ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ

Πόση “ζημιά” κάνει ο αέρας στα μάτια μας όταν οδηγούμε; 1/10

 • img

Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για το πόσο σημαντικό είναι να προφυλάσσουμε τα μάτια μας όταν οδηγούμε μοτοσυκλέτα. Ο προφανέστερος κίνδυνος, είναι το να χτυπήσουν στα μάτια μας αιωρούμενα σωματίδια ή κάποιο έντομο, με τα αποτελέσματα να είναι πάρα πολύ σοβαρά, τόσο για την ακεραιότητα των ματιών μας, όσο και για την πιθανότητα ατυχήματος λόγο απώλειας ελέγχου και οπτικής επαφής με τον δρόμο.

Ωστόσο ακόμα και αν έχουμε κατεβασμένη την ζελατίνα του κράνους ή φοράμε προστατευτικά γυαλιά, υπάρχει ακόμα μια παράμετρος στην οποία θα πρέπει να δώσουμε βάση: ο αέρας ή για να το θέσουμε καλύτερη το ρεύμα του αέρα που εισέρχεται από τους αεραγωγούς του κράνους, από μια ελαφρώς ανοιγμένη ζελατίνα ή από το πλάι των γυαλιών μας.

Μπορεί εκ πρώτης η ροή αυτή του αέρα να μην είναι ενοχλητική, ωστόσο όταν τα μάτια μας είναι εκτεθειμένα για πολύ ώρα σε αυτό το συνεχές ρεύμα αέρα, δημιουργούνται προβλήματα. Η εξάτμιση των δακρύων είναι ένα από τα προβλήματα αυτά, το οποίο οδηγεί σε ξηροφθαλμία. Ωστόσο ο μηχανισμός “λίπανσης” των ματιών μας, είναι λίγο πιο περίπλοκος από αυτό που φανταζόμαστε και πέραν των δακρύων (φυσικών ή τεχνητών), χρειάζεται και κάτι άλλο.

Λίγο πίσω από τις βλεφαρίδες μας, τόσο το άνω όσο και το κάτω βλέφαρο, υπάρχουν οι μεϊβομιανοί αδένες, οι οποίοι και εκκρίνουν μικρές ποσότητες ενός ελαιώδους υγρού. Όπως το λάδι είναι ελαφρύτερο του νερού και ανεβαίνει πάντα στην επιφάνεια, έτσι και το υγρό αυτό είναι ελαφρύτερο από τα δάκρυα και σχηματίζει μια επιφανειακή μεμβράνη, κάτι σαν προστατευτικό φίλμ, αποτρέποντας την εξάτμιση τους και συγκρατώντας τα στις πτυχώσεις και στις επιφάνειες των ματιών μας.

Χωρίς αυτή την προσθήκη υγρού από του μεϊβομιανούς αδένες, θα ήμασταν όλη μέρα με αμπούλες τεχνητών δακρύων στο χέρι λοιπόν, ανεξαρτήτως αν οδηγούσαμε μοτοσυκλέτα ή όχι.

Αυτό λοιπόν που συμβαίνει με την συνεχή ροή αέρα στα μάτια μας, είναι ότι οι αδένες αυτοί υπολειτουργούν, παράγοντας μικρότερες ποσότητες και κακής ποιότητας ελαιώδες υγρό, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας να κάνουν την εμφάνιση τους άμεσα, προκαλώντας θολή όραση, ενόχληση και κάνοντας τα μάτια μας επιρρεπή σε μολύνσεις και ερεθισμούς.

Τα δε συμπτώματα της ξηροφθαλμιας επιμένουν και μετά την  οδήγηση, ακόμα και αν κάνουμε χρήση τεχνητών δακρύων, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα υγρού από τους μεϊβομιανούς αδένες.    

Ευτυχώς όλα αυτό είναι προσωρινό και αναστρέψιμο, ωστόσο η συνεχής έκθεση των ματιών μας σε ρεύμα αέρα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια μόνιμη βλάβη, ειδικά στις ηλικίες άνω των 50, με “επιβαρυμένο παρελθόν”.       

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 4/10

  H αγαπημένη διαδρομή του Valentino Rossi - Video

  Λίγο έξω από το Pesaro στην Ιταλία, οι ακτές γίνονται απότομές, αφού στην ξηρά ορθώνεται μια σειρά από λόφους οι οποίοι στο σύνολο τους, αποτελούν το εθνικό πάρκο San Bartolo.

 • TEST RIDES 4/10

  TEST – Suzuki GSX-S125

  Βασισμένο στο εξαιρετικό GSX-R 125, το GSX-S125, που οδηγείται και με δίπλωμα κατηγορίας Α1, αποτελεί την βάση της ομώνυμης οικογένειας. Είναι ένα αυθεντικό street fighter τσέπης που θα εκπλήξει ευχάριστα όποιον και αν βρεθεί στη σέλα του, ανεξάρτητα από επίπεδο εμπειρίας,...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 4/10

  Διαβάσεις με 3D οφθαλμαπάτη - Μετά την Νάουσα

  Με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την ασφάλεια στους δρόμους, τα OK! Anytime Markets δημιούργησαν διαβάσεις 3 διαστάσεων (3D), περιμετρικά του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Νηπιαγωγείου στην περιοχή...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 3/10

  Harley-Davidson - Επισήμως στην νέα

  Ιστορική στιγμή για την Harley-Davidson, καθώς το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας, η μοτοσυκλέτα Livewire, βγήκε από την γραμμή παραγωγής της φίρμας, και ξεκίνησαν οι παραλαβές από τους Αμερικανούς dealers!

 • ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ 3/10

  Kawasaki KLX 230 – Αυτή είναι η τιμή του

  “Ψευδοεντούρο”, “Μικρό Ψηλόφτερο”, “Trail Bike”, “Play Bike”, “Οn-Οffάκι”, το νέο KLX 230 της Kawasaki, μπορεί να χαρακτηριστεί με πολλούς τρόπους.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/10

  Mοτοσυκλέτα εμπνευσμένη από σκούπα Dyson

  Ο Saharudin Busri, designer από την Μαλαισία, ο οποίος μεταξύ άλλων αποτελεί τον γενικό διευθυντή του σχεδιαστικού τμήματος της Proton, δημιούργησε ένα φουτουριστικό conceptμοτοσυκλέτας, εμπνευσμένο από μια ηλεκτρική σκούπα.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 1/10

  Απλό και προσιτό σύστημα εκκίνησης με δακτυκλικό αποτύπωμα εξέλιξαν φοιτητές

  Η διπλωματική εργασίας των φοιτητών Wan Amiruddin και Adeeb Aideen που σπούδαζαν σε πολυτεχνική σχολή της Μαλαισίας, αφορούσε σε ένα σύστημα εκκίνησης μοτοσυκλετών, με την χρήση δακτυλικού αποτυπώματος.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 1/10

  Πόση “ζημιά” κάνει ο αέρας στα μάτια μας όταν οδηγούμε;

  Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για το πόσο σημαντικό είναι να προφυλάσσουμε τα μάτια μας όταν οδηγούμε μοτοσυκλέτα. Ο προφανέστερος κίνδυνος, είναι το να χτυπήσουν στα μάτια μας αιωρούμενα σωματίδια ή κάποιο έντομο, με τα αποτελέσματα να είναι πάρα πολύ σοβαρά, τόσο για την...

 • ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ 30/9

  Tacita - Έτοιμο προς διάθεση το T-Cruiser

  Tο 2017, η ιταλική Tacita, περισσότερο γνωστή για τα ηλεκτροκίνητα off-road μοντέλα της, αποκάλυψε το T-Cruiser, το οποίο, όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομα του, είναι ένα e-μοντέλο σε cruiser – custom σχεδιαστική και κατασκευαστική φόρμα.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 30/9

  Συνεργασία Harley-Davidson και Panasonic - App συνδεσιμότητας OneConnect

  Η συνδεσιμότητα των μοτοσυκλετών της Harley-Davidson από το 2020 θα είναι υπόθεση της Panasonic.Η Αμερικανική εταιρεία ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Panasonic για την εφαρμογή της σουίτας συνδεσιμότητας OneConnect στις μοτοσυκλέτες της.

 • ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 27/9

  ΚΤΜ - Νέα γκάμα μοντέλων με κινητήρα 490 κ.εκ.;

  Το Indian Autos Blog δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει πως έχει πληροφορίες για 5 νέα δικύλινδρα μοντέλα της ΚΤΜ στα 490κ.εκ., ένα Duke, ένα RC, ένα Adventure, ένα SMC R / SMR R κι ένα SM T / Enduro R.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 27/9

  Hλεκτροκίνηση στην Ελλάδα - Ειδική επιτροπή θα εξετάσει την "βιωσιμότητα" της

  Η κυβέρνηση προτίθεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που να εξετάσει με ποιον τρόπο θα προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 26/9

  Piaggio - Αρνητική απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για υπόθεση αντιγραφής από την Zhejiang

  Αρνητική ήταν η απάντηση του Γενικού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απέναντι στην Piaggio, στην προσφυγή της τελευταίας, για επανεξέταση ενός αιτήματος που είχε τεθεί στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το 2014.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 26/9

  Έρευνα - Η βραχύχρονη μνήμη ως αιτία ατυχημάτων

  Μια έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στο πανεπιστήμιο του Nottingham της Βρετανίας, κατέδειξε την αστάθεια στην βραχύχρονη μνήμη ως μια από τις αιτίες που οι οδηγοί αυτοκινήτων δεν “βλέπουν” τις μοτοσυκλέτες στον δρόμο.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 25/9

  Kawasaki - Αγόρασε την Bimota!

  Ο ιταλικός τύπος με πρώτο το InMoto.it αποκαλύπτει πως η Kawasaki Heavy Industries -και όχι η ιταλική θυγατρική των 'πρασίνων'- αγόρασε τη Bimota από τους Ελβετούς επιχειρηματίες Marco Chiancianesi και Daniele Longoni!