BMW R 12 nineT


Τα «100 χρόνια BMW Motorrad» γιορτάζονται με τη μορφή της νέας R 12 nineT, τη διάδοχο της R nineT που είχε λανσαριστεί ακριβώς πριν από δέκα χρόνια με την ευκαιρία της 90ής επετείου.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 12/5/2023

Κάπως έτσι η ιστορία επαναλαμβάνεται μα συνεχίζει και να γράφεται, αφού όπως έπραξε η BMW με το R nineT το 2013, έτσι και η νέα BMW R 12 nineT είναι μία αυθεντική, ισχυρή, κλασική roadster που προσφέρει πληθώρα επιλογών για σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες customizing και εξατομίκευσης.

Ο Dr. Markus Schramm, επικεφαλής της BMW Motorrad δήλωσε σχετικά: «Η R nineT και η έννοια του customising καθιέρωσαν τη νέα εμπειρία Heritage για τα 90α γενέθλια της BMW Motorrad και έχουν γίνει ο απαραίτητος ακρογωνιαίος λίθος της γκάμας των μοντέλων μας. Η νέα R 12 nineT συνεχίζει με συνέπεια την επιτυχημένη κληρονομιά που περιβάλλει τους θρυλικούς κινητήρες boxer της BMW με μια ακόμα πιο κλασική, απέριττη σχεδιαστική γλώσσα, ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία για customizing και, τέλος, νέες και καινοτόμες τεχνολογίες.»

Ήταν πριν από 100 χρόνια, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη μοτοσυκλέτα BMW, R 32, η οποία βασιζόταν ήδη στον επίπεδο δικύλινδρο κινητήρα (flat-twin). Ο αδιαμφισβήτητος σχεδιασμός του boxer, η ισχυρή επιτάχυνση, η μοναδική απόδοση ισχύος, ο χαρακτηριστικός ήχος και η ομαλή του λειτουργία, τον κατέστησαν γρήγορα θρυλικό συνώνυμο των μοτοσυκλετών BMW. Με τον αεροελαιόψυκτο boxer κινητήρα, η νέα R 12 nineT συνεχίζει αυτή τη σπουδαία παράδοση. Ο αριθμός 12 στην ονομασία του μοντέλου αναφέρεται στην χωρητικότητα του κινητήρα, όπως συμβαίνει με πολλά μοντέλα στην ιστορία της BMW Motorrad - και αντίστοιχα με τη σημερινή R 18.

Ακόμη περισσότερο από την προκάτοχό της, η νέα R 12 nineT συνδυάζει τον στιβαρό χαρακτήρα του boxer κινητήρα και το εμβληματικό στυλ μοτοσυκλετών παλαιότερων εποχών με καινοτόμες τεχνολογίες και μία αρθρωτή φιλοσοφία που προσφέρει στον αναβάτη ένα μέγιστο αριθμό επιλογών εξατομίκευσης.

Ο Edgar Heinrich, Επικεφαλής Σχεδίασης της BMW Motorrad σχολίασε σχετικά: «Η σχεδιαστική γλώσσα ορίζεται από την καθαρή γραμμή ρεζερβουάρ/σέλας/ουράς, στο στυλ της παραδοσιακής /5 ή της θρυλικής R 90 S της δεκαετίας του '70. Με την πρώτη ματιά, γίνεται αντιληπτό ότι το ρεζερβουάρ από μόνο του είναι ένα κλασικό χαρακτηριστικό BMW boxer, με χαρακτηριστική κυρτότητα στο κάτω άκρο και κλασική επαφή με τα γόνατα. Η νέα R 12 NineT διαθέτει επίσης πλευρικά καλύμματα στην περιοχή του τριγώνου του πλαισίου με αυθεντική εμφάνιση Roadster - άλλη μια αναφορά στις μοτοσυκλέτες BMW της δεκαετίας του '70.»

Η ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια είναι επίσης εμφανής στο επανασχεδιασμένο εμπρός φτερό, στον κύριο προβολέα LED με το μαύρο περιμετρικό φως και στα δύο στρογγυλά όργανα που παραπέμπουν στο παραδοσιακό στυλ άλλων εποχών. Ως είθισται, προσφέρονται ελκυστικές επιλογές customizing από τη συλλογή γνήσιων αξεσουάρ της BMW Motorrad. Με γνώμονα το customizing, η νέα R 12 nineT διαθέτει επίσης μια μονάδα πίσω φώτων LED ενσωματωμένη στη σέλα, η οποία καθιστά πλέον εύκολη την υλοποίηση μιας «κοντής ουράς».

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας BMW R 12 nineT :

• Κλασική, αυθεντική σχεδίαση.

• Ποιότητα κατασκευής με προσοχή στη λεπτομέρεια.

• Αεροελαιόψυκτος, 2 κύλινδρος boxer κινητήρας.

• Σχεδιασμένη για customizing.

• Μονοκόμματο σωληνωτό πλαίσιο χωροδικτύωμα με βιδωμένο σε αυτό πίσω πλαίσιο.

• Κλασικοί ακτινωτοί τροχοί με υψηλής ποιότητας ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και Paralever πίσω.

• Σύστημα εξάτμισης στην αριστερή πλευρά με διπλό σιλανασιέ και κωνικές απολήξεις.

• Ακτινικά τοποθετημένες μονομπλόκ 4-πίστονες δαγκάνες, ατσάλια σωληνάκια φρένων.

• Ειδικά κατασκευασμένα, υψηλής ποιότητας γνήσια αξεσουάρ της BMW Motorrad.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες για την BMW R 12 nineT το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν και θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά.