Οι περισσότεροι φίλοι του αυτοκινήτου γνωρίζουν, ότι για παράδειγμα η πρώτη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων τοποθετήθηκε σε ένα Volvo και ότι ο αερόσακος οδηγού έκανε πρεμιέρα σε μια Mercedes S-class των αρχών της δεκαετίας του 80.
Ας δούμε όμως και πέντε μοντέλα, που λανσάρισαν καινοτόμα συστήματα ασφάλειας και άνεσης και σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει, πόσο συνέβαλαν στην οδική ασφάλεια και σε πιο ευχάριστες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.
ΒMW σειρά 7, 1994, σύστημα πλοήγησης
Η βαυαρική λιμουζίνα υπήρξε το πρώτο αυτοκίνητο με ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, προκαλώντας μια πραγματική επανάσταση, αφού μέχρι το 1994 έπρεπε να διαβάζουμε χάρτες και να επαφιόμαστε στην πολύτιμη βοήθεια του συνοδηγού. Το πρώτο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης το είχε κατασκευάσει η γνωστή εταιρεία ηχοσυστημάτων, Pioneer, το 1990, ωστόσο η BMW ήταν ο πρώτος αυτοκινητοκατασκευαστής που το τοποθέτησε τέσσερα χρόνια αργότερα στάνταρ σε ένα μοντέλο του. Σήμερα θεωρείται αυτονόητο αξεσουάρ κάθε σύγχρονου αυτοκινήτου.
Honda Prelude, 1987, τετραδιεύθυνση
Η τρίτη και πιο επιτυχημένη γενιά του Honda Prelude λανσαρίστηκε το 1987 με τεχνολογικό χάιλαϊτ το σύστημα τετραδιεύθυνσης, το οποίο ονόμαζαν οι Ιάπωνες 4WS (Four Wheel Steering). Χάρη στο συγκεκριμένο σύστημα προσέφερε το Honda Prelude καλύτερα κρατήματα στις στροφές, ενώ εμφάνιζε και μεγαλύτερη ευελιξία στους επιτόπιους ελιγμούς και στις μανούβρες. Μάρκες, όπως η Renault και η Mercedes, εξακολουθούν να επενδύουν στην τετραδιεύθυνση, η οποία έχει ανέβει επίπεδα. Στην περίπτωση της ενεργητικής τετραδιεύθυνσης μπορούν να περιστραφούν οι πίσω τροχοί ανάποδα με τους μπροστινούς για περισσότερη ευελιξία, π.χ. στο παρκάρισμα, ενώ όταν περιστρέφονται και οι τέσσερις με την ίδια φορά έχουμε υψηλότερη πρόσφυση στις στροφές.
Porsche 928, 1987, σύστημα ελέγχου πίεσης των ελαστικών
Η Porsche 928 S4 παρουσιάστηκε το 1987 και ήταν η ανανεωμένη εκδοχή της 928 S με αναβαθμισμένο κινητήρα και ανασχεδιασμένο αμάξωμα. Στο συγκεκριμένο μοντέλο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το σύστημα ελέγχου της πίεσης των ελαστικών, που μας προειδοποιεί, αν χάνει ένα λάστιχο αέρα. Μάλιστα, από το 2014 πρέπει να είναι όλα τα καινούργια Ι.Χ., που ταξινομούνται στην Ε.Ε., υποχρεωτικά εφοδιασμένα με ένα τέτοιο σύστημα.
Toyota Corona, 1982, αισθητήρες παρκαρίσματος
Η ιστορία της Toyota Corona ξεκίνησε το μακρινό 1957, όταν λανσαρίστηκε η μεγάλη λιμουζίνα στην αγορά. Η Corona έβδομης γενιάς παρουσιάστηκε το 1982 με το καινοτόμο σύστημα ‘’Back Sonar’’, προπομπό των σημερινών αισθητήρων παρκαρίσματος, που μετρούν με υπερήχους την απόσταση του οχήματος από διάφορα εμπόδια, τοίχους, άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα και προειδοποιούν έγκαιρα τον οδηγό.
Packard Super Eight, 1939, αιρ-κοντίσιον
Ευλογία θεού αποτελεί ο κλιματισμός του αυτοκινήτου σε συνθήκες καύσωνα. Αυτό το είχαν διαπιστώσει πριν 85 ολόκληρα χρόνια οι μηχανικοί της Packard, οι οποίοι εξέλιξαν το πρώτο κλιματιστικό αυτοκινήτου για το μοντέλο Super Eight 1004. Φυσικά ήταν στην εποχή του ένα αξεσουάρ πολυτελείας, ανήκε στον προαιρετικό εξοπλισμό του αμερικανικού μοντέλου και κόστιζε τότε γύρω στα 280 δολάρια, ενώ δεν ονομαζόταν Air Conditioner, αλλά Weather Conditioner!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καύσωνας: Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στο αυτοκίνητο
Air Condition στο αυτοκίνητο: Τα 10 μεγάλα λάθη που κάνουν οι οδηγοί