Honda NR: Σπάνια εμφάνιση σε δημοπρασία


Δημοπρατείται στην Ιαπωνία μια από τις 300 Honda NR που κατασκευάστηκαν και είναι κυριολεκτικά του κουτιού.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 1/5/2024

Η V4 σπορ μοτοσυκλέτα της Honda έμεινε στην ιστορία χάρη στη μοναδική της τεχνολογία, αλλά και το γεγονός πως ουδέποτε μπήκε σε μαζική παραγωγή, έχοντας μόνο μια περιορισμένη σειρά 300 μοτοσυκλετών να ικανοποιήσει τους συλλέκτες.

Όσοι ονειρεύονται να προσθέσουν μια μέρα στο γκαράζ τους την ακριβοθώρητη αυτή V4 90 μοιρών, 748 cc, 116 hp και 6.7 kgm με τα οβάλ έμβολα, τις 32 βαλβίδες και τις οκτώ μπιέλες οπωσδήποτε περιμένουν πώς και πώς κάτι τέτοιες ευκαιρίες, όπως αυτή που εμφανίστηκε στη σελίδα δημοπρασιών Yahoo Auctions στην Ιαπωνία.

Εκεί λοιπόν διατίθεται μια Honda RC40, δηλαδή NR, του 1992 η οποία δηλώνει ολοκαίνουργια καθώς δεν έχει ταξινομηθεί ποτέ και μοιραία έχει περάσει τα τελευταία 32 χρόνια σε κλειστό χώρο χωρίς να κυλήσει τις ρόδες της σε άσφαλτο.

Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι 36.3 εκατομμύρια γιεν, δηλαδή περίπου €215,000 (ισοτιμία 1/5/2024), αλλά ποιος ξέρει πού μπορεί να φτάσει δεδομένου ότι σπανιότατα εμφανίζονται NR προς πώληση.

Το δυστυχές για εμάς στην Ελλάδα είναι πως η δημοπρασία είναι προσβάσιμη μόνο από ιαπωνικές IP, έτσι δεν επιτρέπεται (χωρίς τουλάχιστον κάποιο VPN πρόγραμμα) καν η προσπέλαση σε επισκέπτες από την Ευρώπη.

Για την ιστορία, η ηλεκτρονική διεύθυνσή της είναι: page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/f1131470957.

Η Honda παρουσίασε την NR το 1992 κλείνοντας έναν κύκλο που είχε ανοίξει το 1979 με την αγωνιστική Grand Prix NR500, την πρώτη που επιχείρησε με τεχνολογία οβάλ πιστονιών πριν τελικά αποσυρθεί χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αφήνοντας τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν στις δίχρονες NS500 που ανέλαβαν επιτυχώς δράση στις πίστες του παγκοσμίου και στη CBR900RR Fireblade που την ίδια χρονιά (1992) ανέλαβε να αλλάξει την ιστορία των superbikes.

Η έκδοση δρόμου της NR ωστόσο δεν παράχθηκε ποτέ με εμπορικές βλέψεις, καθώς ήταν ήδη σαφές πως τα οβάλ πιστόνια δεν επρόκειτο ακόμη να κατακτήσουν τον κόσμο της Μοτοσυκλέτας, έχοντας ουσιαστικά αποτύχει τόσο στα GP (NR500), όσο και στη μετέπειτα προσπάθεια της Honda με την NR750 στο παγκόσμιο Endurance.

Η "πολιτική" έκδοση NR του 1992 ήταν απλά μια περιορισμένης παραγωγής έκφραση αυτού του πειραματισμού της Honda που πιθανότατα ήταν πολύ μπροστά από την κατασκευαστική τεχνολογία της εποχής του - αν και το γεγονός πως ως σήμερα τα οβάλ πιστόνια εξακολουθούν να είναι απλώς μια νοσταλγική μοτοσυκλετιστική ιστορία μάλλον υπονοεί πως παραμένουν εκτός εποχής.

Ίσως η γνωστότερη εφαρμοσμένη κληρονομιά της Honda NR να είναι η τοποθέτηση των εξατμίσεων στην ουρά, μια ασυνήθιστη επιλογή για τα χρόνια εκείνα που κατά πολλούς επέδρασε στο τελικό σχέδιο του Massimo Tamburini για τη Ducati 916 που ήρθε στον κόσμο δύο χρόνια αργότερα, το 1994.