Test Voge 500DS 2020 - Επίθεση φιλίας


Μια φρέσκια adventure μεσαίου κυβισμού έφτασε στην Ελλάδα και ρίχνεται στη μάχη μιας από τις πιο απαιτητικές κατηγορίες της αγοράς.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 22/10/2020

Η νέα εταιρεία που από φέτος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η εκ Κίνας ορμώμενη Voge, είναι η πολυτελής μπράντα της Loncin και σημαδεύει προς δυσμάς με μια σειρά μοτοσυκλετών που ξεχωρίζουν από τα επώνυμα περιφερειακά τους. Το πρώτο δείγμα του 500R άλλωστε αυτό μας απέδειξε.

Η ψηλή εναλλακτική

Το 500DS μοιράζεται πολλά κοινά μέρη με το γυμνό 500R, αναλαμβάνοντας το πόστο του μεσαίου κυβισμού adventure μοντέλου της Voge. Βασίζεται στον ίδιο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα των 471 cc και των 46 hp – δηλαδή στο όριο των διπλωμάτων οδήγησης Α2 – δίχως αξιοσημείωτες αλλαγές στα μηχανικά του μέρη.

Το πρώτο που αναπόφευκτα προσέχει κανείς είναι η συνολική σχεδίαση, η οποία εμφανώς δανείζεται πλουσιοπάροχα από το Honda CB500X, τον βασιλιά των πωλήσεων (και) στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη κλάση και μια από τις πιο εμπορικές μοτοσυκλέτες της χώρας ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Η Voge θέλει προφανώς να ξεχωρίσει χρησιμοποιώντας ποιοτικά και επώνυμα περιφερειακά, έτσι στο 500DS συναντάμε αναρτήσεις της KYB (Kayaba), φρένα της Nissin, ψεκασμό και δικάναλο ABS της Bosch.

Ο εξοπλισμός του είναι αρκετά λιτός, αλλά και πρακτικός. Τα κάγκελα προστασίας αφήνουν μεν τη σφραγίδα τους στη σιλουέτα του 500DS, ωστόσο η ιστορία έχει δείξει πως πολύς κόσμος τα προσθέτει εκ των υστέρων στις μοτοσυκλέτες του, οπότε γιατί να διαμαρτυρηθεί κανείς αν αυτά συμπεριλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό; Αν δεν αρέσουν η αφαίρεσή τους είναι δωρεάν, σε αντίθεση με την αγορά τους.

Στα όργανα συναντάμε μια όμορφη TFT έγχρωμη οθόνη, η οποία απεικονίζει άφθονη πληροφορία – ως και πιέσεις ελαστικών! Το μόνο που αλλάζει στις ενδείξεις της είναι η εναλλαγή από ολικό στον ένα μερικό χιλιομετρητή, καθώς όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες προβάλλονται μόνιμα.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως αρκετά στοιχεία (όπως λ.χ. το ρολόι) αναγράφονται με πολύ μικρά γράμματα ώστε να χωρέσουν όλα, αλλά η εμπειρία έδειξε πως μετά από 1-2 μέρες το μάτι ήξερε ακριβώς πού να πέσει και στο τέλος σκεφτόμουν πως είναι πρακτικό να είναι όλες οι ενδείξεις εκεί στη διάθεσή μου, χωρίς να χρειάζεται να πλοηγούμαι με κουμπιά από το ένα μενού στο άλλο για να δω αυτό που θέλω.

Τα περιφερειακά του 500DS είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά με αυτά του R, ωστόσο εδώ μια πρωταγωνιστική διαφοροποίηση αφορά στις αναρτήσεις, οι οποίες έχουν εύλογα μεγαλύτερες διαδρομές. Το μπροστινό προσφέρει 156 χιλιοστά, δηλαδή 29 παραπάνω από το γυμνό 500R, ενώ η ανάλογη τιμή για το αμορτισέρ πίσω δεν αναφέρεται.

Ασφάλτινος εξερευνητής

Το Voge 500DS προσφέρει μια εργονομικά ουδέτερη και άνετη θέση οδήγησης, με τη σέλα σε λογικό ύψος για εύκολη πρόσβαση στο έδαφος, ενώ η μοτοσυκλέτα είναι σχετικά λεπτή.

Η ζελατίνα του φέρινγκ του ρυθμίζεται καθ’ ύψος χωρίς εργαλεία, με ένα σφικτήρα που κάνει τη διαδικασία πανεύκολη μεν, αλλά όχι προσβάσιμη εν κινήσει καθώς αυτός βρίσκεται από τη μπροστινή πλευρά της μοτοσυκλέτας.

Οι διαστάσεις της προσφέρουν πολύ καλή αεροδυναμική κάλυψη στον κορμό και, αν δεν είσαι πολύ ψηλός, θα συμπεριλάβει και το κράνος στα απάνεμά της. Στον αντίποδα, στα πλαίσια της λεπτής σιλουέτας, αφήνει εκτός τα χέρια και τους ώμους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πόδια του αναβάτη. Πρόκειται για μια προφανή ισορροπία μεταξύ τουριστικής προστασίας και καθημερινής άνεσης, καθώς οι μικρές διαστάσεις της μοτοσυκλέτας είναι ένα εμφανές ζητούμενο.

Στην πόλη λοιπόν το 500DS προβάλλει έναν φιλικότατο χαρακτήρα, χωρά παντού και οι διαστάσεις του δεν αγχώνουν τον αναβάτη.

Ο ψεκασμός του είναι ακριβής και γραμμικός, όπως και η απόδοση του δικύλινδρου κινητήρα του που έχει ικανή ροπή παντού και πρωτίστως από χαμηλά, κάνοντας τη μοτοσυκλέτα ιδιαίτερα εύχρηστη στην καθημερινότητα.

Όλα πάνω της δουλεύουν σωστά, οι αναρτήσεις έχουν καλές αποσβέσεις και η λειτουργία τους είναι σωστή για ασφάλτινη χρήση κρατώντας μια σοφή ισορροπία μεταξύ άνεσης (στις ανωμαλίες των αστικών δρόμων), της ασφάλειας αλλά και της διασκέδασης.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η μοτοσυκλέτα της δοκιμής φορούσε (εκτάκτως) λάστιχα Metzeler Roadtec Z8, με τα οποία η συμπεριφορά της ήταν αψογότατη. Η αναφορά μας έχει να κάνει με το γεγονός πως τα κανονικά λάστιχα αρχικής τοποθέτησης είναι τα Pirelli Angel ST, πάντως με αυτά που τη δοκιμάσαμε η εικόνα ήταν εξαιρετική. Γνωρίζοντας τα Angel ST από άλλες μοτοσυκλέτες, φανταζόμαστε πως και εδώ η εφαρμογή τους θα είναι εξίσου καλή.

Εκτός των τειχών

Ο δικύλινδρος κινητήρας των 471 κυβικών προφανώς και επιτρέπει – ή, πιο σωστά, ποθεί με όλο του το είναι – τις αποδράσεις από την πόλη, προσφέροντας άνετη φιλοξενία για έναν ή δύο επιβαίνοντες.

Σε οποιοδήποτε στροφιλίκι το 500DS μπορεί να παίξει με την ψυχή του, έχοντας άμεσα διαθέσιμη ισχύ παντού και την απαραίτητη ροπή για να βγάλει τη δύναμή του στον δρόμο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Οι 42.5 ίπποι που μετρήσαμε στον τροχό στο Dynojet της Power House Engineering είναι υπεραρκετοί για να προσφέρουν διασκέδαση, συνεπικουρούμενοι από ένα σύνολο που έχει την ικανότητα να ακολουθήσει.

Η μοτοσυκλέτα είναι καλοζυγισμένη, με μια πολύ ελαφριά τάση υποστροφής στην είσοδο που ελάχιστα επιβαρύνει την όλη εικόνα. Το 500DS κρατά την κλίση του χωρίς κόπο, βγάζει μια αίσθηση ακρίβειας από τις αναρτήσεις που μεταφέρουν αρκετή πληροφορία στα αισθητήρια του αναβάτη και επιτρέπει αλλαγές πορείας ή άλλες διορθώσεις μέσα στη στροφή χωρίς πολλά δράματα.

Οι αναρτήσεις του δεν έχουν δυνατότητα προσαρμογών, ελλείψει ρυθμίσεων, πάντως στη στάνταρ μορφή τους δεν προκαλούν κανένα παράπονο και αποδίδουν καλά υπό πίεση.

Ομοίως και τα φρένα του στέκονται στο ύψος τους, έχοντας δύναμη και επαρκή γραμμικότητα για να προσφέρουν το πολυπόθητο αίσθημα ασφάλειας που όλοι αναζητούμε σε μια μοτοσυκλέτα πριν τη βαφτίσουμε ως “καλή”.

Ο αυτοκινητόδρομος είναι προφανώς μέσα στο μενού του 500DS, καθώς μπορεί να ταξιδεύει ανετότατα και σχετικά ξεκούραστα για ώρες. Η πιο εύχρηστη ταχύτητα ταξιδίου βρίσκεται στη γειτονιά των 120 km/h, καθώς - όπως είδαμε και στη δοκιμή του 500R – από κει και πάνω αρχίζει να γίνεται εμφανής ένας υψίσυχνος κραδασμός που περνά πρωτίστως στα μαρσπιέ του αναβάτη και δευτερευόντως στη σέλα.

Δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό και το φαινόμενο γίνεται κυρίως εμφανές στον ανοικτό δρόμο με το γκάζι χορταστικά ανοιγμένο. Είναι πάντως εκεί και η εμφάνισή του λειτουργεί ως μια άτυπη υπενθύμιση πως έχουμε ξεπεράσει τα νόμιμα όρια ταχύτητας.

Η τελική του ταχύτητα ξεπερνά άνετα τα 160 km/h που δηλώνει η Voge και, με λίγη υπομονή θα δει και τα 170 στο κοντέρ, αν και αυτή η αναζήτηση δεν έχει και πολύ νόημα. Αυτό που μετρά είναι πως το απόθεμα ταχύτητας που διαθέτει το 500DS σημαίνει πως το ταξίδι με μουαγιέν ως 140 km/h δεν ζορίζει ιδιαίτερα τον κινητήρα.

Για το τέλος αφήνω το χώμα, διότι εδώ η μοτοσυκλέτα της Voge περιορίζεται εν πολλοίς σε απλές διελεύσεις. Οι λίγο ψηλότερες διαδρομές αναρτήσεων, σε συνδυασμό με τη σχετικά σφικτή τους λειτουργία (για χώμα), του προσδίδουν έναν σαφή ασφάλτινο χαρακτήρα που υπογραμμίζεται από τις 17-ιντσες ζάντες και τα εξίσου ασφάλτινα λάστιχα.

Προσθέστε και την απόσταση από το έδαφος που είναι μεν μεγαλύτερη από μια μοτοσυκλέτα δρόμου, μα όχι τόσο ώστε να είσαι βέβαιος πως πως δεν θα βρει ποτέ κάτω, και η εικόνα ολοκληρώνεται. Ευτυχώς υπάρχει η στάνταρ ποδιά κινητήρα ως επιπλέον εργαλείο στοιχειώδους ψυχικής ηρεμίας.

Οδηγώντας σχετικά αργά και προσεκτικά εκτός δρόμου το 500DS θα πάει όπου του επιτρέπουν τα λάστιχά του (και οι ικανότητες του αναβάτη φυσικά), θα κάνει βόλτες και μικρές εξερευνήσεις σε χωμάτινες διαδρομές χαμηλής δυσκολίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για το εργαλείο που με ένα τακουνάτο πατούμενο θα εξερευνήσει λασπωμένα μονοπάτια και απάτητες βουνοπλαγιές.

Μια νέα μέρα ξημερώνει

Όποιος παρακολουθεί τη μοτοσυκλετιστική επικαιρότητα θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί πως ο όρος “κινέζικη μοτοσυκλέτα” δεν αναφέρεται πια αποκλειστικά σε κατασκευές εξαιρετικά χαμηλού κόστους με αμφιλεγόμενα εξαρτήματα, περίεργη εμφάνιση και ικανότητες που εξαντλούνται στις υποσχέσεις της εικόνας.

Ήδη έχουμε δει παραδείγματα από εταιρείες όπως οι Benelli, CF Moto και Daytona by Zontes που αποδεικνύουν περίτρανα πως η κινεζική παραγωγή διαθέτει πλέον μοντέλα που στέκονται επάξια στις δυτικές αγορές και δεν φοβούνται τις άμεσες συγκρίσεις με το μοτοσυκλετιστικό κατεστημένο.

Προσθέτουμε πλέον και τη Voge σε αυτή τη λίστα, καθώς οι πρώτες δύο μοτοσυκλέτες της που έχουμε δοκιμάσει αποκαλύπτουν έναν κόσμο άρτιου εξοπλισμού, σωστής σχεδίασης τόσο  εργονομικά όσο και δυναμικά και, τελικά, πρακτικής αποτελεσματικότητας.

Οι δε αμφιβολίες που θα μπορεί να έχει κανείς περί της αξιοπιστίας τους, έχουν ήδη μια έτοιμη απάντηση. Αν η Loncin/Voge είναι καλή για να φτιάχνει τους κινητήρες των BMW F GS και C 400 (πηγή) και έχει ήδη εξασφαλίσει την κατασκευή των επερχόμενων μικρών MV Agusta, τότε γιατί να μην εμπιστευτούμε και τους δικούς της κινητήρες;

Η άνοδος των Κινέζων έχει επιταχυνθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και πλέον διαθέτουν στις δυτικές αγορές μια σειρά μοντέλων που αποδεικνύονται ανταγωνιστικότατα στην ουσία και όχι μόνο στην τιμή. Η δε κίνηση της Loncin να στήσει το ξεχωριστό εμπορικό λογότυπο Voge για τις εξαγωγικές της βλέψεις δείχνει ξεκάθαρα τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο (καλώς εννοούμενος) επεκτατισμός των Κινέζων κατασκευαστών.

Με κόστος €5,995 το 500DS έχει ένα ακόμη προσόν για να σταθεί στην ελληνική αγορά. Η απόστασή του δεν είναι χαοτική από τον ανταγωνισμό μα, αν μη τι άλλο, μια μικρή έρευνα στους τιμοκαταλόγους μπορεί να βγάλει αρκετούς τρόπους για να τη δεις συμφέρουσα – και μερικούς για να την κρίνεις ακριβούτσικη.

Λόγου χάρη, με περίπου ένα 500άρικο επιπλέον παίρνεις KTM 390 Adventure, αλλά απαιτούνται σχεδόν €1,400 παραπάνω για να πας στον προφανή στόχο της Voge, το Honda CB500X.

Ανεξαρτήτως συγκρίσεων και τιμών, το Voge 500DS συνιστά μια ολοκληρωμένη πρόταση που δεν της λείπει τίποτα, ικανό για πόλη, εθνική και παιχνίδι, φιλικό και πρακτικό για έναν ή δύο επιβαίνοντες και αρκούντως οικονομικό σε καύσιμο – μετρήσαμε μια μέση κατανάλωση της τάξης των 4.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Όλα πάνω του δουλεύουν σωστά, από τα φώτα ως τις αναρτήσεις και τα φρένα, η εμφάνισή του ακολουθεί ένα ορόσημο της ελληνικής αγοράς και ο εξοπλισμός του αποδεικνύεται επαρκέστατος. Αν θες δε το κάτι παραπάνω, υπάρχει και η έκδοση 500DS ACC με το αλουμινένιο τριβάλιτσο που επιβαρύνει την τιμή κατά €400 ακόμη.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μοντέλο

Voge 500DS

 

Τιμή

€5,995

Αντιπρόσωπος

Mototrend

Τύπος κινητήρα

4Τ, 2Κ , Υ/Ψ, 2ΕΕΚ

Κυβισμός (cc)

471

Μέγιστη Ισχύς (hp/rpm)

46.2/8,500

Μέγιστη Ροπή (kg.m/rpm)

4.3/7,000

Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ (lt)

17

Εκκίνηση

Μίζα

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) (mm)

2,115 x 850 x 1,390

Μεταξόνιο (mm)

1,460

Ύψος Σέλας (mm)

820

Βάρος γεμάτο (kg)

205