ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
BOSCH

Bosch - Προστασία των μπαταριών μέσω cloud 8/8

 • img

Μια από τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν στον δρόμο προς την βιώσιμη e-μετακίνηση, είναι και αυτή της παλαίωσης των μπαταριών. Μειωμένη απόδοση αλλά και ένα πολύ υψηλό κόστος αντικατάστασης, είναι στοιχεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Η Bosch, η οποία δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, παράγοντας ηλεκτρικά μοτέρ αλλά και μπαταρίες, για όλα τα μέσα προσωπικής μεταφοράς (ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα), προσέγγισε το θέμα αλλιώς, με τρόπο που στην ιατρική περιγράφεται ως “καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις”. 

Εστίασε στο πως θα μπορέσει να αποτρέψει το φαινόμενο της “γήρανσης” των μπαταριών λοιπόν και το έκανε με εξατομικευμένο τρόπο, εδικά διαμορφωμένο για κάθε χρήστη e-οχήματος. 

Πως το κατάφερε αυτό; Πέραν από τον κύκλο φορτίσεων, μια μπαταρία μπορεί να παρουσιάσει “πρόωρη γήρανση” και για τους εξής λόγους: 

-Τρόπο οδήγησης, δηλαδή αυξημένες απαιτήσεις για απότομη παροχή ενέργειας μεγάλης ισχύος.

-Καμπύλη φόρτισης, δηλαδή με ποιο τρόπο και σε πόσο χρόνο φορτίζει μια μπαταρία.

-Θερμοκρασία περιβάλλοντος όταν η μπαταρία είναι 100% φορτισμένη (παίζει μεγάλο ρόλο στην γήρανση της).

Η Bosch δημιούργησε έναν αλγόριθμο λοιπόν, ο οποίος λαμβάνει και αναλύει στοιχεία στο cloud, κρατώντας ιστορικό αλλά και υπολογίζοντας σε πραγματικό χρόνο ορισμένες συνισταμένες.  Δημιουργείται έτσι ένα αρχείο που καταγράφει τις συνήθειες οδήγησης του εκάστοτε χρήστη e-οχήματος αλλά και τις συνήθειες που αφορούν στην φόρτιση της μπαταρίας. 

Αναλύοντας όλα αυτά τα στοιχεία, ο αλγόριθμός αυτός έχει την δυνατότητα να υπολογίζει με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα “γήρανσης” των μπαταριών αλλά και να προτείνει στον χρήστη τρόπους για να το καθυστερήσει. 

Για παράδειγμα, αν κάποιες επιμένει να “στρεσάρει” πολύ και συνεχώς τις μπαταρίες του οχήματος του με επιθετική οδήγηση, ο αλγόριθμος θα τον ενημερώνει σχετικά. Επίσης, σε περίπτωση που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή, τότε αυτόματα, η φόρτιση θα ολοκληρώνεται πριν το 100% και αυτό γιατί όπως αναφέρθηκε, σε ακραίες θερμοκρασίες, οι πλήρως φορτισμένες μπαταρίες, καταπονούνται ιδιαίτερα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η διαμόρφωση της καμπύλης φόρτισης. Ανάλογα την ηλικία της μπαταρίας, του πόσο καταπονημένη είναι, των θερμοκρασιών περιβάλλοντος και του ποσοστού πλήρωσης, θα διαμορφώνεται μια μεταβαλλόμενη ως προς την ένταση και τον χρόνο καμπύλη φόρτισης, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω καταπόνηση της.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • BOSCH 8/8

  Bosch - Προστασία των μπαταριών μέσω cloud

  Μια από τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν στον δρόμο προς την βιώσιμη e-μετακίνηση, είναι και αυτή της παλαίωσης των μπαταριών. Μειωμένη απόδοση αλλά και ένα πολύ υψηλό κόστος αντικατάστασης, είναι στοιχεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 8/8

  Video - Ετοιμασία μιας προς παράδοση μοτοσυκλέτας

  Θα γνωρίζετε φυσικά τις φράσεις 'η μοτοσυκλέτα αγοράστηκε “κούτα”' ή 'η μοτοσυκλέτα ήταν σε κατάσταση “κούτας”', που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα ολοκαίνουργιο δίτροχο.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 8/8

  Video - Νέο ρεκόρ ταχύτητας με μοτοσυκλέτα... στο νερό!

  Ο Ιταλός Luca Colombo σημείωσε νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ οδηγώντας μια ειδικά μετασκευασμένη μοτοσυκλέτα στο νερό, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 10 χλμ/ώρα.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 7/8

  Οι κλήσεις από κάμερα δεν γνωρίζουν σύνορα

  Διευρύνεται η διακρατική συμφωνία της Ε.Ε. που προβλέπει ανταλλαγή στοιχείων για τροχαίες παραβάσεις μεταξύ των αρχών κάθε χώρας.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 7/8

  Video - Bottle cap challenge με... MV Agusta

  Το Bottle cap challenge είναι μια νέα viral πρόκληση που λαμβάνει χώρα στα social media, όπου προσπαθείς να ξεβιδώσεις το καπάκι από ένα μπουκάλι με όσο το δυνατόν πιο περίεργο / εντυπωισακό τρόπο.

 • VIDEO 7/8

  Video - Αν νομίζετε ότι η οδήγηση των μοτοσυκλετών είναι δύσκολη.... δείτε αυτό

  Είναι πολλοί αυτοί που παρά το ότι θα ήθελαν να οδηγούν μοτοσυκλέτα, διστάζουν να κάνουν τον βήμα, γιατί βρίσκουν τον χειρισμό, πολύπλοκο και δύσκολο. Συμπλέκτης στο χέρι και ταχύτητες στο πόδι, καθώς και τα φρένα να απασχολούν τα άλλα δύο διαθέσιμα άκρα, είναι… &ldquo...

 • NEA ΚΟΣΜΟΥ 6/8

  Ταξίδι 4.800 χιλιομέτρων

  H κατοχή μιας αναπαλαιωμένης μοτοσυκλέτας ηλικίας 50 ετών και η χρήση της τα ΣΚ σε μικρού βεληνεκούς βόλτες, είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη υπόθεση, απαιτεί χρόνο, χρήμα, υπομονή και φυσικά μεράκι.

 • YAMAHA 5/8

  Yamaha Tritown - Ενα ηλεκτροκίνητο πατίνι με δυνατότητα κλίσεων

  Παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο στο σαλόνι του Τόκυο το 2017 και τώρα η Yamaha το επαναφέρει στο παρόν με ένα διαφημιστικό βίντεο.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 5/8

  Airspeeder - "Εναέριοι" αγώνες το 2020!

  Τα MotoGP και η F1 γίνονται... εναέρια, αυτό τουλάχιστον φιλοδοξεί να πετύχει η Alauda, μια εταιρεία με έδρα την Αυστραλία (Σίδνεϊ), η οποία θέλει να διοργανώσει το πρώτο πρωτάθλημα με επανδρωμένα drone.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/8

  Εξαγγελία οικονομικών ελαφρύνσεων για την αγοράς κράνους!

  Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το μετρό και την νομοθεσία για τα κράνη να απασχολούν μεταξύ άλλων την σύσκεψη που ακολούθησε. Εκεί, τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 31/7

  64.800 ευρώ πρόστιμο στον αναβάτη των MotoGP

  Ο αναβάτης της ΚΤΜ στο MotoGP έφαγε ένα πρωτοφανές πρόστιμο από Ισπανικό δικαστήριο καθώς συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητό του με άκυρο δίπλωμα.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 30/7

  Ντύσου νύφη να σε πάρω

  Το πήρε τελικά το κορίτσι ο Alessio Salucci, κατά κόσμον Uccio, ο κολλητός και δεξί χέρι του Rossi, με κουμπάρο τον Ιταλό πρωταθλητή. Σε μια σεμνή τελετή που έγινε στην Tavullia την Κυριακή 28 Ιουλίου, ο στενός φίλος του Valentino Rossi και δεξί του χέρι στο MotoGP παντρεύτηκε...

 • ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 30/7

  Honda CRF250L με "δίμπουζο" κινητήρα;

  Σχέδια πατεντών που δημοσιεύτηκαν σε Ασιατικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως η Honda ετοιμάζει έναν νέο κινητήρα με δύο μπουζί και, στα σχέδια τουλάχιστον, τον προβάρει στο CRF250L.

 • VIDEO 30/7

  Rippin΄ Mykonos by Red Bull: Surf με... μοτοσυκλέτα στη Μύκονο - Video

  Το περιμέναμε πώς και πώς και τώρα που μονταρίστηκε και 'ανέβηκε' στο διαδίκτυο, νομίζουμε πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Απολαύστε το απίθανο βίντεο 'Rippin Mykonos' της Red Bull, με τους Robbie Maddison και Aaron Colton σε επικά stunts στους δρόμους αλλά...

 • NEA ΚΟΣΜΟΥ 29/7

  Κάμερες υπολογίζουν την μέση ωριαία ταχύτητα

  Μέχρι τώρα ξέραμε για τα συστήματα καμερών που μετρούν σε πραγματικό χρόνο την ταχύτητα των οχημάτων σε συγκεκριμένο σημείο ενός δρόμου και αν υπάρχει παράβαση, γίνεται καταγραφή εικόνας και… ακολουθεί η λυπητερή.