ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
BOSCH

Bosch - Προστασία των μπαταριών μέσω cloud 10/7

 • img

Μια από τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν στον δρόμο προς την βιώσιμη e-μετακίνηση, είναι και αυτή της παλαίωσης των μπαταριών. Μειωμένη απόδοση αλλά και ένα πολύ υψηλό κόστος αντικατάστασης, είναι στοιχεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Η Bosch, η οποία δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, παράγοντας ηλεκτρικά μοτέρ αλλά και μπαταρίες, για όλα τα μέσα προσωπικής μεταφοράς (ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα), προσέγγισε το θέμα αλλιώς, με τρόπο που στην ιατρική περιγράφεται ως “καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις”. 

Εστίασε στο πως θα μπορέσει να αποτρέψει το φαινόμενο της “γήρανσης” των μπαταριών λοιπόν και το έκανε με εξατομικευμένο τρόπο, εδικά διαμορφωμένο για κάθε χρήστη e-οχήματος. 

Πως το κατάφερε αυτό; Πέραν από τον κύκλο φορτίσεων, μια μπαταρία μπορεί να παρουσιάσει “πρόωρη γήρανση” και για τους εξής λόγους: 

-Τρόπο οδήγησης, δηλαδή αυξημένες απαιτήσεις για απότομη παροχή ενέργειας μεγάλης ισχύος.
-Καμπύλη φόρτισης, δηλαδή με ποιο τρόπο και σε πόσο χρόνο φορτίζει μια μπαταρία.
-Θερμοκρασία περιβάλλοντος όταν η μπαταρία είναι 100% φορτισμένη (παίζει μεγάλο ρόλο στην γήρανση της).

Η Bosch δημιούργησε έναν αλγόριθμο λοιπόν, ο οποίος λαμβάνει και αναλύει στοιχεία στο cloud, κρατώντας ιστορικό αλλά και υπολογίζοντας σε πραγματικό χρόνο ορισμένες συνισταμένες.  Δημιουργείται έτσι ένα αρχείο που καταγράφει τις συνήθειες οδήγησης του εκάστοτε χρήστη e-οχήματος αλλά και τις συνήθειες που αφορούν στην φόρτιση της μπαταρίας. 

Αναλύοντας όλα αυτά τα στοιχεία, ο αλγόριθμός αυτός έχει την δυνατότητα να υπολογίζει με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα “γήρανσης” των μπαταριών αλλά και να προτείνει στον χρήστη τρόπους για να το καθυστερήσει. 

Για παράδειγμα, αν κάποιες επιμένει να “στρεσάρει” πολύ και συνεχώς τις μπαταρίες του οχήματος του με επιθετική οδήγηση, ο αλγόριθμος θα τον ενημερώνει σχετικά. Επίσης, σε περίπτωση που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή, τότε αυτόματα, η φόρτιση θα ολοκληρώνεται πριν το 100% και αυτό γιατί όπως αναφέρθηκε, σε ακραίες θερμοκρασίες, οι πλήρως φορτισμένες μπαταρίες, καταπονούνται ιδιαίτερα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η διαμόρφωση της καμπύλης φόρτισης. Ανάλογα την ηλικία της μπαταρίας, του πόσο καταπονημένη είναι, των θερμοκρασιών περιβάλλοντος και του ποσοστού πλήρωσης, θα διαμορφώνεται μια μεταβαλλόμενη ως προς την ένταση και τον χρόνο καμπύλη φόρτισης, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω καταπόνηση της.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 19/7

  Continental - ΑΙ φωνητική υπηρεσία στα οχήματα

  Θα γνωρίζετε φυσικά τις υπηρεσίες φωνητικής βοήθειας που έχουν ενσωματωθεί για τα καλά στην ζωή μας. Alexa, Cortana, Siri, Google Assistant, είναι οι πιο γνωστές από αυτές και ο σκοπός τους είναι ένας, να προσφέρουν πληροφορίες, απατώντας σε ερωτήσεις των ανθρώπων που τις...

 • NEA ΚΟΣΜΟΥ 19/7

  Ταξίδι 4.800 χιλιομέτρων

  H κατοχή μιας αναπαλαιωμένης μοτοσυκλέτας ηλικίας 50+ ετών και η χρήση της τα ΣΚ σε μικρού βεληνεκούς βόλτες, είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη υπόθεση, απαιτεί χρόνο, χρήμα, υπομονή και φυσικά μεράκι.

 • KYMCO 17/7

  KYMCO – Πρόγραμμα Test Rides για πολλά μοντέλα σε όλη την Ελλάδα

  Η KYMCO ανακοινώνει ένα πρόγραμμα test rides που περιλαμβάνει πολλά μοντέλα της και καταστήματα του πανελλαδικού δικτύου της.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 16/7

  Yamaha YZF-R3 αλά Tron!

  Εταιρεία από την Ινδία κατασκεύασε ένα σετ αυτοκόλλητων που μεταμορφώνει τη Yamaha YZF-R3 σε οπτική πανδαισία, ειδικά στο σκοτάδι.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 16/7

  Video - Bottle cap challenge με... MV Agusta

  Το Bottle cap challenge είναι μια νέα viral πρόκληση που λαμβάνει χώρα στα social media, όπου προσπαθείς να ξεβιδώσεις το καπάκι από ένα μπουκάλι με όσο το δυνατόν πιο περίεργο / εντυπωισακό τρόπο.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 15/7

  BMW Motorrad Days 2019

  Για 19η χρονιά η εκδήλωση BMW Motorrad Days γέμισε την περιοχή του Garmisch-Partenkirchen με όλον τον κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τη λευκή και μπλε έλικα.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 15/7

  Οι κλήσεις από κάμερα δεν γνωρίζουν σύνορα

  Διευρύνεται η διακρατική συμφωνία της Ε.Ε. που προβλέπει ανταλλαγή στοιχείων για τροχαίες παραβάσεις μεταξύ των αρχών κάθε χώρας.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 12/7

  Πόλεις της Αφρικής

  Με μια νομοθετική ρύθμιση που θυμίζει σε πρακτική το γνωστό “πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι”, o δήμαρχος της Addis Ababa, πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, απαγόρεψε την κυκλοφορία των μοτοσυκλετών στην πόλη, με αιτιολογία το ότι αυτές χρησιμοποιούνται συχνά για την...

 • VIDEO 12/7

  Video - Αν νομίζετε ότι η οδήγηση των μοτοσυκλετών είναι δύσκολη.... δείτε αυτό

  Είναι πολλοί αυτοί που παρά το ότι θα ήθελαν να οδηγούν μοτοσυκλέτα, διστάζουν να κάνουν τον βήμα, γιατί βρίσκουν τον χειρισμό, πολύπλοκο και δύσκολο. Συμπλέκτης στο χέρι και ταχύτητες στο πόδι, καθώς και τα φρένα να...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 11/7

  Σέλα που ολισθαίνει δεξιά

  Η Etteplan είναι μια φιλανδική τεχνική εταιρεία η οποία προσφέρει λύσεις σε τομείς όπως η βιομηχανία και τα logistics, σχεδιάζοντας κατά παραγγελία εξοπλισμό αλλά και εξελίσσοντας λογισμικό για τις όποιες ανάγκες μηχανογράφησης.

 • ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ 11/7

  Yamaha MT-03 και MT-07 σε νέες

  Στα πλαίσια εορτασμού 50 χρόνων στην Ελλάδα, η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ διαθέτει τα Yamaha MT-07 & ΜΤ-03 σε νέες τιμές, με σκοπό ακόμη περισσότεροι μοτοσυκλετιστές να ζήσουν την Σκοτεινή Πλευρά της Ιαπωνίας.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 10/7

  Harley-Davidson με... "τουβλάκια"

  Στις 9 Ιουλίου 2019, το LEGO Group παρουσίασε ένα Harley-Davidson Fat Boy στη σειρά LEGO Creator Expert, το οποίο θα βρει τον δρόμο προς τους… dealers (της LEGO) από την 1η Αυγούστου 2019.

 • BOSCH 10/7

  Bosch - Προστασία των μπαταριών μέσω cloud

  Μια από τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν στον δρόμο προς την βιώσιμη e-μετακίνηση, είναι και αυτή της παλαίωσης των μπαταριών. Μειωμένη απόδοση αλλά και ένα πολύ υψηλό κόστος αντικατάστασης, είναι στοιχεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 9/7

  Ταξινομήσεις Ιουνίου 2019 - Άνοδος της ελληνικής αγοράς σε σχέση με πέρυσι

  Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις του Ιουνίου 2019 στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) υπήρξαν αυξημένες ως προς τον Ιούνιο του 2018, ενώ αύξηση παρουσιάζει και το πρώτο 6μηνο του έτους.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 9/7

  Video - Νέο ρεκόρ ταχύτητας με μοτοσυκλέτα... στο νερό!

  Ο Ιταλός Luca Colombo σημείωσε νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ οδηγώντας μια ειδικά μετασκευασμένη μοτοσυκλέτα στο νερό, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 10 χλμ/ώρα.