Γραφένιο - Το υλικό το μέλλοντος για τις ασφαλτοστρώσεις;


Η Ιταλική τεχνική εταιρεία Interchimica, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Ρώμης και την Βρετανική Directa Plus, δημιούργησαν μια νέα βάση ασφαλτόστρωσης στην οποία περιέχεται γραφένιο.

  • 4/4/2019

Μάλιστα δοκίμασαν το νέο αυτό υλικό σε τμήμα ενός χιλιομέτρου μιας  επαρχιακής οδού στα νότια περίχωρα της Ρώμης και τα αποτελέσματα, μετά από επισταμένες μετρήσεις 5 και πλέον μηνών, είναι πολύ θετικά. 

Συγκεκριμένα, το νέο υλικό είναι ως και 250% πιο ανθεκτικό στην φθορά σε σχέση με την συμβατική μίξη που χρησιμοποιείται στις ασφαλτοστρώσεις, η αντίσταση κύλισης παρουσιάστηκε αυξημένη κατά 35%, κάτι που μεταφράζεται και σε αυξημένη πρόσφυση, ενώ η πυκνότητα του υλικού επηρεάζεται λιγότερο από την θερμοκρασία. 

Παράλληλα, το υλικό αυτό, δεν συγκρατεί τις εναποθέσεις των ελαστικών στην επιφάνεια του, όντας 35% καλύτερο σε αυτό τον τομέα. 

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν αν μη τι άλλο ενθαρρυντικά και η κοινοπραξία των εταιρειών που εξέλιξαν το υλικό αυτό, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να συνεχίσουν τις δοκιμές σε άλλες περιοχές της Ιταλίας αλλά και σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Ομάν, προκειμένου να διαπιστώσουν την συμπεριφορά του σε ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες.