Kove 800X Pro 2024: Πρώτη επαφή στην Ελλάδα


Είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες Adventure για πολλούς λόγους και τώρα βρίσκεται επιτέλους στην Ελλάδα.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΙΣΤΙΛΟΓΛΟΥ
  • 5/4/2024

Είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες Adventure μεσαίου κυβισμού και για πολλούς λόγους. H ζήτηση για αυτό σημείωσε έξαρση άμα την παρουσίαση του σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα, το μοντέλο βρίσκεται -επιτέλους- και στην Ελλάδα και προφανώς δεν χάσαμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε.

Πριν από κάποιους μήνες, κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό έγινε και επίσημο – η Γκοργκόλης Α.Ε. ανακοίνωσε την αντιπροσώπευση της Kove και στην χώρα μας. Η Kove είναι μία ακόμη κινεζική κατασκευάστρια μοτοσυκλετών, που ντεμπούταρε δυναμικά στο παγκόσμιο στερέωμα και μάλιστα συμμετείχε και στον αγώνα Dakar φέτος, προφανώς για την περαιτέρω ανάπτυξη της και την τεχνολογική έρευνα.

Το Kove 800X Pro ήταν μία από τις πρώτες μοτοσυκλέτες που είδαμε από την Kove, με το που έγινε επίσημη η άφιξη της στην Ευρώπη. Τα χαρακτηριστικά και τα «υποσχόμενα» της εντυπωσίασαν και ξαφνικά η 800X απέκτησε φανατικούς υποψήφιους πελάτες. Γιατί; Το κυριότερο, επειδή έταζε να είναι η ελαφρύτερη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας και του κυβισμού της και μάλιστα με μία από τις χαμηλότερες τιμές σε αυτή. Πάμε να την δούμε λίγο πιο αναλυτικά, με βάση την πρώτη επαφή που είχαμε στην Αττική -πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση της οδού Θησέως 312 όπου και οργανώθηκε μια λιτή παρουσίαση της στον τύπο.

Οι διαφορές με τα μοτέρ KTM / CFMOTO και η αυστηρή δίαιτα

Πρώτα-πρώτα πρέπει να σημειώσουμε κάτι σημαντικό, που μας διευκρίνισαν οι άνθρωποι της Kove προς αποφυγή οποιασδήποτε... παρεξήγησης, φαινόμενο συχνό στην εποχή της ταχείας διάδοσης πληροφοριών με τα social media. Ο κινητήρας του Kove 800X Pro, αν και μοιάζει με αυτόν των CFMOTO 800 και ΚΤΜ 890/990, δεν είναι ο ίδιος: Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, διαφορές στον συμπλέκτη και στο καπάκι αυτού, στο μοχλικό του συμπλέκτη και την τοποθέτηση του, το καπάκι του βολάν/εναλλάκτη στο αριστερό μέρος του κινητήρα, αλλά και στο σύστημα τροφοδοσίας που δεν είναι ride-by-wire, αλλά απλός ψεκασμός. Δηλαδή, το γκάζι έχει ντίζες και συνδέεται μηχανικά με τις πεταλούδες των σωμάτων εισαγωγής και όχι μέσω σερβοκινητήρα και της παρέμβασης της ECU.

Ο κινητήρας αποδίδει 94 ίππους ενώ, λόγω της χρήσης λεπτότερων τοιχωμάτων για την μείωση του βάρους του, έχει έναν ιδιαίτερα επιθετικό ήχο με μεταλλικές νότες που θα ενθουσιάσει τους φανατικούς της... ακουστικής απόλαυσης με την μοτοσυκλέτα. Όμως η δίαιτα στον κινητήρα είναι ένα μέρος μόνο, από την σκληρή δίαιτα στην οποία υπεβλήθη η Kove 800X.

Στην μοτοσυκλέτα, πέρα από την απουσία περιττών βάσεων, εδράσεων κλπ. αλλά και πολύ μεγάλων πλαστικών τμημάτων και τα λοιπά συναφή, έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς αλουμίνιο και τιτάνιο σε πολλά σημεία της. Αλουμινένια είναι η ποδιά προστασίας του κινητήρα, τα στάνταρ πλαϊνά κάγκελα εμπρός, η σχάρα στο πίσω μέρος, αλλά και τα μαρσπιέ, οι ποδομοχλοί και το τιμόνι, ενώ το τελικό της εξάτμισης είναι από τιτάνιο. Έτσι, η μοτοσυκλέτα μπορεί να δηλώνεται στα 191 κιλά περίπου, γεμάτη και όχι στεγνή. Οι άνθρωποι της Kove δηλώνουν ότι η μοτοσυκλέτα είναι «τουλάχιστον 10 κιλά πιο ελαφριά», από ανάλογες προτάσεις ίδιας κατηγορίας και τουλάχιστον 20 κιλά, από άμεσα ανταγωνιστικά μοντέλα της στα 800 κυβικά.

Η κατασκευαστική προσέγγιση της Kove 800X μου θύμισε εμένα προσωπικά, τις προ 20ετίας τάσεις κατασκευής των sportbikes, όπου η μείωση του βάρους (και άρα, της αδράνειας με βελτίωση των χαρακτηριστικών της μοτοσυκλέτας στο δρόμο από όλες τις απόψεις) ήταν πρωταρχικός στόχος.

Εξοπλισμός που σε δελεάζει

Τηρουμένων των αναλογιών της τιμής του -στην οποία θα αναφερθούμε λίγο παρακάτω- το Kove 800X Pro έχει ένα αρκετά ενδιαφέρον πακετάκι εξοπλισμού. Δεν «ξεχειλίζει» καλούδια, αλλά τσεκάρει κάποια κουτάκια που άλλα ανταγωνιστικά του μοντέλα δεν το κάνουν. Πιο συγκεκριμένα:

Φέρει, εργοστασιακά, προστατευτική σχάρα ψυγείου και αλουμινένια ποδιά προστασίας του κινητήρα

Οι ποδομοχλοί ταχυτήτων και πίσω φρένου είναι επίσης αλουμινένιοι και μάλιστα, με εναλλάξιμα τμήματα, δηλαδή σε περίπτωση ζημιάς από π.χ. μια πτώση, δεν χρειάζεται να αλλάξεις όλο τον ποδομοχλό, παρά μόνο το σημείο που υπέστη τη ζημιά που συνήθως είναι το «πενταλάκι» του.

Έχει πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις εμπρός και πίσω, από την KYB, ενώ για το αμορτισέρ πίσω η ρύθμιση της προφόρτισης είναι υδραυλική, με στρόφιγγα χειρός χωρίς την απαίτηση για εργαλεία.

Οι ακτινωτοί τροχοί υψηλής ποιότητας, φορούν Tubeless ελαστικά Pirelli πρώτης τοποθέτησης, ενώ υπάρχουν ακόμα και αισθητήρες πίεσης ελαστικών εμπρός και πίσω. Τα όρια προειδοποίησης των αισθητήρων, μπορούν να ρυθμιστούν από τον αναβάτη, αν π.χ. πηγαίνει στο χώμα και θέλει να κατεβάσει αρκετά τον αέρα στα λάστιχα, χωρίς να βγάλει προειδοποίηση η οθόνη.

Τα καβαλέτα του τιμονιού μπορούν να αλλάξουν θέση, ώστε να ρυθμιστεί η θέση του τελευταίου για προσαρμογή στις απαιτήσεις του αναβάτη.

Το ABS μπορεί να απενεργοποιηθεί, είτε για τον πίσω τροχό μόνο ή και για τους δύο ταυτόχρονα, ενώ το TCS φέρει 2 λειτουργίες (στάνταρ και βροχή) και μπορείς να επιλέξεις, αν θα το απενεργοποιήσεις μόνο μια συγκεκριμένη φορά (όταν κλείσεις και ανοίξεις ξανά τον διακόπτη, θα ενεργοποιηθεί ξανά) είτε μόνιμα (δεν θα ενεργοποιηθεί ξανά μέχρι να το κάνεις εσύ).

Τιμούλα;

Η τιμή του Kove 800X έχει οριστεί από την Ευρώπη, αλλά για την χώρα μας θα ισχύσει κάτι διαφορετικό σε πρώτη φάση. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή για την Γηραιά Ήπειρο έχει ανακοινωθει στο επίπεδο των 9.290 ευρώ (φαίνεται και στην ιστοσελίδα), αλλά για την Ελλάδα και για τις παραγγελίες που θα γίνουν σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο θα είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Πιο συγκεκριμένα, αποκλειστικά για την περίοδο αρχικής διάθεσης μέχρι 30 Ιουνίου και μόνο για παραλαβή από την έκθεση της αντιπροσωπείας στην Αθήνα (Λ. Θησέως 312, Καλλιθέα), η τιμή έχει οριστεί στα 8.395 ευρώ. Προσοχή όμως: Είναι μια ειδική τιμή υπό όρους, οπότε σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε και με την εταιρεία.

Στον έξτρα εξοπλισμό προς το παρόν προβλέπονται κάποιες βαλίτσες, ενώ θα μάθουμε περισσότερα εν καιρώ για τον εξοπλισμό της 800X Pro που θα διατεθεί σε δύο χρώματα, πράσινο και ανθρακί.

Kove 800X Pro (2024): kovemoto.gr/model/800x-pro

JOIN US