MOTO AND BIKER ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
FORCITE

Forcite - "Smart" κράνος με ενσωματωμένους αισθητήρες! 6/5

 • img

Μας έρχεται από την Αυστραλία και δη την εταιρεία του κυρίου Alfred Boyadgis - το οποίο διαβάζεται "Μπογιατζής" και μυρίζει βέβαια Ελληνική καταγωγή. Η Forcite έφτιαξε τη φήμη της κατασκευάζοντας κράνη snowboard, ώσπου αυτό το κομμάτι της επιχείρησης πουλήθηκε και πλέον ο νέος στόχος ονομάζεται κράνος μοτοσυκλέτας.

Το πρώτο της μοντέλο είναι στα τελευταία στάδια εξέλιξης και πρόκειται για ένα "έξυπνο" κράνος που ενσωματώνει διάφορες νέες τεχνολογίες συνδεσιμότητας και επεξεργασίας δεδομένων.

Κάτω από το εντυπωσιακό ανθρακονημάτινο κέλυφος, το κράνος της Forcite έχει ενσωματωμένη μια κάμερα δράσης (action camera) στην περιοχή του σαγονιού, τα τεχνικά στοιχεία της οποίας ακόμη δεν είναι γνωστά, πέραν του ότι θα διαθέτει σίγουρα σταθεροποίηση εικόνας.

Η επικοινωνία του ανατίθεται σε ένα κιτ Bluetooth, το οποίο θα συνδέεται με το τηλέφωνο για να μεταφέρει στα ακουστικά εντός του κράνους ήχο από μουσική, κλήσεις ή φωνητικές οδηγίες πλοήγησης (GPS), ενώ θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συσκευή επικοινωνίας (intercom) με τον συνεπιβάτη και άλλους μοτοσυκλετιστές της παρέας, εφόσον βρίσκονται εντός εμβέλειας του Bluetooth.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ωστόσο του Forcite είναι η ενσωμάτωση αισθητήρων μέσα στο ίδιο το κράνος, μετρώντας γυροσκόπιο, βαρόμετρο, επιταχυνσιόμετρο, υψόμετρο και δέκτη GPS. Μέσω αυτών το κράνος θα είναι σε θέση να παράξει πρωτογενή δεδομένα τηλεμετρίας και περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς θα μπορεί να κάνει με αυτά.

Με τα σημερινά δεδομένα στα λεγόμενα "έξυπνα" κράνη, η συντριπτική πλειοψηφία βασίζεται στους ανάλογους αισθητήρες του τηλεφώνου με το οποίο συνδέονται για να προσφέρουν τέτοια πληροφορία, ωστόσο η Forcite πρωτοτυπεί δίνοντας στο κράνος της την αυτονομία να συλλέξει τα δικά του δεδομένα.

H Forcite μας λέει πως χρησιμοποιεί μια μπαταρία λιθίου που αντιστέκεται σε κάθε είδους κακοποίηση, δηλαδή υπόσχεται πως δε θα βραχυκυκλώσει (και ... εκραγεί) όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος να την τρυπήσει, σπάσει, λυγίσει ή κοπανήσει. Ευτυχώς, γιατί σίγουρα δε θα θέλαμε να έχουμε ένα εύφλεκτο και ασταθές εξάρτημα σε επαφή με το κεφάλι μας.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά θα μείνει προς το παρόν αναπάντητο: πόσο καταλήγει το βάρος του κράνους με όλα αυτά που θα κουβαλά; Μάλλον αυτά θα τα μάθουμε όταν ανακοινωθούν τα πλήρη τεχνικά στοιχεία του, προφανώς όταν θα είναι πια έτοιμο για παραγωγή.

Αυτή τη στιγμή το Forcite δεν έχει φτάσει στην αγορά, ωστόσο η εταιρεία έχει ανακοινώσει έναν γύρο δοκιμών με πραγματικούς μοτοσυκλετιστές που εθελοντικά εγγράφονται ως υποψήφιοι δοκιμαστές του κράνους στον δρόμο. Ατυχώς, αυτό αφορά μόνο την Αυστραλία σε πρώτη φάση.

Ανάλογα, δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για λιανική τιμή και χρόνους παραγωγής και διάθεσης, ούτε καν αν πρόκειται να πιστοποιηθεί για την Ε.Ε. και άλλες χώρες εκτός Αυστραλίας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ζούμε σε μια εποχή που όλα μεταλλάσσονται σε κάτι πιο "έξυπνο" και, κατά πώς φαίνεται, τα παιδιά μας στο μέλλον θα επιλέγουν κράνος ανάλογα με την ανάλυση της βασικής κάμερας ή την πιστότητα του ήχου από τα ενσωματωμένα ηχεία.

Forcite Helmet Systems

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • SUZUKI 14/5

  Suzuki - GSX-R SF 250

  Η Ινδική αγορά είναι μεγάλη, τόσο μεγάλη, ώστε να έχει τα δικά της “αποκλειστικά” μοντέλα, όπως το νέο GSX-R SF 250, του οποίου τα χαρακτηριστικά διέρρευσαν, λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του.

 • KAWASAKI 14/5

  Κawasaki - Με δύο εκδόσεις και SM μοντέλο το νέο KLX 230

  Πριν από λίγες ημέρες, γράφαμε για το νέο KLX 230 που ετοιμάζει η Kawasaki και για τις πιθανότητες λανσαρίσματος του μοντέλου και στην ευρωπαϊκή...

 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14/5

  Οι τροχαίες παραβάσεις του 2018 - Δυστυχώς

  Κατά το έτος 2018, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, βεβαιώθηκαν συνολικά 426.926 παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια, στις οποίες περιλαμβάνονται και 52.706 παραβάσεις για κράνος!

 • TEST RIDE 13/5

  KYMCO People-S 150i ABS

  Τα People, αποτελούν την σειρά μοντέλων με την οποία η KYMCO δραστηριοποιείται από το 1999 στην κατηγορία των αστικών πολυτελών scooter και το νέο S 150, φιλοδοξεί να γίνει ο… “άνθρωπος σου”, στα δύσκολα της καθημερινής μετακίνησης.

 • ΑΓΟΡΑ 13/5

  Ταξινομήσεις 2019 - Πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία

  Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων δικύκλων (πλέον των 50 cc) για το πρώτο 4μηνο του έτους παρουσίασαν αύξηση κατά 12,3% ως προς το 2018.

 • GO FLY 10/5

  Μια αυγοθήκη που πετάει! - Η "μοτοσυκλέτα" του μέλλοντος

  Το επόμενο βήμα της εξέλιξης στα προσωπικά μέσα μεταφοράς, θα είναι αυτό της επίγειας αποδέσμευσης τους, με τις μετακινήσεις να γίνονται πλέον από αέρος. Ναι, η πτήση προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα, με το σημαντικότερο να είναι ότι στον αέρα υπάρχει πολύς χώρος, δεν απαιτούνται...

 • ROBBIE MADISSON 10/5

  Ο Robbie Madisson τα βρήκε σκούρα στην Μύκονο

  Ο Robbie Maddison βρέθηκε στη Μύκονο, μαζί με τον Aaron Colton, αμφότεροι με την αρωγή της Red Bull, για τα γυρίσματα βίντεο.

 • ROYAL ENFIELD 10/5

  Royal Enfield Μeteor - Κατοχύρωση ονόματος που..."ψυλλιάζει" για KX

  Στην EICMA του 2018, η Royal Enfield είχε παρουσιάσει το θεαματικό concept KX, ένα πανέμορφο bobber σε vintage ύφος. Τώρα, η ινδική εταιρεία κατοχύρωσε το όνομα 'Meteor', όνομα που είχε φορέσει παλαιότερο μοντέλο της, και πολλοί σπεκουλάρουν πως πρόκειται για το ΚΧ...

 • ΒRUDELI 9/5

  Η Brudeli προχωρά το θέμα "τρίτροχο" μπροστά

  Η νορβηγική Brudeli, ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε τρίτροχη μοτοσυκλέτα (και όχι scooter) με δυνατότητα κλίσεων, πριν από μια δεκαετία. Το μοντέλο ονομαζόταν 645L, κινούταν από μονοκύλινδρη μονάδα της KTM και η παραγωγή του ήταν περιορισμένη, ενώ η τιμή του, αρκετά &ldquo...

 • BMW 9/5

  Jet αεροσκάφος με κινητήρα BMW S1000RR!

  Η ιστορία κύκλους κάνει λένε. Μετά από έναν αιώνα, κινητήρας BMW τοποθετείται ξανά σε αεροπλάνο, θυμίζοντας την δραστηριότητα της εταιρείας όταν ξεκινούσε την λειτουργία της το 1916, κατασκευάζοντας μοτέρ για πολεμικά αεροσκάφη.

 • TRIUMPH 8/5

  H Triumph Bonneville T120 Ace διαθέσιμη στην Ελλάδα - Τιμή

  Η έκδοση Ace της Bonneville T120, είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα! Η μοτοσυκλέτα σχεδιάστηκε για να τιμήσει την πρώτη γενιά των cafe racers και το θρυλικό Ace Cafe του Λονδίνου, που αποτέλεσε την "Μέκκα" του κλασικού βρετανικού μοτοσυκλετισμού.

 • KYMCO 8/5

  KYMCO - Θα δώσει μάχει για την επικράτηση του δικτύου iONEX

  Tον Μάρτιο του 2018, η KYMCO αποκάλυψε το μεγαλεπήβολο project iONEX, την δική της εκδοχή για ένα ολοκληρωμένο σύστημα δικτύου φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών. Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018 στην έκθεση της Κολωνίας, παρουσιάστηκαν και τα πρώτα συμβατά με το σύστημα...

 • SYM 7/5

  TEST – SYM HD300 F4s 2019

  H SYM, παρουσιάζοντας το HD300 στην έκθεση του Μιλάνου, το φθινόπωρο του 2018, δημιούργησε το πιο ισχυρό και καλώς εξοπλισμένο μοντέλο της σειράς, που φέρνει βάση κυβισμού, το όνομα των HD σε μια πολύ απαιτητική και ανταγωνιστική κατηγορία.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 7/5

  Intelligent Cranium και τα κράνη δεν θα είναι ποτέ ίδια...

  Η Αμερικανική Intelligent Cranium Helmets (ICH) ξεκίνησε να σχεδιάζει το κράνος του μέλλοντος πριν από μια δεκαετία και επέπλευσε στον αφρό της δημοσιότητας το 2016 όταν παρουσίασε το πρώτο της ολοκληρωμένο και λειτουργικό πρωτότυπο κράνος.

 • FORCITE 6/5

  Forcite - "Smart" κράνος με ενσωματωμένους αισθητήρες!

  Μας έρχεται από την Αυστραλία και δη την εταιρεία του κυρίου Alfred Boyadgis - το οποίο διαβάζεται "Μπογιατζής" και μυρίζει βέβαια Ελληνική καταγωγή. Η Forcite έφτιαξε τη φήμη της κατασκευάζοντας κράνη snowboard, ώσπου αυτό το κομμάτι της επιχείρησης πουλήθηκε και...