Επίταξη μοτοσυκλέτας από τον στρατό – Μπορεί να συμβεί!


ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ! ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ Η “ΕΝΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ”, ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΗ. 

  • 6/2/2019

Ποια είναι η διαδικασία; Πρώτα απ΄όλα ο στρατός εκδίδει και αποστέλλει μια προσωπική γνωστοποίηση με παραλήπτη τον ιδιοκτήτη του εκάστοτε οχήματος, του δίτροχου στην προκειμένη περίπτωση. 

Η γνωστοποίηση αυτή επιδίδεται στον παραλήπτη από την αστυνομία ή μέσω της μονάδας της εθνικής φρουράς για την οποία επιτάσσεται το δίτροχο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα στρατιωτικό έγγραφο – φύλλο πορείας, αντίστοιχο με αυτό που λαμβάνουμε όταν απολυόμαστε από τον στρατό, στο οποίο και αναγράφονται οι οδηγίες σε περίπτωση επιστράτευσης. 

Ο ιδιοκτήτης ή ο οδηγός του επιτασσόμενου οχήματος, οφείλει λοιπόν όταν κληθεί και ειδοποιηθεί, να παρουσιαστεί μετά της μοτοσυκλέτας του, σε προκαθορισμένο σημείο που αναγράφεται στο έγγραφο αυτό. 

Με το που παραλάβετε το έγγραφο, θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα απόκομμα που εσωκλείεται μαζί και να το αποστείλετε (χωρίς χρέωση φυσικά) πίσω στην εκδότρια αρχή, ώστε να πιστοποιηθεί ότι λάβατε γνώση. 

Το στρατολογικό έγγραφο επίταξης, θα πρέπει να το έχετε πάντα μαζί με τα πολιτικά συνοδευτικά έγγραφα της μοτοσυκλέτας σας, δηλαδή την άδεια και την ασφάλεια. Σε περίπτωση πώλησης ή απόσυρσης / καταστροφής του οχήματος, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα την στρατιωτική αρχή που εξέδωσε την εντολή επίταξης, προσκομίζοντας ή αποστέλλοντας τα σχετικά έγγραφα. 

Ειδικά για την περίπτωση πώλησης, η εντολή επίταξης συνοδεύει το όχημα και πλέον μεταφέρεται στον νέο ιδιοκτήτη. 

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η εντολή επίταξης; Εν καιρώ ειρήνης καμία απολύτως, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δίτροχου δεν αλλάζει, η μοτοσυκλέτα δηλαδή παραμένει 100% δικιά σας. Δεν ισχύουν φυσικά,  ειδικά προνόμια και απαλλαγές, σε ότι αφορά στην τήρηση του ΚΟΚ ή στα τέλη κυκλοφορίας, τόσο εσείς όσο και το όχημα σας, λογίζεστε και αντιμετωπίζεστε όπως όλοι οι υπόλοιποι.