Καλάσνικοφ – Nέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα


Η Καλάσνικοφ, έχοντας στις περγαμηνές της την παραγωγή ενός εκ των πιο διαδεδομένων επιθετικών τυφεκίων στον κόσμο, του γνωστου AK-47, γιγαντώθηκε και πλέον είναι ένας κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας. 

 

  • 31/8/2018

Ανάμεσα στις εταιρεία που έχει αγοράσει η Καλάσνικοφ, είναι και η IZH, που παρήγαγε τα θρυλικά δίχρονα Planeta… κάποτε. Πλέον οι καιροί όμως έχουν αλλάξει, το σοβιέτ είναι παρελθόν, όπως –σιγά, σιγά- και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης. 

Η Καλάσνικοφ λοιπόν, έχει εδώ και ένα χρόνο δραστηριοποιηθεί, μέσω της IZH, στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων μοντέλων, έχοντας παρουσιάσει ήδη ένα μοντέλο για χρήση από τον στρατό και την αστυνομία και πριν λίγο καιρό, ένα θηριώδες cruiser. 

Πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκταση της γκάμας της, προσθέτοντας σε αυτή, άλλο ένα μοντέλο για στρατιωτική χρήση αλλά και ένα e-bike πολιτικής χρήσης. Ξεκινώντας από το SM-1, το στρατιωτικό μοντέλο, αυτό ακολουθεί ξεκάθαρα την “ψηλόφτερη on-off σχολή”, με τροχό 21 ιντσών μπροστά, προοριζόμενο προφανώς για διττή, σκληρή χρήση. 

Για αυτό στο SM-1 δεν υπάρχουν “φτιασίδια” και λεπτεπίλεπτα εξοπλιστικά στοιχεία. Το πολιτικό μοντέλο, ονομάζεται UM-1 και μοιράζεται αρκετά δομικά στοιχεία με το “στρατευμένο” αδελφό μοντέλο. Πλαίσιο χωροδικτύωμα, ηλεκτρικό μοτέρ με υγρόψυξη, ανεστραμμένο πιρούνι αλλά τροχός 19 ιντσών, πλαστικό κουστούμι και φυσικά, πλήρης εξοπλισμός δρόμου. Σας θυμίζει κάτι εμφανισιακά; Ε ναι, δεν έχετε άδικο, μοιάζει πολύ με KTM. 

Δυστυχώς η Καλάσνικοφ ακολουθεί “καγκεμπίτικη” λογική σε ότι αφορά στην παροχή πληροφοριών και έτσι δεν γνωρίζουμε πολλά για τα δύο αυτά νέα μοντέλα, πέραν του ότι του UM-1, έχει τελική 120 χλμ./ώρα και αυτονομία 130 χιλιομέτρων ανά φόρτιση.