BMW - Θα σου κάνει και... μασάζ, έτσι λένε τουλάχιστον


Ένα σχέδιο που απεικονίζει μια μοτοσυκλετιστική σέλα οδηγού με ένα μηχανισμό στην βάση της, δημιούργησε διάφορες εικασίες στο διαδίκτυο. Τι μπορεί να είναι αυτό; 
Διακρίνεται λοιπόν ξεκάθαρα, ένας άξονας να διατρέχει εγκάρσια την σέλα, στηριζόμενος στα άκρα και σε άλλα δύο σημεία. 

  • 27/2/2019

Ο άξονας αυτός φέρει κάποιους προεξέχοντες λοβούς, θυμίζοντας κατά κάποιο τρόπο εκκεντροφόρο, ενώ στην αριστερή πλευρά του, υπάρχει ένα μεγάλο κάθετο παραλληλόγραμμο κουτί, το οποίο μάλλον κρύβει το μοτέρ που κινεί τον άξονα. 

Η κίνηση προφανώς είναι περιστροφική, οπότε οι προεξέχοντες λοβοί, κάτι πρέπει να επιτελούν ως ρόλο. Μια εικασία που διατυπώθηκε σε μια ιστοσελίδα του εξωτερικού, είναι πως πρόκειται για μηχανισμό… μασάζ! Δηλαδή το σενάριο θέλει την BMW Motorrad να ενσωματώνει μελλοντικά  στα μοντέλα της, σέλες οι οποίες θα κάνουν μασάζ στα μαλακά μόρια των αναβατών, για να ξεμουδιάζουν στα πολύωρα ταξίδια. 

Εντάξει, μας ακούγεται κάπως αστείο και εκτός αυτού, κρίνοντας από τους μηχανισμούς μασάζ που τοποθετούνται στα καθίσματα των αυτοκινήτων, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν δείχνει να αφορά κάτι τέτοιο. Τι μπορεί να είναι λοιπόν; 

Θα λέγαμε ότι είναι ένας μηχανισμός αντιστάθμισης των αδρανειακών δυνάμεων που αναπτύσσονται και επενεργούν στον οδηγό κατά την επιτάχυνση και την επιβράδυνση. Δεν είναι κάτι καινούργιο, η Honda έχει επίσης παρουσιάσει σχέδια για κάτι αντίστοιχο αλλά κανένα από αυτά δεν έχει περάσει –ακόμα- στην παραγωγή. 

Η αρχή λειτουργίας του συστήματος είναι πολύ απλή, σε περίπτωση φρεναρίσματος, η σέλα παίρνει ελαφρά κλίση προς τα πίσω, ενώ κατά την επιτάχυνση, αλλάζει η κλίση της προς τα μπροστά. Στην προκειμένη περίπτωση, η θέση του άξονα και ο μοχλισμός όπως φαίνονται στο σχέδιο, μαρτυρούν ότι η κλίση προς τα πίσω δεν θα προκαλείται με ανύψωση του μπροστινού τμήματος της σέλας αλλά με υποχώρηση προς τα κάτω, του πίσω τμήματος.