, σε μια «μετρημένη» μορφή με τη σχεδίαση του να είναι πιο «ρευστή» και λιγότερο «επιθετική». Εδώ κυριαρχούν τα έντονα, νεανικά χρώματα, οι έξυπνες σχεδιαστικές πινελιές αλλά και το πάντα ενδιαφέρον στο μάτι, μονόμπρατσο πίσω ψαλίδι.

Εντός, συναντάμε ένα πλευρικά τοποθετημένο ηλεκτροκινητήρα 5,5Kw, ο οποίος επιφέρει τελική άνω των 80χλμ/ώρα, με τη μέγιστη αυτονομία της –και πάλι αποσπώμενης- μπαταρίας λιθίου να φτάνει τα χιλιόμετρα. Η φόρτιση μπορεί να πραγματοποιηθεί παντού, χάρη στη συμβατότητα με φορτιστές αυτοκινήτων (Τ2), ενώ επιπλέον το έξυπνο σύστημα της ανάκτησης ενέργειας από το φρενάρισμα, δίνει το κάτι παραπάνω στην αυτονομία.

Φυσικά παρούσα είναι η συνδεσιμότητα με το κινητό που επιτρέπει λειτουργείες του scooter μέσω εφαρμογής, ενώ τη φιλικότητα του AE6 προς τους νέους αναβάτες σφραγίζει και το βάρος του, στα μόλις 69 κιλά.