Tesla: Υπό διερεύνηση θάνατοι μοτοσυκλετιστών λόγω Autopilot


Δυο θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες σε Utah και California αυτό το μήνα, ήταν οι οριστικές αφορμές για να ερευνηθεί το γνωστό οδηγικό βοήθημα ως αιτία τους.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 29/7/2022

Ο προβληματισμός για το όφελος των υπερβολικά εξελιγμένων βοηθημάτων οδήγησης εντείνεται στην Αμερική, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) έχει ανοιχτό φάκελο από το 2016 με συνολικά 48 ατυχήματα για τα οποία ενδεχομένως ευθύνονται «αυτόματοι πιλότοι». Τα 39 μάλιστα, αφορούν Tesla με τουλάχιστον 14 εξ αυτών να είχαν νεκρό.

Αυτό που φαίνεται πως τίθεται σε αμφισβήτιση ωστόσο με βάση τα δυο ατυχήματα που συνέβησαν αυτό το μήνα, είναι η δυνατότητα αντίληψης της μοτοσυκλέτας από το αυτοκίνητο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Utah, ένα Model 3 χτύπησε από πίσω 34χρονο μοτοσυκλετιστή, ο οποίος εκτινάχθηκε από τη μοτοσυκλέτα του και σκοτώθηκε επιτόπου.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στις αρχές του μήνα στην California, με εμπλεκόμενους ένα Model Y και ένα 48χρονο μοτοσυκλετιστή, με το δεύτερο επίσης να τραυματίζεται θανάσιμα. Το ερώτημα είναι πόσο σωστά λειτουργεί το περιβόητο ADAS, ήτοι Advanced Driver Assistance System, μιας και πολλοί οδηγοί βασίζονται υπερβολικά στις κάμερες του αυτοκινήτου και περιμένουν να οδηγείται μόνο του.

Σύμφωνα με την Tesla, «Το Autopilot είναι ένα προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού που βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεση στην οδήγηση. Ο αυτόματος πιλότος, ο προηγμένος αυτόματος πιλότος και η πλήρης δυνατότητα αυτοοδήγησης έχουν σχεδιαστεί για χρήση με έναν πλήρως προσεκτικό οδηγό με τα χέρια στο τιμόνι και έτοιμο να αναλάβει τη σκυτάλη αμέσως. Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν σχεδιαστεί για να γίνονται πιο ικανά με την πάροδο του χρόνου, τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται επί του παρόντος δεν κάνουν το αυτοκίνητο αυτόνομο.»

Τα παραπάνω λεγόμενα νίπτουν -κατά κάποιο τρόπο- τας χείρας της εταιρείας του Elon Musk, αυτό όμως δεν την καθιστά εντελώς αθώα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα προϊόν εξελίσσεται από τους χρήστες, ωστόσο καλό θα ήταν η εξέλιξη του να μην καταλήγει σε θανάτους – αν αποδειχθή πως εν τέλει υπεύθυνα ήταν τα εν λόγω συστήματα.