Harley-Davidson Sportster S 2021: Restart!


Η Harley-Davidson παρουσίασε το Sportster S του 2021, με τον υγρόψυκτο Revolution Max κινητήρα, 121 άλογα, κορυφαία περιφερειακά και ολοκληρωμένο πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, κάνοντας ένα ανεπανάληπτο restart, κι αφήνοντας μια για πάντα πίσω της τα προηγούμενα Sportster, που μοιάζουν αρχαία σε κάθε σύγκριση!

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΖΗΣ
  • 14/7/2021

Το Sportster S είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της νέας γενιάς Sportster του Milwaukee, κόβοντας με μαχαίρι κάθε τι που θα μπορούσε να το συνδέσει με την παλιά, χαράζοντας νέα πορεία σε design, τεχνολογία και επιδόσεις.

Το design του είναι πολύ πιο επιθετικό, ακραίο και σύγχρονο από τα προηγούμενα Sportster, με έμπνευση από το XR750 flat tracker και με τα 2 τελικά των εξατμίσεων να βγαίνουν ψηλά, με την Harley να αναφέρει πως: «είναι ένας λύκος, με προβιά λύκου»! No more mister nice guy το Sportster λοιπόν!

Οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι τρεις, είτε μαύρος (Vivid Black), είτε λευκός (Stone Washed White Pearl), είτε κόκκινος (Midnight Crimson).

Ο υγρόψυκτος, ψεκαστός και υπέρ-προηγμένος τετραβάλβιδος V2 60 μοιρών κινητήρας Revolution Max 1250T με τους 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής προέρχεται από εκείνον του Pan America, με κάποιες όμως σημαντικές διαφορές. Οι κυλινδροκεφαλές έχουν μικρότερες βαλβίδες και διαστάσεις αυλών, ενώ νέο είναι το σχήμα του θαλάμου καύσης, για αυξημένη ροπή σε χαμηλές και μεσαίες στροφές, με την H-D να κάνει λόγο για αύξηση 10% μεταξύ 3 και 6 χιλιάδων στροφών. Ο μηχανικός συμπλέκτης είναι και περιορισμένης ολίσθησης.

Νέα είναι και τα πιστόνια, νέα τα προφίλ των εκκεντροφόρων, διαφορετική και η λειτουργία του συστήματος μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVT, ενώ ο κινητήρας συνεχίζει να αποτελεί φέρων τμήμα του πλαισίου.

Η απόδοση του νέου κινητήρα ανακοινώνεται στους 121 hp / 7.500 rpm και στα 13 kgm / 6.000 rpm. Χαμηλότερο νούμερο ιπποδύναμης από τους 150 του Pan America, όμως δεν το λες και μικρό! Και σημειώστε εδώ και το σχετικά χαμηλό βάρος για custom / sportster μοντέλο, στα 228 γεμάτα κιλά.

Η νέα Sportster δεν διαθέτει ένα κλασικό πλαίσιο, αλλά ένα τμήμα στο μπροστινό μέρος, ένα στη μέση και το υποπλαίσιο πίσω, όπου και τα τρία εδράζονται στον κινητήρα, μια λύση που αποσκοπεί κυρίως στο χαμηλότερο βάρος και στη συγκέντρωση των μαζών. Σημειώστε πως το ψαλίδι είναι ατσάλινο.

Το Sportster S του 2021 έρχεται με 3 προ-ρυθμισμένα Ride Modes (Road, Sport, Rain) και με 2 custom Modes που τα ρυθμίζει όπως θέλει ο αναβάτης.

Τα Ride Modes αλλάζουν εύκολα με το MODE κουμπί στο δεξί γκριπ, ενώ κάθε Ride Mode αλλάζει τις ρυθμίσεις σε απόκριση και φρένο κινητήρα, C-ABS και C-TCS.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει ακόμα και IMU μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων, που ανιχνεύει ανά πάσα στιγμή την θέση και την κινητική κατάσταση του Sportster, βελτιστοποιώντας την παρέμβαση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Έτσι, το Sportster διαθέτει Cornering λειτουργία σε ABS και Traction Control, αποτροπή ανασηκώματος πίσω τροχού, σύστημα ελέγχου σούζας που η H-D ονομάζειFront-Wheel Lift Mitigation (FLM), ενώ ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιήσει αν θέλει εντελώς Traction Control και Wheelie Control. Ω ρε… σούζες με Sportster;! Ναι, ναι, ναι!

Μη φεύγετε ακόμα όμως, καθώς έχουμε και σύστημα Cornering Enhanced Drag-Torque Slip Control System (C-DSCS) που μειώνει την πιθανότητα μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού στο κλείσιμο του γκαζιού ή στα κατεβάσματα ταχυτήτων, έχουμε και σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών Tire Pressure Monitoring System (TPMS)!

Οι αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες και απαρτίζονται από ένα ανάποδο πιρούνι 43 mm της SHOWA και από ένα μονό πίσω αμορτισέρ με piggyback ρεζερβουάρ, της ίδιας εταιρείας.

Στα φρένα τώρα, η Harley-Davidson επέλεξε να χρησιμοποιήσει μόνο ΕΝΑ δίσκο μπροστά, και όχι δύο όπως θα περιμέναμε για 120 hp, δίσκο πραγματικό ταψί στα 320 mm, με Brembo monoblock ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα. Κάτι θα ξέρει, ενώ κόβει και βάρος. Πίσω έχουμε έναν ακόμα δίσκο στα 260 mm με μονοπίστονη δαγκάνα.

Οι τροχοί είναι αλουμινίου, 17 ιντσών μπροστά και 16 πίσω, τα ελαστικά είναι ψηλού προφίλ με διαστάσεις 160/70-17 και 180/70-16, ενώ το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1.518 mm, το ύψος σέλας στα 753 mm χωρίς βάρος αναβάτη, και το ρεζερβουάρ καυσίμου χωρά 11,8 λίτρα.

Τα μαρσπιέ είναι τοποθετημένα αρκετά μπροστά, και το μικρό σε μήκος τιμόνι είναι χαμηλά τοποθετημένο, για την απαραίτητη επιθετική στάση του αναβάτη, όπως προστάζουν τα πρότυπα της κατηγορίας.

Στα όργανα βρίσκουμε μια έγχρωμη και στρογγυλή TFT οθόνη 4 ιντσών, με μεγάλο όγκο πληροφορίας και συνδεσιμότητα Bluetooth, με δυνατότητες μουσικής, τηλεφωνίας και πλοήγησης, μέσω του Harley-Davidson App.

Όλα τα φώτα είναι LED, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκουμε ευκολίες όπως Cruising Control, USB-C θύρα ρεύματος, και proximity-based security system.

Τα διαστήματα σέρβις είναι στα 1.600 χλμ. και κάθε 8.000 χιλιόμετρα.

Η Harley-Davidson ανακοίνωσε και μια περιορισμένη για την ώρα σειρά έξτρα αξεσουάρ που περιλαμβάνουν διαφορετικά μαρσπιέ για πιο σπορ θέση, πιο πίσω από τα ΟΕΜ, κιτ συνεπιβάτη (σέλα, μαρσπιέ, και πλάτη), διαφορετική σέλα αναβάτη, ζελατίνα για τον αέρα, και tailbag.

Η μοτοσυκλέτα αναμένεται να φτάσει στους dealers της H-D το φθινόπωρο του 2021, ενώ στις Η.Π.Α. η τιμή του θα ξεκινά από τα 14.999 δολάρια, ήτοι 12.724 ευρώ.