Η Lotus Evija X είναι η νέα βασίλισσα του Nurburgring - Ποιο ρεκόρ έσπασε (video)


Το μοντέλο προορίζεται αποκλειστικά για χρήση εντός πίστας και κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της Mercedes-AMG One με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

  • ΦΩΤΟ: LOTUS
  • 26/4/2024

Η Lotus Evija X είναι η «ακραία» έκδοση της νόμιμης για τον δρόμο, αμιγώς ηλεκτρικής Evija. Πρόκειται για ένα «τέρας» επιδόσεων που προορίζεται αποκλειστικά για την πίστα, όπου και διαπρέπει. Το δημιούργημα των Βρετανών κατάφερε να κατακτήσει ένα πολύ συγκεκριμένο ρεκόρ στο Nurburgring Nordschleife, αφού έγινε το ταχύτερο μοντέλο στην «Πράσινη Κόλαση» που χρησιμοποιεί το σασί ενός αυτοκινήτου παραγωγής.

Ολοκλήρωσε τον γύρο σε 6 λεπτά και 24 sec, δηλαδή 11 sec πιο γρήγορα από τη Mercedes-AMG One. Παρόλο που η One παραμένει το ταχύτερο μοντέλο παραγωγής, που είναι νόμιμο για τον δρόμο, η Evija X έχει τον ταχύτερο χρόνο για την ειδική κατηγορία των οχημάτων που χρησιμοποιούν νόμιμο για τον δρόμο σασί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, πρόκειται για τον τρίτο ταχύτερο χρόνο που έχει σημειωθεί ποτέ στην πίστα. Πρώτη παραμένει η Porsche 919 Hybrid Evo, με χρόνο 5:19, ενώ δεύτερο είναι το Volkswagen ID.R με 6:05.

Αυτό που κάνει το ρεκόρ της Evija X αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι ούτε η 919, ούτε το ID.R συνδέονται με κάποιο μοντέλο παραγωγής. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Η Lotus αναμένεται να επιστρέψει στο Nurburgring με το αμιγώς ηλεκτρικό της hypercar, προκειμένου να προσπαθήσει να μειώσει τον χρόνο γύρου της.

Κι όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει, αφού η προσπάθειά της τον περασμένο Οκτώβριο έγινε με την πίστα να είναι νωπή, οπότε υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.

Εκτός από το ακραίο αεροδυναμικό πακέτο με την τεράστια πίσω αεροτομή, η Evija X έχει δεχτεί αγωνιστικά ελαστικά της Pirelli και νέα αμορτισέρ, όπως και φρένα από ανθρακόνημα. Κάτω από το κάλυμμα συνεχίζει να βρίσκεται το ίδιο σύστημα κίνησης με 4 ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνολικά 2.039 PS και 1.704 Nm ροπής. Συνοδεύεται από μια μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 70 kWh που προσφέρει αυτονομία έως και 400 km.

Το μοντέλο μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h σε λιγότερο από 3,0 sec και τα 100-200 km/h σε επίσης λιγότερο από 3,0 sec. Σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 350 km/h

Δείτε το video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Lotus Evija Fittipaldi: 50 χρόνια από το πρωτάθλημα του Emmo με μία ειδική έκδοση

H Lotus Evija έκλεψε την παράσταση στο Goodwood Speedweek

H Lotus επιδεικνύει τα 2.000 άλογα της Evija (video)