Honda - Επανέρχονται οι φήμες για "μικρή" Africa


ΠΑΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ Η HONDA ΑΝΕΘΕΣΕ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΚΛΑΣΗ ΤΩΝ ON-OFF ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ CB500 ΚΑΙ NC700/750. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΘΡΥΛΙΚΗ TRANSALP, ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ CB500X ΜΕ 19ΑΡΗ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΤΡΟΧΟ.

  • 16/3/2020

Ακούγεται παράδοξο, μιας και η Transalp ήταν μια μοτοσυκλέτα που είτε ως 600, ή ως 650 και 700, διέπρεψε εμπορικά σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Ίσως λοιπόν να έχει έρθει η ώρα της πραγματικής αντικαταστάτριάς της, αυτή τη φορά δανειζόμενη το όνομα μιας άλλης θρυλικής μοτοσυκλέτας που επέστρεψε τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Ιούνιο το Ιαπωνικό περιοδικό Young Machine έστειλε στον γύρο του κόσμου ένα σχετικό τσουνάμι, δημοσιεύοντας μια ψηφιακή απεικόνιση του CRF850L Africa Twin που ισχυριζόταν πως έρχεται το 2021.

Δεν ήταν πάντως όλο φαντασία, καθώς ο ίδιος ο project leader του Africa Twin, Kenji Morita, είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του κατά την παρουσίαση του 1100 πως η Honda όντως σκέφτεται ένα ενδιάμεσο μοντέλο στην adventure γκάμα της για να γεφυρώσει το χαώδες κενό από τα μονοκύλινδρα 250 και 450 ως τα 1100.

Όπως μεταδίδει λοιπόν τώρα η Αγγλική MCN, επικαλούμενη δικές της πηγές, η Honda ετοιμάζει μια μεσαία Africa Twin για το 2021 που ωστόσο δεν θα προκύψει με υποκυβισμό του υπάρχοντος κινητήρα 1,100 cc, αλλά θα βασιστεί σε μια νέα γενιά του δικύλινδρου σε σειρά NC, ο οποίος θα μεγαλώσει στα 790 κυβικά – και λογικά θα τροφοδοτήσει όλη τη γκάμα της οικογένειας, αργά ή γρήγορα.

Η λογική λέει πως, αν η Honda θέλει όντως μια μεσαία Africa, τότε ο συγκεκριμένος κινητήρας ακούγεται ταιριαστός για τη δουλειά. Υποτετράγωνος άρα ροπάτος, εξαιρετικά οικονομικός σε καύσιμο, ήδη κουμπωμένος με το DCT, δημοφιλής και με καλό όνομα στην πιάτσα. Με τους ξαπλωτούς του κυλίνδρους θα εξυπηρετούσε ένα - βολικότατο για εκτός δρόμου κίνηση - χαμηλό κέντρο βάρους και θα προσέφερε ίσως και ένα ωραίο πρακτικό δωράκι με αποθηκευτικό χώρο στη θέση του ρεζερβουάρ, όπως στο NC750X.

Αυτά, αν όντως μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα λογικής Transalp, διότι αν ο στόχος είναι να κυνηγά BMW F 850 GS, ΚΤΜ 790 Adventure, Triumph Tiger 900 και Yamaha Tenere 700 σε ορεινά στροφιλίκια, τότε θα χρειαστεί είτε ένας άλλος πιο ισχυρός κινητήρας ή να γίνει ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία του υπάρχοντος δικύλινδρου NC. Μερικά παραπάνω κυβικά πόσο δηλαδή να μεταμορφώσουν έναν κινητήρα που ως 750 αποδίδει 54 ίππους και έχει κόκκινα στις 6,500 σ.α.λ.;

Διότι εδώ είναι το πρόβλημα. Άπαξ και η Honda αποφασίσει να μπει ξανά στο παιχνίδι των μεσαίων adventure και μάλιστα χρησιμοποιώντας την επωνυμία Africa Twin, αυτομάτως μπαίνει και σε μια αναπόφευκτη σύγκριση. Ακόμη κι αν δεν την κάνουν οι επιτελείς μάρκετινγκ των εταιρειών, θα την κάνει ο κόσμος.

Η ουσία ωστόσο είναι πως δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για περαιτέρω αναλύσεις, μόνο φήμες που προς το παρόν επιβεβαιώνονται σε ένα μοναδικό σημείο, πως η μεσαία Africa Twin υπάρχει όντως ως σχέδιο. Όλα τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε στην πορεία. Πάντως θυμίζουμε πως πέρυσι το Young Machine είχε μεταδώσει αρκετά ακριβείς πληροφορίες για τη μετάβαση από την Africa Twin 1000 στη 1100, με φωτογραφίες, πολύ πριν οποιονδήποτε άλλον.