Ducati Panigale V4 SP2 (2022)


Η Ducati παρουσιάζει την απόλυτη μηχανή πίστας, μια συλλεκτική Panigale V4 SP2 για την κορυφή της οικογένειας με εκλεκτό εξοπλισμό.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 11/3/2022

Στο ένατο και τελευταίο επεισόδια της σειράς Ducati World Première 2022, η ιταλική εταιρεία αποκάλυψε μια πολύ ξεχωριστή έκδοση Panigale, V4 SP2, βασισμένη στην τελευταία και πιο εξελιγμένη γενιά Panigale V4.

Η νέα Panigale V4 SP2 διακρίνεται για τον εξοπλισμό της, ο οποίος επιλέχθηκε για να δικαιολογήσει τα αρχικά "SP", δηλαδή Sport Production, ενσωματώνοντας ισχυρότερα φρένα, ελαφριές ζάντες από ανθρακόνημα, τελική μετάδοση και ξηρό συμπλέκτη κατευθείαν από την ομάδα WorldSBK, αγωνιστικά ρυθμιζόμενα μαρσπιέ και άφθονα ανθρακονημάτινα εξαρτήματα, ενώ συνοδεύεται και από ένα κιτ πίστας.

Το αποτέλεσμα περιγράφεται ως “η απόλυτη μοτοσυκλέτα πίστας” και προορίζεται για μη επαγγελματίες αναβάτες που επιθυμούν μια κορυφαία, σπάνια και αποτελεσματική μοτοσυκλέτα για track days.

Η βάση της νέας έκδοσης είναι η Panigale V4, με όλες τις αναβαθμίσεις που ενσωμάτωσε για το 2022, με τον τετρακύλινδρο Desmosedici Stradale των 1,103 cc που εδώ αποδίδει 215.5 hp στις 13,000 rpm.

Στην Panigale V4 SP2 οι Ιταλοί ενίσχυσαν το σύστημα μετάδοσης με έναν ξηρό συμπλέκτη STM-EVO SBK, ο οποίος μάλιστα μπορεί να ρυθμιστεί σε διάφορα επίπεδα μηχανικού φρένου κινητήρα επιλέγοντας το κατάλληλο δευτερεύον ελατήριο από τον κατάλογο Ducati Performance.

Το SP2 κυλά σε πεντάκτινες ανθρακονημάτινες ζάντες που κόβουν 1.4 κιλά βάρους συγκριτικά με αυτές του Panigale V4 S, προσφέροντας 26% λιγότερη αδράνεια μπροστά και 46% πίσω προς όφελος της ευκινησίας, της ευκολίας στην αλλαγή κατεύθυνσης.

Η Ducati εξόπλισε τη νέα της μοτοσυκλέτα με τις δαγκάνες Brembo Stylema R μπροστά, σε συνδυασμό με την ακτινική τρόμπα Brembo MCS (Multiple Click System) που επιτρέπει πολλές ρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της μανέτας και διαθέτει και απομακρυσμένο χειριστήριο για εύκολη αλλαγή της θέσης της μανέτας.

Στην Panigale V4 SP2 ο αναβάτης θα πατά σε ένα ζευγάρι ρυθμιζόμενα μαρσπιέ της Rizoma, κατασκευασμένα από αλουμίνιο και με ανθρακονημάτινο προστατευτικό για τις φτέρνες.

Στα εμφανισιακά, η μοτοσυκλέτα θα προσφερθεί μόνο στον μαύρο ματ χρωματισμό Winter Test, με μερικές κόκκινες λεπτομέρειες να σπάνε το σκοτεινό μοτίβο και την ιταλική σημαία ζωγραφισμένη στα αεροδυναμικά φτερά, όπως στις εργοστασιακές Panigale V4 R SBK.

Ένα επιπλέον στοιχείο που προσφέρεται κατ’ επιλογή στην Panigale V4 SP2 είναι η ολόσωμη εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic που σχεδιάστηκε ειδικά για τον κατάλογο Ducati Performance, και η οποία γλιτώνει 5 κιλά από τη μοτοσυκλέτα, ρίχνοντας το στεγνό βάρος στα εντυπωσιακότατα 168 kg, ενώ ανεβάζει τη μέγιστη ιπποδύναμη κατά 12.5 hp στους 228 και τη ροπή στα 13.4 kgm. Πρόκειται για ένα σύστημα εξάτμισης με σήμανση για πίστα μόνο, δηλαδή ακατάλληλο για τον δρόμο (βάσει προδιαγραφών).

H Panigale V4 SP2 φορά τις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Öhlins NPX25/30 μπροστά και TTX36 πίσω, με ηλεκτρονικό σταμπιλιζατέρ τιμονιού και υποστήριξη από τη δεύτερη γενιά λογισμικού Smart EC 2.0 με αρχιτεκτονική OBTI (Objective Based Tuning Interface) στην οποία ο αναβάτης κουρδίζει τις αναρτήσεις του όχι με κλικ, αλλά με οδηγικούς “στόχους”.

Φυσικά η μοτοσυκλέτα φορά το πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων της Panigale V4, και μάλιστα διαθέτει ως στάνταρ τη συσκευή GPS που ενεργοποιεί το αυτόματο χρονόμετρο γύρων (Lap Time function), αλλά και το Ducati Data Analyzer που επιτρέπει διεξοδική ανάλυση δεδομένων τηλεμετρίας. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης μπορεί να εξοπλιστεί προαιρετικά με το λογισμικό Slick Ducati Performance, στο οποίο οι χαρτογραφήσεις για το Ducati Traction Control περιλαμβάνουν αφοσιωμένες ρυθμίσεις για σλικ και βρόχινα λάστιχα, μπορεί να αποθηκεύσει στα γεωγραφικά στοιχεία πέντε διαφορετικών πιστών, ενώ διαθέτει και 5 επιπλέον Riding Modes που ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει όπως αυτός θέλει.

Η νέα Ducati Panigale V4 SP2 θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (που δεν αποσαφηνίζεται), με τον αύξοντα αριθμό παραγωγής της μοτοσυκλέτας χαραγμένο στη billet άνω τιμονόπλακα, και θα είναι διαθέσιμη μόνο με χρώμα και γραφικά Winter Test από αυτόν τον μήνα, Μάρτιο 2022.

JOIN US