ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ

Μπαριέρες "φιλικες" προς τους μοτοσυκλετιστές στην Ιταλία 20/5

 • img

Πρόκειται για ένα από τα πάγια αιτήματα των μοτοσυκλετιστών σε όλον τον κόσμο, μπαριέρες ασφαλείας που να λαμβάνουν υπόψη τους και τους αναβάτες δικύκλων. Μόνο που ασφάλειά μας δεν είναι, κατά πως φαίνεται, παντού πρώτη προτεραιότητα.

Στην Ιταλία πάντως, μετά από χρόνια διαμαρτυριών και προτάσεων, η κυβέρνηση δεήθηκε να ψηφίσει τον σχετικό νόμο που προβλέπει πως σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας θα πρέπει να μπουν μπαριέρες που να είναι ασφαλείς και για τους μοτοσυκλετιστές. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που φτιάχτηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Danilo Tonitelli και τον Γραμματέα Michele Dell’ Orco, ως απάντηση στη διαχρονική καμπάνια #salvamotociclisti (δηλαδή σώστε τους μοτοσυκλετιστές).

Σύμφωνα με τον Τύπο της γειτονικής χώρας, η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε, ψηφίστηκε και τίθεται σύντομα σε εφαρμογή. Αυτή προβλέπει πως τέτοιες μπαριέρες θα πρέπει να εγκατασταθούν υποχρεωτικά σε όλες τις στροφές με ακτίνα καμπυλότητας μικρότερης των 250 μέτρων.

Αφορά κάθε νέο δρόμο που πρόκειται να κατασκευαστεί, προσαρμογή υπαρχόντων δρόμων σε σημεία που περιλαμβάνουν αλλαγές κατεύθυνσης και προβλέπει επίσης την ανανέωση των μπαριέρων σε δρόμους όπου, ακόμη κι αν δεν υπάγονται στην παραπάνω τεχνική περιγραφή (δηλαδή στροφή με τη συγκεκριμένη καμπυλότητα), έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 5 ατυχήματα με τραυματισμό ή θάνατο δικυκλιστή από μπαριέρα τα τελευταία 3 χρόνια.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα δίκυκλα σε κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη και το παράδειγμά της ελπίζουμε να αφυπνίσει τις αρχές και άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας που διαθέτει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα “προστατευμένα” από μπαριέρες-λαιμητόμους.

Το πρόβλημα με την υπάρχουσα υποδομή είναι πως έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει στα οχήματα που εμπλέκονται σε ατύχημα να φεύγουν εκτός δρόμου, ωστόσο στην ιδιαίτερη περίπτωση του δικύκλου ο αναβάτης (αλλά και η μηχανή του) χωρούν να περάσουν ή να σφηνώσουν από κάτω, δημιουργώντας έτσι δύο προβλήματα. Αφενός δεν επιτελούν το έργο για το οποίο υποτίθεται πως σχεδιάστηκαν, μα πιο σοβαρός και απειλητικός είναι ο κίνδυνος να χτυπήσει ο αναβάτης στις κάθετες δοκούς που στηρίζουν τις μπαριέρες και οι οποίες λειτουργούν ως τεράστιες λεπίδες μπροστά σε ένα ανθρώπινο σώμα που σέρνεται με ταχύτητα κατά πάνω τους.

Η λύση είναι απλή και υπάρχει στο εμπόριο εδώ και δεκαετίες: προσαρμόζεται ένα ενιαίο κομμάτι (μέταλλο ή πλαστικό) στο κάτω μέρος της μπαριέρας, γεμίζοντας έτσι το κενό με μια επιφάνεια που δεν επιτρέπει στο σώμα να περάσει από κάτω, ούτε αφήνει τις όρθιες δοκούς στήριξης εκτεθειμένες να απειλούν με ακρωτηριασμό ό,τι πέσει πάνω τους.

Κοινώς, το ζήτημα δεν άπτεται ούτε υψηλής τεχνολογίας, ούτε ιδιαίτερα υψηλού κόστους – αν, εν πάση περιπτώσει, κάποιος θέλει να κοστολογήσει την ανθρώπινη ζωή ή την αρτιμέλεια. Απλά θέλει μιαν απόφαση που να δείχνει πως ο μοτοσυκλετιστής θεωρείται ισότιμος Έλληνας πολίτης ακόμη και μετά την απομάκρυνση εκ του εκλογικού κέντρου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις νέες μπαριέρες που θα αρχίσει άμεσα να εγκαθιστά η Ιταλική κυβέρνηση, καθώς δοκιμάζονται σε κρούσεις με φορτηγό και αυτοκίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 20/5

  Honda - Αλλαγή της θέσης οδήγησης σε χρόνο dt!

  Μοτοσυκλέτα με δυνατότητα μεταβολής της θέσης οδήγησης αφορά μια από τις τελευταίες πατέντες που κατέθεσε η Honda προς κατοχύρωση.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 20/5

  Αφαίρεση διπλώματος για τον Nτείβιντ Μπέκαμ

  Δεξί πόδι – “διαβήτης”, πασίγνωστος (πρώην) ποδοσφαιριστής, life style πρότυπο για πολλούς και ζάπλουτος. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν τίποτα, ούτε και αποτελούν “απαλλακτικά” στο βρετανικό δικαστήριο, το οποίο επέβαλε χρηματικό πρόστιμο (καλά...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 20/5

  Μπαριέρες "φιλικες" προς τους μοτοσυκλετιστές στην Ιταλία

  Πρόκειται για ένα από τα πάγια αιτήματα των μοτοσυκλετιστών σε όλον τον κόσμο, μπαριέρες ασφαλείας που να λαμβάνουν υπόψη τους και τους αναβάτες δικύκλων. Μόνο που ασφάλειά μας δεν είναι, κατά πως φαίνεται, παντού πρώτη προτεραιότητα.

 • QOODER 17/5

  Video - Σε αγώνα rally με τετράτροχο Qooder; Ναι

  Το ετήσιο ράλι HAT Sanremo-Sestriere είναι μια διοργάνωση του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου Over2000riders από το Τορίνο της Ιταλίας και ουσιαστικά αποτελεί έναν ανεπίσημο αγώνα με τουριστικά/περιηγητικά χαρακτηριστικά.

 • VESPA 17/5

  Vespa: The Sound of Europe – Tο κινητό "πάρτυ" σε περιοδεία!

  Η Piaggio ανακοινώνει έναν νέο θεσμό που κάνει φέτος τα πρώτα του βήματα, ταξιδεύοντας το χαρακτηριστικό και διαχρονικό στυλ της Vespa σε 5 Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

 • SYM 17/5

  SYM - Τα νέα ΝΗ-Τ & ΝΗ-Χ 125 ήρθαν στην Ελλάδα

  Δύο νέες μοτοσυκλέτες έρχονται φέτος από τη SYM για τη δημοφιλή κατηγορία των 125 κυβικών. Η κάθε μία υπηρετεί ένα χώρο, ένα σκοπό, η καθεμιά έχει ένα ξεχωριστό προορισμό: η NH-X 125 είναι μια μοτοσυκλέτα naked για χρήση δρόμου και η NH-T 125 είναι μια μίνι-adventure, για χρήση...

 • HARLEY-DAVIDSON 16/5

  Harley-Davidson: Φήμες (ξανά...) για 250άρι

  Πριν δύο χρόνια η ηγεσία της Harley-Davidson παρουσίαζε τα μελλοντικά της σχέδια και, παράλληλα με το αναμενόμενο ενδιαφέρον για το ηλεκτρικό Livewire, είχε επισημοποιηθεί το πλάνο για παρουσίαση 100 νέων μοτοσυκλετών σε μια δεκαετία, επεκτεινόμενη σε κατηγορίες που ως τότε...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 16/5

  Ανακαλύφθηκε συλλογή με πολύ σπάνια classic μοντέλα

  Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ιστορίες περί ανακάλυψης σπάνιων οχημάτων σε ιδιωτικές συλλογές, που επί χρόνια περίμεναν “υπομονετικά” να… τα βρει κάποιος. Δεν πρόκειται για αστικούς μύθους, έτσι συμβαίνει συνήθως και η πρόσφατη είδηση για την ανακάλυψη άλλης...

 • HARLEY DAVIDSON 15/5

  Harley-Davidson: 'Ενα Video - σύνοψη της ηλεκτροκίνητης εποχής που έρχεται

  Σύντομο μεν, αλλά με ουσία το νέο βίντεο της Harley-Davidson, στο οποίο παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τόσο για την εξέλιξη της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας Livewire, όσο και για το μέλλον της εταιρείας.

 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ 15/5

  Αποζημίωση για ζημίες / τραυματισμούς από λακκούβες και κακοτεχνίες

  Oι λακκούβες – τάφροι και οι κακοτεχνίες που μπορούν να προκαλέσουν πτώση η ζημιά, είναι στοιχεία άπειρα στο οδικό δίκτυο της χώρας μας και δυστυχώς μοιάζουν με την Λερναία Ύδρα... μια – πρόχειρη- επιδιόρθωση γίνεται, τρεις – τέσσερις νέες παγίδες εμφανίζονται...

 • CF MOTO 15/5

  CFMOTO ST Papio - Άτιμες προδιαγραφές...

  ...πόσα μοντέλα μας στερείτε! Ένα από αυτά και το πολύ όμορφο ST Papio της CFMOTO. Το ST θα μπορούσε κάλλιστα να είναι συντομογραφία του 'Stylish', καθώς το mini bike ST Papio της CFMOTO είναι όντως εξαιρετικά στιλάτο.

 • SUZUKI 14/5

  Suzuki - GSX-R SF 250

  Η Ινδική αγορά είναι μεγάλη, τόσο μεγάλη, ώστε να έχει τα δικά της “αποκλειστικά” μοντέλα, όπως το νέο GSX-R SF 250, του οποίου τα χαρακτηριστικά διέρρευσαν, λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του.

 • KAWASAKI 14/5

  Κawasaki - Με δύο εκδόσεις και SM μοντέλο το νέο KLX 230

  Πριν από λίγες ημέρες, γράφαμε για το νέο KLX 230 που ετοιμάζει η Kawasaki και για τις πιθανότητες λανσαρίσματος του μοντέλου και στην ευρωπαϊκή...

 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14/5

  Οι τροχαίες παραβάσεις του 2018 - Δυστυχώς

  Κατά το έτος 2018, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, βεβαιώθηκαν συνολικά 426.926 παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια, στις οποίες περιλαμβάνονται και 52.706 παραβάσεις για κράνος!

 • TEST RIDE 13/5

  KYMCO People-S 150i ABS

  Τα People, αποτελούν την σειρά μοντέλων με την οποία η KYMCO δραστηριοποιείται από το 1999 στην κατηγορία των αστικών πολυτελών scooter και το νέο S 150, φιλοδοξεί να γίνει ο… “άνθρωπος σου”, στα δύσκολα της καθημερινής μετακίνησης.