ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
FORCITE

Forcite - "Smart" κράνος με ενσωματωμένους αισθητήρες! 6/5

 • img

Μας έρχεται από την Αυστραλία και δη την εταιρεία του κυρίου Alfred Boyadgis - το οποίο διαβάζεται "Μπογιατζής" και μυρίζει βέβαια Ελληνική καταγωγή. Η Forcite έφτιαξε τη φήμη της κατασκευάζοντας κράνη snowboard, ώσπου αυτό το κομμάτι της επιχείρησης πουλήθηκε και πλέον ο νέος στόχος ονομάζεται κράνος μοτοσυκλέτας.

Το πρώτο της μοντέλο είναι στα τελευταία στάδια εξέλιξης και πρόκειται για ένα "έξυπνο" κράνος που ενσωματώνει διάφορες νέες τεχνολογίες συνδεσιμότητας και επεξεργασίας δεδομένων.

Κάτω από το εντυπωσιακό ανθρακονημάτινο κέλυφος, το κράνος της Forcite έχει ενσωματωμένη μια κάμερα δράσης (action camera) στην περιοχή του σαγονιού, τα τεχνικά στοιχεία της οποίας ακόμη δεν είναι γνωστά, πέραν του ότι θα διαθέτει σίγουρα σταθεροποίηση εικόνας.

Η επικοινωνία του ανατίθεται σε ένα κιτ Bluetooth, το οποίο θα συνδέεται με το τηλέφωνο για να μεταφέρει στα ακουστικά εντός του κράνους ήχο από μουσική, κλήσεις ή φωνητικές οδηγίες πλοήγησης (GPS), ενώ θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συσκευή επικοινωνίας (intercom) με τον συνεπιβάτη και άλλους μοτοσυκλετιστές της παρέας, εφόσον βρίσκονται εντός εμβέλειας του Bluetooth.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ωστόσο του Forcite είναι η ενσωμάτωση αισθητήρων μέσα στο ίδιο το κράνος, μετρώντας γυροσκόπιο, βαρόμετρο, επιταχυνσιόμετρο, υψόμετρο και δέκτη GPS. Μέσω αυτών το κράνος θα είναι σε θέση να παράξει πρωτογενή δεδομένα τηλεμετρίας και περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς θα μπορεί να κάνει με αυτά.

Με τα σημερινά δεδομένα στα λεγόμενα "έξυπνα" κράνη, η συντριπτική πλειοψηφία βασίζεται στους ανάλογους αισθητήρες του τηλεφώνου με το οποίο συνδέονται για να προσφέρουν τέτοια πληροφορία, ωστόσο η Forcite πρωτοτυπεί δίνοντας στο κράνος της την αυτονομία να συλλέξει τα δικά του δεδομένα.

H Forcite μας λέει πως χρησιμοποιεί μια μπαταρία λιθίου που αντιστέκεται σε κάθε είδους κακοποίηση, δηλαδή υπόσχεται πως δε θα βραχυκυκλώσει (και ... εκραγεί) όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος να την τρυπήσει, σπάσει, λυγίσει ή κοπανήσει. Ευτυχώς, γιατί σίγουρα δε θα θέλαμε να έχουμε ένα εύφλεκτο και ασταθές εξάρτημα σε επαφή με το κεφάλι μας.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά θα μείνει προς το παρόν αναπάντητο: πόσο καταλήγει το βάρος του κράνους με όλα αυτά που θα κουβαλά; Μάλλον αυτά θα τα μάθουμε όταν ανακοινωθούν τα πλήρη τεχνικά στοιχεία του, προφανώς όταν θα είναι πια έτοιμο για παραγωγή.

Αυτή τη στιγμή το Forcite δεν έχει φτάσει στην αγορά, ωστόσο η εταιρεία έχει ανακοινώσει έναν γύρο δοκιμών με πραγματικούς μοτοσυκλετιστές που εθελοντικά εγγράφονται ως υποψήφιοι δοκιμαστές του κράνους στον δρόμο. Ατυχώς, αυτό αφορά μόνο την Αυστραλία σε πρώτη φάση.

Ανάλογα, δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για λιανική τιμή και χρόνους παραγωγής και διάθεσης, ούτε καν αν πρόκειται να πιστοποιηθεί για την Ε.Ε. και άλλες χώρες εκτός Αυστραλίας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ζούμε σε μια εποχή που όλα μεταλλάσσονται σε κάτι πιο "έξυπνο" και, κατά πώς φαίνεται, τα παιδιά μας στο μέλλον θα επιλέγουν κράνος ανάλογα με την ανάλυση της βασικής κάμερας ή την πιστότητα του ήχου από τα ενσωματωμένα ηχεία.

Forcite Helmet Systems

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • SYM 7/5

  TEST – SYM HD300 F4s 2019

  H SYM, παρουσιάζοντας το HD300 στην έκθεση του Μιλάνου, το φθινόπωρο του 2018, δημιούργησε το πιο ισχυρό και καλώς εξοπλισμένο μοντέλο της σειράς, που φέρνει βάση κυβισμού, το όνομα των HD σε μια πολύ απαιτητική και ανταγωνιστική κατηγορία.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 7/5

  Intelligent Cranium και τα κράνη δεν θα είναι ποτέ ίδια...

  Η Αμερικανική Intelligent Cranium Helmets (ICH) ξεκίνησε να σχεδιάζει το κράνος του μέλλοντος πριν από μια δεκαετία και επέπλευσε στον αφρό της δημοσιότητας το 2016 όταν παρουσίασε το πρώτο της ολοκληρωμένο και λειτουργικό πρωτότυπο κράνος.

 • FORCITE 6/5

  Forcite - "Smart" κράνος με ενσωματωμένους αισθητήρες!

  Μας έρχεται από την Αυστραλία και δη την εταιρεία του κυρίου Alfred Boyadgis - το οποίο διαβάζεται "Μπογιατζής" και μυρίζει βέβαια Ελληνική καταγωγή. Η Forcite έφτιαξε τη φήμη της κατασκευάζοντας κράνη snowboard, ώσπου αυτό το κομμάτι της επιχείρησης πουλήθηκε και...

 • DUCATI 3/5

  Ducati: e-Scooter με την έγκριση της

  Στις αρχές του Απριλίου 2019 η Super Soco παρουσίασε το νέο της σκούτερ CUx σε μια ειδική έκδοση στα χρώματα της Ducati, προορισμένο να χρησιμοποιηθεί ως pit bike από την Ιταλική εταιρεία στους αγώνες όπου συμμετέχει. Εκείνη...

 • NEA AΓΟΡΑΣ 2/5

  Yamaha XMAX 300 με δώρο σχάρα / βαλίτσα!

  Στα πλαίσια της επετείου των 50 χρόνων της Yamaha στην Ελλάδα, η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ανακοινώνει μία νέα εορταστική ενέργεια που αφορά το ΧΜΑΧ300!

 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ 2/5

  Προσοχή

  Το φαινόμενο των “μαϊμού” προϊόντων, δηλαδή των φθηνών απομιμήσεων επώνυμων αντικειμένων, έχει κάνει την εμφάνιση του και στον μοτοσυκλετιστικό προστατευτικό εξοπλισμό.

 • APRILIA 25/4

  Aprilia - Μια εταιρεία με κρυμμένη δυναμική

  Η Aprilia τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την γκάμα των μοτοσυκλετών της. Επί της ουσίας, τα μοντέλα που διατίθενται είναι τέσσερα, το RSV4 και το Tuonο V4 1100 (σε διάφορες εκδόσεις), καθώς και τα Shiver & Dorsoduro 900.

 • YAMAHA 25/4

  Αυτό θα είναι το νέο Yamaha 3CT παραγωγής

  Τον Νοέμβριο του 2018, η Yamaha παρουσίασε στην έκθεση του Μιλάνου (EICMA) το concept 3CT, ένα τρίτροχο scooter 300 κ.εκ., καθιστώντας παράλληλα ξεκάθαρο το ότι θα ακολουθούσε εν καιρώ και η έκδοση παραγωγής.

 • TEST RIDE 24/4

  Οδηγούμε το Honda Monkey 125 2019

  Me and my monkey λοιπόν, για μια μόλις εβδομάδα -που ήθελα να μην τελείωνε ποτέ. Εγώ και το πιθηκάκι μου. Ουρά δεν έχει, είναι όμως μικρό, σβέλτο και δεν χορταίνεις να το χαζεύεις. Η Honda έβαλε τα δυνατά της, για τη νέα έκδοση της εμβληματικής μινιόν μοτοσυκλέτας, ανεβάζοντας...

 • BMW MOTORRAD 24/4

  Συναρμολογούμενος BMW Boxer σε κλίμακα 1:2

  Την ευκαιρία να συναρμολογήσετε ένα κομμάτι της ιστορίας των δύο τροχών, σας δίνει το kit της γερμανικής εταιρείας Franzis. Αναφερόμαστε φυσικά σε μοντελισμό και συγκεκριμένα στο μοτέρ του θρυλικού R90S της BMW.

 • VIDEO 24/4

  Παπί με "ζαντανάρτηση"!

  Στο Βιετνάμ, ως χώρα της ΝΑ Ασιάς, τα παπιά ζουν και βασιλεύουν και όπου ευδοκιμεί το είδος, ευδοκιμεί επίσης η βελτίωση και η πατέντα. Δεν έχει πάντα να κάνει με τις επιδόσεις όμως. Μερικές φορές απλά έχει να κάνει με τον χαβαλέ και το “τι θα γινόταν αν κάναμε αυτό;&rdquo...

 • HONDA 23/4

  Honda - Πατέντα για αεροδυναμικό βοήθημα

  Τι ρόλο επιτελούν οι καθρέπτες σε μια μοτοσυκλέτα; Τον προφανή, δηλαδή να προσφέρουν στον αναβάτη ένα είδωλο των τεκταινομένων προς τα πίσω. Η Honda όμως, βάση σχεδίων που κατέθεσε προς κατοχύρωση, αναθέτει στους καθρέπτες και έναν άλλο ρόλο, αυτό του αεροδυναμικού βοηθήματος...

 • YAMAHA 23/4

  Yamaha TMAX 530 με δώρο Αkrapovic!

  Στα πλαίσια της επετείου των 50 χρόνων της Yamaha στην Ελλάδα, η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ανακοινώνει μία εορταστική ενέργεια που αφορά τη ναυαρχίδα της στην κατηγορία των Sport Scooters, το ΤΜΑΧ 530.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 22/4

  Ποδήλατο που έχει τον... "άπεφτο"!

  Είναι μάλλον γνωστό πως η Ολλανδία είναι η χώρα με τα περισσότερα ποδήλατα στην Ευρώπη, ένα όχημα ιδιαίτερα δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις της που σχεδιάζονται με γνώμονα τον εξοστρακισμό του αυτοκινήτου - σε αντίθεση με άλλες χώρες (ονόματα δε λέμε) που τα πάντα στήνονται για...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 22/4

  Επιστροφή πινακίδων & αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας

  Με Απόφαση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.