Συνέντευξη - Σωτήρης Χατζίκος, Πρόεδρος Κλάδου Δικύκλων ΣΕΑΑ


Τι ισχύει με την ενοποίηση διπλωμάτων αυτοκινήτου με αυτά του δικύκλου κατηγορίας Α1; Μπορώ να οδηγήσω scooter έως 125cc με το δίπλωμα αυτοκινήτου, χωρίς άλλες εξετάσεις; Μας ενημερώνει σχετικά, ο πρόεδρος του κλάδου δικύκλου του ΣΕΑΑ, κος Σωτήρης Χατζίκος.

  • ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
  • 16/10/2020

Ο εναρμονισμός της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία στα διπλώματα οδήγησης φέρνει μία πολύ σημαντική αλλαγή. Στις 24 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕΚ 4075/Β/22-9-2020, την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη στις 18 του ίδιου μήνα με τίτλο "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2020/612/ΕΕ της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2020 η οποία τροποποιεί την οδηγία 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης, καθώς και τροποποίηση του Παραρτήματος Ι του ΠΔ 51/2012 (Α' 101)” και στο άρθρο 2 αναγράφει ξεκάθαρα: "Η κατηγορία Β ισχύει και για οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1".

Αυτό ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την προσαρμογή των διπλωμάτων που ουσιαστικά εναρμονίζονται με όσα ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και φυσικά ανοίγει το δρόμο για οδήγηση δικύκλου κατηγορίας Α1 χωρίς περαιτέρω εξετάσεις.

Όμως, λίγες ώρες μετά, την ίδια ημέρα, στις 24 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρίνισε μέσω του γραφείου Τύπου, πως ''η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στην προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης του εντύπου των αδειών οδήγησης.

"Συνεπώς, δεν δίνεται αυτόματα το δικαίωμα οδήγησης δικύκλου κατηγορίας Α1 από κάτοχο άδειας οδήγησης κατηγορίας Β, για το οποίο απαιτείται νόμος, ο οποίος, αν και εφόσον εκδοθεί, θα περιγράφει τους όρους και προϋποθέσεις για την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης.

"Έτσι με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης και συνεπώς τα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και τυχόν σκόπιμες και παραπλανητικές αντιδράσεις φορέων, δεν έχουν καμία βάση.”

Εύλογα γεννιούνται ερωτήματα όπως: Μπορεί με μία διευκρίνιση να υπαναχωρήσει από την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση που ουσιαστικά εναρμονίζει τα διπλώματα αυτοκινήτου με αυτά του δικύκλου έως Α1 κατηγορίας, όπως ακριβώς ισχύει δηλαδή και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Χρειάζεται να ψηφιστεί νόμος για να ισχύει κάτι τέτοιο, ή μπορεί να ισχύει και με ΚΥΑ, αφού π.χ. φέτος, όλα τα μέτρα του κορονοϊού, με ΚΥΑ λειτουργούν επιβάλλονται;

Σε συνέχεια των σχετικών άρθρων μας, τόσο για την ανακοίνωση της ΚΥΑ, όσο και για την υπαναχώρηση, συζητήσαμε με τον κο Σωτήρη Χατζίκο, πρόεδρο Κλάδου Δικύκλων του ΣΕΑΑ, τις τελευταίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. 

BIKEIT: Ως πρόεδρος του κλάδου δικύκλων του ΣΕΑΑ, πως βλέπετε αυτή τη στιγμή την ισοδυναμία των διπλωμάτων;

Σωτήρης Χατζίκος: Πιστεύω ότι η ιδέα πλέον έχει ωριμάσει. Υπάρχει ενεργή συζήτηση για το θέμα της ισοδυναμίας και ελπίζω σύντομα να καταλήξει σε νομοθετική ρύθμιση που θα εναρμονίζει επιτέλους την ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία. Αντιλαμβάνομαι τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τις πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου, αλλά εγώ δεν βλέπω υπαναχώρηση και σίγουρα όχι υπό την πίεση κάποιων φορέων. Δεν υπήρχε πρόθεση να προωθηθεί η ισοδυναμία με αυτό τον τρόπο (ΚΥΑ). Εάν ταυτόχρονα με την ΚΥΑ έβγαινε και το δελτίο τύπου που ακολούθησε με τις σχετικές διευκρινήσεις δεν θα υπήρχε αυτός ο θόρυβος.

BIKEIT: Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο περί της ισοδυναμίας των διπλωμάτων;

Σ.Χ.: Η δυνατότητα οδήγησης ελαφρού δίκυκλου (έως 125 κ.ε.) από κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου προβλέπεται από ευρωπαϊκή οδηγία ήδη από το 2006. Έχει εφαρμοστεί σε πολλά κράτη μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτά είναι κράτη με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όσο αφορά στην πυκνότητα των αστικών κέντρων, τις κυκλοφοριακές συνθήκες, τον αριθμό των κυκλοφορούντων δικύκλων αλλά και τις καιρικές συνθήκες (μεσογειακό κλίμα).

BIKEIT: Ποια είναι η εμπειρία από τις χώρες που έχουν ήδη εφαρμόσει το μέτρο της ισοδυναμίας;

Σ.Χ.: Η ισοδυναμία έχει εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία. Καμία χώρα δεν πήρε πίσω το μέτρο, καμία χώρα δεν το άλλαξε προς το αυστηρότερο. Τι μας λέει αυτό; Ότι το μέτρο δουλεύει μια χαρά! Επιπλέον υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η εξοικείωση των οδηγών αυτοκινήτων με τα δίκυκλα μειώνει τον αριθμό ατυχημάτων που εμπλέκουν το δίκυκλο. Επίσης, οι οδηγοί δικύκλων με δίπλωμα αυτοκινήτου εμπλέκονται σε πολύ λιγότερα ατυχήματα από αυτούς που έχουν μόνο δίπλωμα δικύκλου.

BIKEIT: Δηλαδή δεν υπάρχει κίνδυνος για κάποιον οδηγό αυτοκινήτου να οδηγήσει π.χ. ένα scooter 125 κυβικών εκατοστών χωρίς έχει περάσει από εξετάσεις;

Σ.Χ.: Κατά την άποψη μου, όχι παραπάνω από κάποιον με δίπλωμα δικύκλου. Ο χειρισμός ενός ελαφρού δικύκλου (έως 125 κ.ε.) είναι απλός. Ο λόγος που κάποιος οδηγός αυτοκινήτου θα επιλέξει να οδηγήσει ένα ελαφρύ δίκυκλο είναι κυρίως για λόγους αστικής μετακίνησης. Ο οδηγός αυτός είναι έμπειρος, γνώστης του ΚΟΚ και επιθυμεί να μετακινηθεί με ένα αποτελεσματικό τρόπο. Δεν νομίζω ότι ένα τέτοιο προφίλ οδηγού σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ δίκυκλο παραπέμπει σε ανεύθυνη ή επιθετική οδήγηση.

BIKEIT: Πιστεύετε πως η ισοδυναμία θα μπορούσε να έχει ισχύ και για νέους οδηγούς, πχ. για ένα 18χρονο που μόλις απόκτησε το δίπλωμα αυτοκινήτου;

Σ.Χ.: Θα μπορούσε, γιατί ήδη του επιτρέπεται να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο 500 αλόγων, ένα 9θέσιο βαν ή και να «κοτσάρει» ένα τρέιλερ 2 τόνων. Δεν νομίζω ότι ένα ελαφρύ δίκυκλο 125 κ.ε. εμφανίζει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας… Αλλά εμείς σαν Κλάδος αντιλαμβανόμαστε την ευαισθησία επί του θέματος και έχουμε προτείνει ηλικιακά όρια ή και ελάχιστο χρόνο κατοχής διπλώματος αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, ένας οδηγός με κλεισμένο το 25ο έτος ηλικίας και κατοχή διπλώματος από 3 χρόνια και πάνω που επιλέγει ένα ελαφρύ δίκυκλο για την αστική του μετακίνηση δεν πρέπει να προβληματίζει ως προς την οδηγική του συμπεριφορά.

BIKEIT:  Πόσο θα συνέβαλλε η ισοδυναμία στην μετακίνηση στα αστικά κέντρα;

Σ.Χ.: Υπάρχει πραγματικά κάποιος που αμφισβητεί την πρακτικότητα του δικύκλου για τα αστικά κέντρα; Φαντάζεστε την κίνηση στην Αθήνα χωρίς δίκυκλα; Το δίκυκλο ήταν, είναι και θα είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης για την αστική κινητικότητα. Και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με το σταδιακό πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση. 

BIKEIT: Επηρεάζει η έλλειψη της ισοδυναμίας το τουριστικό προϊόν;

Σ.Χ.: Φυσικά. Πολλοί από τους Ευρωπαίους τουρίστες που μας επισκέπτονται έχουν το δικαίωμα στη χώρα τους να οδηγούν ελαφρύ δίκυκλο με δίπλωμα αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και σε άλλους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς. Εδώ, όχι! Τι γίνεται; Καταρχήν δυσαρεστούνται. Κάποιοι παρανομούν. Και αρκετοί νοικιάζουν “γουρούνες”. Και μετά προβληματιζόμαστε γιατί τα νησιά μας γέμισαν “γουρούνες”…

BIKEIT: Ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα οργανωτικά του Κλάδου Δικύκλων;

Σ.Χ.: Όπως γνωρίζετε, εδώ και τρία χρόνια ο Κλάδος Δικύκλων λειτουργεί αυτόνομα εντός του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων & Δικύκλων (ΣΕΑΑ). Έχουμε το δικό μας καταστατικό, τα δικά μας όργανα και τον δικό μας προϋπολογισμό. Προχωράμε όμως ήδη στην επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να αποσχιστούμε από τον ΣΕΑΑ και να συστήσουμε έναν εντελώς ανεξάρτητο σύνδεσμο, τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών, Θεωρώ ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Ο κύριος Σωτήρης Χατζίκος, εκτός από πρόεδρος του Κλάδου Δικύκλου του ΣΕΑΑ, είναι διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής Α.Ε.Ε., η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις Yamaha Motor, Porsche, Sixt, Continental, Alpinestars, Shark, Selva, Jobe και Cardo.