ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
ΒRUDELI

Η Brudeli προχωρά το θέμα "τρίτροχο" μπροστά 9/5

 • img

Η νορβηγική Brudeli, ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε τρίτροχη μοτοσυκλέτα (και όχι scooter) με δυνατότητα κλίσεων, πριν από μια δεκαετία. Το μοντέλο ονομαζόταν 645L, κινούταν από μονοκύλινδρη μονάδα της KTM και η παραγωγή του ήταν περιορισμένη, ενώ η τιμή του, αρκετά “τσουχτερή”.

Φυσικά το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν το μπροστινό σύστημα του μοντέλου, του οποίου τα δικαιώματα χρήσης απέκτησε η Yamaha, στις αρχές του 2018. Βασίζεται σε διπλά ψαλίδια παράλληλα τοποθετημένα μεταξύ τους, τα οποία αρθρώνονται και στις δύο άκρες τους.

Έτσι δημιουργείται ένα τραπέζιο με δυνατότητα κλίσης των κάθετων πλευρών του. Η εξωτερική κάθετη πλευρά του τραπέζιου αυτού, έχει επίσης την δυνατότητα περιστροφής στον κάθετο άξονα και έτσι επιτρέπεται και το στρίψιμο των τροχών. 

Με την Yamaha  να έχει αποκτήσει λοιπόν τα δικαιώματα της συγκεκριμένης πατέντας, η Brudeli, η οποία συνεχίζει την λειτουργία της, έπρεπε να βρει κάτι νέο και διαφορετικό. Το βρήκε λοιπόν και βάση των σχεδίων που κατατέθηκαν προς κατοχύρωση, είναι το πιο “τρελό” και προχωρημένο τρίτροχο μέχρι στιγμής. 

Η βασική αρχή του μπροστινού συστήματος παραμένει ίδια, αυτό που αλλάζει όμως, είναι ότι το σύνολο πίσω τροχού, ψαλιδιού και κινητήριας μονάδας, συνδέονται αξονικά με το υπόλοιπο της μοτοσυκλέτας. Με αυτό τον τρόπο, το μπροστινό μέρος θα παίρνει κλίσεις αλλά το πίσω θα παραμένει σταθερά κάθετο, σε μια υλοποίηση που θυμίζει τα Gyro της Honda, μόνο που σε εκείνα, υπήρχαν δύο σταθεροί τροχοί πίσω και ένας μπροστινός. Εδώ συμβαίνει το αντίστροφο. 

Αυτό που θέλει να πετύχει η Brudeli με το συγκεκριμένο σύστημα, είναι η μετάδοση και η πίσω ανάρτηση να παραμένουν ανεπηρέαστες στις κλίσεις, χωρίς να υφίστανται δυναμικές μεταβολές. Το γεγονός επίσης ότι ο πίσω τροχός θα παραμένει κάθετος στον δρόμο, επιτρέπει την χρήση πολύ φαρδιών ελαστικών χωρίς κορώνα, από τον κόσμο των αυτοκινήτων. 

Οπότε πέραν της αύξησης της επιφανείας τριβής στο μπροστινό μέρος, απόρροια της χρήσης δύο τροχών, το ίδιο μπορεί να συμβεί και πίσω, απλά με μεγαλύτερο διαστασιακά πέλμα. Αυτό σημαίνει υψηλά ποσοστά πρόσφυσης, πολύ πάνω από τα μοτοσυκλετιστικά δεδομένα. 

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η υλοποίηση και η παραγωγή της πατέντας αυτής, πόσο μάλλον στις μέρες μας, όπου τα τρίτροχα δεν αποτελούν πλέον κάτι “εξωγήινο” όπως θεωρούταν πριν χρόνια το 645L.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • HARLEY DAVIDSON 15/5

  Harley-Davidson: 'Ενα Video - σύνοψη της ηλεκτροκίνητης εποχής που έρχεται

  Σύντομο μεν, αλλά με ουσία το νέο βίντεο της Harley-Davidson, στο οποίο παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τόσο για την εξέλιξη της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας Livewire, όσο και για το μέλλον της εταιρείας.

 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ 15/5

  Αποζημίωση για ζημίες / τραυματισμούς από λακκούβες και κακοτεχνίες

  Oι λακκούβες – τάφροι και οι κακοτεχνίες που μπορούν να προκαλέσουν πτώση η ζημιά, είναι στοιχεία άπειρα στο οδικό δίκτυο της χώρας μας και δυστυχώς μοιάζουν με την Λερναία Ύδρα... μια – πρόχειρη- επιδιόρθωση γίνεται, τρεις – τέσσερις νέες παγίδες εμφανίζονται...

 • CF MOTO 15/5

  CFMOTO ST Papio - Άτιμες προδιαγραφές...

  ...πόσα μοντέλα μας στερείτε! Ένα από αυτά και το πολύ όμορφο ST Papio της CFMOTO. Το ST θα μπορούσε κάλλιστα να είναι συντομογραφία του 'Stylish', καθώς το mini bike ST Papio της CFMOTO είναι όντως εξαιρετικά στιλάτο.

 • SUZUKI 14/5

  Suzuki - GSX-R SF 250

  Η Ινδική αγορά είναι μεγάλη, τόσο μεγάλη, ώστε να έχει τα δικά της “αποκλειστικά” μοντέλα, όπως το νέο GSX-R SF 250, του οποίου τα χαρακτηριστικά διέρρευσαν, λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του.

 • KAWASAKI 14/5

  Κawasaki - Με δύο εκδόσεις και SM μοντέλο το νέο KLX 230

  Πριν από λίγες ημέρες, γράφαμε για το νέο KLX 230 που ετοιμάζει η Kawasaki και για τις πιθανότητες λανσαρίσματος του μοντέλου και στην ευρωπαϊκή...

 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14/5

  Οι τροχαίες παραβάσεις του 2018 - Δυστυχώς

  Κατά το έτος 2018, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, βεβαιώθηκαν συνολικά 426.926 παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια, στις οποίες περιλαμβάνονται και 52.706 παραβάσεις για κράνος!

 • TEST RIDE 13/5

  KYMCO People-S 150i ABS

  Τα People, αποτελούν την σειρά μοντέλων με την οποία η KYMCO δραστηριοποιείται από το 1999 στην κατηγορία των αστικών πολυτελών scooter και το νέο S 150, φιλοδοξεί να γίνει ο… “άνθρωπος σου”, στα δύσκολα της καθημερινής μετακίνησης.

 • ΑΓΟΡΑ 13/5

  Ταξινομήσεις 2019 - Πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία

  Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων δικύκλων (πλέον των 50 cc) για το πρώτο 4μηνο του έτους παρουσίασαν αύξηση κατά 12,3% ως προς το 2018.

 • GO FLY 10/5

  Μια αυγοθήκη που πετάει! - Η "μοτοσυκλέτα" του μέλλοντος

  Το επόμενο βήμα της εξέλιξης στα προσωπικά μέσα μεταφοράς, θα είναι αυτό της επίγειας αποδέσμευσης τους, με τις μετακινήσεις να γίνονται πλέον από αέρος. Ναι, η πτήση προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα, με το σημαντικότερο να είναι ότι στον αέρα υπάρχει πολύς χώρος, δεν απαιτούνται...

 • ROBBIE MADISSON 10/5

  Ο Robbie Madisson τα βρήκε σκούρα στην Μύκονο

  Ο Robbie Maddison βρέθηκε στη Μύκονο, μαζί με τον Aaron Colton, αμφότεροι με την αρωγή της Red Bull, για τα γυρίσματα βίντεο.

 • ROYAL ENFIELD 10/5

  Royal Enfield Μeteor - Κατοχύρωση ονόματος που..."ψυλλιάζει" για KX

  Στην EICMA του 2018, η Royal Enfield είχε παρουσιάσει το θεαματικό concept KX, ένα πανέμορφο bobber σε vintage ύφος. Τώρα, η ινδική εταιρεία κατοχύρωσε το όνομα 'Meteor', όνομα που είχε φορέσει παλαιότερο μοντέλο της, και πολλοί σπεκουλάρουν πως πρόκειται για το ΚΧ...

 • ΒRUDELI 9/5

  Η Brudeli προχωρά το θέμα "τρίτροχο" μπροστά

  Η νορβηγική Brudeli, ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε τρίτροχη μοτοσυκλέτα (και όχι scooter) με δυνατότητα κλίσεων, πριν από μια δεκαετία. Το μοντέλο ονομαζόταν 645L, κινούταν από μονοκύλινδρη μονάδα της KTM και η παραγωγή του ήταν περιορισμένη, ενώ η τιμή του, αρκετά &ldquo...

 • BMW 9/5

  Jet αεροσκάφος με κινητήρα BMW S1000RR!

  Η ιστορία κύκλους κάνει λένε. Μετά από έναν αιώνα, κινητήρας BMW τοποθετείται ξανά σε αεροπλάνο, θυμίζοντας την δραστηριότητα της εταιρείας όταν ξεκινούσε την λειτουργία της το 1916, κατασκευάζοντας μοτέρ για πολεμικά αεροσκάφη.

 • TRIUMPH 8/5

  H Triumph Bonneville T120 Ace διαθέσιμη στην Ελλάδα - Τιμή

  Η έκδοση Ace της Bonneville T120, είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα! Η μοτοσυκλέτα σχεδιάστηκε για να τιμήσει την πρώτη γενιά των cafe racers και το θρυλικό Ace Cafe του Λονδίνου, που αποτέλεσε την "Μέκκα" του κλασικού βρετανικού μοτοσυκλετισμού.

 • KYMCO 8/5

  KYMCO - Θα δώσει μάχει για την επικράτηση του δικτύου iONEX

  Tον Μάρτιο του 2018, η KYMCO αποκάλυψε το μεγαλεπήβολο project iONEX, την δική της εκδοχή για ένα ολοκληρωμένο σύστημα δικτύου φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών. Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018 στην έκθεση της Κολωνίας, παρουσιάστηκαν και τα πρώτα συμβατά με το σύστημα...