BMW M 1000 R 2023


Οι Βαυαροί μπαίνουν για τα καλά στο χορό των «ακραίων» streetfighters, στοχεύοντας απευθείας στην κορυφή.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 12/10/2022

Στα 50α γενέθλια της BMW M GmbH, η BMW Motorrad επέλεξε να φέρει στο φως της δημοσιότητας το νέο M 1000 R, ή απλά εν συντομία M R όπως λένε και οι Γερμανοί. Ο τροποποιημένος υδρόψυκτος τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας που βασίζεται στη μονάδα ισχύος του S 1000 RR, αποδίδει 210 ίππους στις 13.750 στροφές ανα λεπτό, 45 ίππους δηλαδή περισσότερο από ό,τι στο S 1000 R! Η μέγιστη ροπή των 113 Nm έρχεται στις 11.000 στροφές, ενώ σε σύγκριση με το S 1000 R, οι μέγιστες στροφές του M R είναι πλέον 14.600. Αυξημένη πρόσφυση σε όλες τις ταχύτητες παρέχεται επίσης από μια μικρότερη σχέση δευτερεύουσας μετάδοσης μέσω της χρήσης ενός γραναζιού με 47 δόντια (έναντι των 45 του S 1000 R). Επιπλέον, οι σχέσεις μετάδοσης της 4ης, 5ης και 6ης ταχύτητας είναι μικρότερες, γεγονός που ωφελεί επίσης την ώθηση και την πρόσφυση στον πίσω τροχό.

Όπως είναι αναμενόμενο, η αεροδυναμική ήταν επίσης βασικό στοιχείο στις προδιαγραφές για την εξέλιξη του M R. Στο νέο M R δόθηκαν «φτερά» στην περιοχή των μπροστινών πλαϊνών πλαστικών με στόχο την καλύτερη δυνατή οδηγική ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες, Ενδεικτικά, οι Βαυαροί αναφέρουν πως ξεκινώντας να «λειτουργούν» στα 160χλμ/ώρα, τα winglets παρέχουν αύξηση του φορτίου των μπροστινών τροχών κατά 11 κιλά στα 220 χλμ/ώρα, χάρη στην αεροδυναμική κάθετη δύναμη που δημιουργείται. Ανάρτηση και πλαίσιο είναι διακοσμημένα για χρήση με γνώμονα τις επιδόσεις σε επαρχιακούς δρόμους και πίστες με πλήρως ρυθμιζόμενα στοιχεία ανάρτησης, αμορτισέρ τιμονιού, σφιγκτήρα τιμονιού, φαρδύτερο σωληνωτό τιμόνι με χαραγμένα με λέιζερ γράμματα «BMW M 1000 R» και καθρέφτες τοποθετημένους στα ακρόμπαρα.

Δίχως έκπληξη, η ανάρτηση και το αλουμινένιο πλαίσιο του νέου M R βασίζονται στο S 1000 R. Στο M R, ο μπροστινός τροχός συνοδεύεται από ένα ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο στα 45 χλστ. σε μαύρο χρώμα, ενώ είναι εξοπλισμένο με τα λεγόμενα κλειστά ένθετα φυσιγγίων, ξεχωριστά υδραυλικά συστήματα δηλαδή εμβόλου-κυλίνδρου. Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό του M R είναι η πρόσθετη δυνατότητα προσαρμογής της βάσης ελατηρίου του πιρουνιού σε συνδυασμό με το στάνταρ Dynamic Damping Control (DDC).

Στην πέδηση, έχουμε ακτινικά δισκόφρένα «M» στα 320 χλστ., που εδράζονται σε σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου, ενώ διαθέσιμοι είναι και οι τροχοί M Carbon ως μέρος του πακέτου M Competition. Φυσικά δε λείπουν και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, με τη νέα λειτουργία Brake Slide Assist να δίνει το παρών, επιτρέποντας στον αναβάτη να φρενάρει με πλαγιολίσθηση στις στροφές.

Και μιας και αναφέραμε τα ηλεκτρονικά, όλα καταλήγουν σε μια οθόνη TFT 6,5 ιντσών, με νέα ένδειξη στροφόμετρου (κόκκινη περιοχή) και διεπαφή OBD για M GPS Datalogger και M GPS Laptrigger που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω κωδικού ενεργοποίησης. Φυσικά υπάρχουν και τα προγράμματα «Rain», «Road», «Dynamic», «Race» και «Race Pro1-3» καθώς και η τελευταία γενιά Dynamic Traction Control DTC αλλά και η λειτουργία τροχού DTC με κουτί αισθητήρα 6 αξόνων. Ακόμα συναντάμε τα Engine Brake με τριπλή δυνατότητα ρύθμισης της ροπής οπισθέλκουσας κινητήρα σε λειτουργία «Race Pro», Shift Assistant Pro για γρήγορες ανεβάσματα και κατεβάσματα ταχυτήτων χωρίς χρήση συμπλέκτη, Launch Control, Pit Lane Limiter και Hill Start Control Pro για άνετη εκκίνηση σε ανηφόρες.

Τέλος, όπως προαναφέραμε για το κάτι παραπάνω υπάρχει και το πακέτο M Competition αλλά και μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ. Είμαστε σε αναμονή για την επίσημη πληροφόρηση για την άφιξη στη χώρα μας και τη τιμή του νέου M 1000 R.