Ινδία: Δεν φοράς κράνος, δε βάζεις βενζίνη


ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΚΡΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΕΣ, ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΣΕ ΞΕΚΡΑΝΩΤΟΥΣ.

  • 13/8/2019

Στη μακρινή Ινδία, όπως άλλωστε και στα μέρη μας, η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική για όλους τους οδηγούς δικύκλων. Η επιβολή του νόμου ωστόσο ήταν μάλλον πλημμελής, γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της χώρας έχει εντείνει τις προσπάθειες και μάλιστα πρόσφατα αύξησε σημαντικά το σχετικό πρόστιμο στις 1,000 ρουπίες (περίπου €13 με ισοτιμία 2/8/2019), ενώ οι παραβάτες κινδυνεύουν και με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για τρεις μήνες.

Τώρα ωστόσο μια νέα μόδα κάνει τον ανεπίσημο γύρο της χώρας. Υπό τον τίτλο “Όχι κράνος, όχι καύσιμα” η κυβέρνηση προσπαθεί να διαδώσει μια καμπάνια στις τοπικές αρχές, σύμφωνα με την οποία οι βενζινοπώλες δεν πρέπει να ανεφοδιάζουν ξεκράνωτους αναβάτες.

Στη Bengaluru η Τροχαία θα ξεκινήσει την εφαρμογή αυτού του μέτρου από τις 5 Αυγούστου, ενώ ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή στον αυτοκινητόδρομο Lucknow-Agra από τον περασμένο Ιούνιο και εξετάζεται από τις τοπικές αρχές άλλων επαρχιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής Αστυνομίας, στη Bengaluru σε κάθε 100 τροχαία δυστυχήματα που εμπλέκονται δίκυκλα προκύπτουν κατά μέσο όρο 75 τραυματισμοί από αναβάτες που δε φορούσαν κράνη. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 σημειώθηκαν 105 θάνατοι δικυκλιστών και 667 τραυματισμοί.

“Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε για να αποτρέψουμε τα ατυχήματα,” δήλωσε ο τοπικός επίτροπος. “Καθώς το καύσιμο είναι ένα απαραίτητο προϊόν, τουλάχιστον θα φορούν το κράνος τους όταν πάνε για ανεφοδιασμό.”