"Ban" των κλασικών Vespa από την Γένοβα


Ακούγεται παράλογο, σε πόλη μιας χώρας στην οποία δημιουργήθηκε ένα από τα πιο γνωστά δίτροχα του πλανήτη, να αποφασίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας του!

  • 5/9/2019
Ο λόγος για την Γένοβα και την πρόθεση του δημάρχου της, Marco Bucci, να απαγορεύεται η είσοδος και κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, των δίτροχων που δεν πληρούν τουλάχιστον τις Euro 2 προδιαγραφές.  Επί της ουσίας δηλαδή, αυτό ισχύει για μοτοσυκλέτες και scooter, που πήραν έγκριση τύπου πριν από τον Ιανουάριο του 2003.
 
Δεδομένου ότι στην Ιταλία, ο στόλος των δίτροχων είναι σε γενικές γραμμές καινούργιος και ανανεωμένος, αυτό στοχεύει κυρίως στις κλασικές, δίχρονες Vespa, που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στην γείτονα χώρα και στις πόλεις της, πόσο μάλλον τώρα, όπου το ρετρό, είναι στα πολύ “πάνω” του.
 
Για αυτό τον λόγο μάλιστα, η εκστρατεία απαγόρευσης, ονομάστηκε από τους πολίτες και από τα ΜΜΕ, ως “το αντι-Vespa μέτρο” και το μόνο που απομένει για να εφαρμοστεί, είναι η υπερψήφιση του από το δημοτικό συμβούλιο της Γένοβας, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να συμβεί.
 
Δεν είναι μόνο στην Γένοβα που πρόκειται να ισχύσει κάτι τέτοιο βέβαια, υποτίθεται ότι ήδη ισχύει στην Ρώμη και γράφουμε “υποτίθεται” γιατί κανένας δεν ελέγχει και κανένας δεν το τηρεί (una faccia una razza δεν λένε; ), ενώ και σε άλλες ευρωπαϊκές είχαν εξαγγελθεί παρόμοια μέτρα, προκαλώντας αντιδράσεις από μοτοσυκλετιστικές λέσχες και σωματεία. (Παρίσι , Bαρκελώνη & Μαδρίτη)
 
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, όταν το διακύβευμα είναι περιβαλλοντικής φύσεως, από την άλλη όμως δεν γίνεται να παίρνονται και αποφάσεις χωρίς να εξεταστεί ένα θέμα απ΄όλες του τις πλευρές. Γιατί ακόμα και μια δίχρονη, “ρυπογόνος” Vespa, διανύει τις αποστάσεις στο κέντρο μιας πόλης πολύ πιο γρήγορα από ένα “πράσινο” αυτοκίνητο, οπότε οι συνολικές εκπομπές ρύπων, πρέπει να εξετάζονται συναρτήσει και του χρόνου λειτουργίας του κάθε οχήματος.
 
Αν συνυπολογίσει δε κανείς ότι απαγορεύοντας κάποια δίτροχα, μπορεί οι αναβάτες τους να στραφούν στην χρήση αυτοκινήτου, τότε έχουμε επιβάρυνση στο κυκλοφοριακό, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για αστικά κέντρα τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα.
 
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…