Intelligent Cranium και τα κράνη δεν θα είναι ποτέ ίδια...


Η Αμερικανική Intelligent Cranium Helmets (ICH) ξεκίνησε να σχεδιάζει το κράνος του μέλλοντος πριν από μια δεκαετία και επέπλευσε στον αφρό της δημοσιότητας το 2016 όταν παρουσίασε το πρώτο της ολοκληρωμένο και λειτουργικό πρωτότυπο κράνος.

  • 7/5/2019

Το iC-R ξεχώρισε χάρη στην εκτεταμένη χρήση καμερών τριγύρω στο κέλυφός του, οι οποίες προβάλλουν εικόνα σε δύο μονάδες Head-Up Display (HUD) που προβάλουν πληροφορία στις δύο κάτω άκρες της ζελατίνας, απευθείας μέσα στο οπτικό πεδίο του αναβάτη, με εικόνα που καλύπτει 210 μοίρες γύρω από τον μοτοσυκλετιστή.

Αν και η συνδεσιμότητά του (με άλλους αναβάτες μέσω Bluetooth, αλλά και με τηλέφωνα και ταμπλέτες) δεν είναι σήμερα εξίσου πρωτοποριακή όσο ακουγόταν το 2016, η εφαρμογή μιας μονάδας ραντάρ (LiDAR, εκ του Light Detection And Ranging, δηλαδή ανίχνευση φωτός και μέτρηση απόστασης) που θα ειδοποιεί τον χειριστή αν κάποιο όχημα πλησιάζει πολύ κοντά από οποιαδήποτε κατεύθυνση είναι κάτι που ακόμη και σήμερα δεν έχει βρει τον δρόμο του σε κάποιος από τα λεγόμενα "έξυπνα" κράνη της αγοράς.

Παράλληλα, το κράνος μπορεί να εξοπλιστεί και με έναν σκασμό άλλα συστήματα, όπως ηλιακό συλλέκτη, φίλτρο αναπνοής, ζελατίνα που σκουραίνει αυτόματα, ως και τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά βέβαια, όταν με το καλό θα βγει στην αγορά, γιατί ως τότε η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι προπαραγγελία, μόνο στις Η.Π.Α. με προτεραιότητα στους βετεράνους του Στρατού και σε τιμές που δεν είναι και ακριβώς κελεπούρια.

Τώρα, και ενώ ακόμη περιμένουμε να δούμε το iC-R στην παραγωγή, η ICH αποκαλύπτει τη μακέτα της επόμενης μέρας της, δηλαδή το νέο κράνος που σχεδιάζει και το οποίο απλά θέλει να πάρει την τεχνολογία του iC-R και να την πάει μερικά βήματα παραπέρα.

Στην ουσία, αυτό που ισχυρίζεται η ICH είναι πως έφτασε ο καιρός να καταργήσουμε το αφρώδες προστατευτικό από το εσωτερικό των κρανών, καθώς κατά τη γνώμη τους ούτε λειτουργεί σωστά, ούτε είναι αποδοτικό. έχει την τάση να απορροφά υγρασία, αντέχει μόνο μια κρούση πριν παραμορφωθεί, δεν αντέχει στον χρόνο καθώς ξεραίνεται και θρυμματίζεται. Η λύση; Βρίσκεται μέσα στο επόμενο κράνος τους, αλλά προς το παρόν δε μας την εξηγούν. Αρκούνται μόνο στο να μας πουν πως έχουν ενσωματώσει "διάφορες τεχνολογίες ασφαλείας".

Το νέο κράνος είναι κατασκευασμένο πλήρως από ανθρακόνημα, τουλάχιστον όσο αφορά στο κέλυφός του, μιας και δε γνωρίζουμε τι κρύβει στο εσωτερικό του. Υπόσχεται δε να διατεθεί σε διάφορες εκδόσεις (με ζελατίνα, με goggles κ.ο.κ.) και με τις ανάλογες επιλογές εξοπλισμού.

Είμαστε σε αναμονή της παραγωγής του, καθώς πάνε χρόνια που ακούμε και ακόμη δε βλέπουμε.