MOTO AND BIKER ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
2018 ΥΑΜΑΗΑ TRACER 900/GT

Test Ride: Yamaha Tracer 900/GT 2018 28/4/2018

 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img

Βρεθήκαμε στην πανέμορφη Granada της Ισπανίας, για να δοκιμάσουμε το ανανεωμένο Tracer 900 αλλά και τη νέα έκδοση Tracer 900 GT. Οι πολλές μικρές και μεγάλες αλλαγές βάζουν το best seller της Yamaha σε νέα τροχιά εμπορικής επιτυχίας με την μοτοσυκλέτα της ιαπωνικής εταιρίας να προτάσσει ένα φρέσκο και πιο ώριμο χαρακτήρα χωρίς να έχει θυσιάσει το κομμάτι της διασκέδασης.

Αν μη τι άλλο, με την παρουσίαση του Tracer 900 (ΜΤ-09 Tracer τότε) το 2015, η Yamaha βρήκε αμέσως στόχο στην καρδιά των αναβατών όλου του κόσμου. Βασισμένο στον φιλικό... κανίβαλο που ακούει στο όνομα MT-09, η sport touring της Yamaha ακολούθησε τα εμπορικά βήματα της γυμνής ξαδέρφης της και έγινε αμέσως best seller στην κατηγορία της, όπως και εκείνη άλλωστε.

Δεν υπήρχε κάτι που να μην σου αρέσει πραγματικά στην πρώτη γενιά Tracer 900. Ο κινητήρας της είχε δύναμη και χαρακτήρα που περίσσευε (ακόμη δηλαδή). H θέση οδήγησης ήταν άνετη για όλες τις περιστάσεις: από καθημερινή χρήση και ταξίδια, μέχρι κυνήγι με την ταυτότητα στο στόμα στον επαρχιακό. Παράλληλα η ποιότητα κατασκευής ήταν πραγματικά προσεγμένη, τα φρένα είχαν εξαιρετική απόδοση και η τιμή της δεν άφηνε περιθώρια για να κοιτάξει κάποιος αλλού. Οι Euro 4 προδιαγραφές δεν άλλαξαν στο ελάχιστο την ολοκληρωμένη της εικόνα και η Yamaha θα μπορούσε να κρατήσει το Tracer 900 έτσι για πολλά χρόνια ακόμη. Ωστόσο η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ και αν θέλεις να κρατήσεις την μερίδα του λέοντος σε μια κατηγορία που κυριαρχείς τα τελευταία χρόνια, με περισσότερες από 30.000 πωλήσεις για το Tracer 900 από το 2015, πρέπει να εξελιχθείς.

Η Yamaha δεν προχώρησε στις αλλαγές αφ΄ εαυτού της. Ρώτησε και άκουσε περίπου 1.000 ευτυχείς ιδιοκτήτες Tracer 900 και προχώρησε σε αλλαγές στοχευμένες ακριβώς στις ανάγκες τους. Αποτέλεσμα, ένα συνολικά βελτιωμένο Tracer 900 αλλαγμένο σε πολλά σημεία αλλά και η δημιουργία της έκδοσης GT με στόχο τους αναβάτες που γράφουν ακόμη περισσότερα χιλιόμετρα εκτός των τειχών της πόλης και θέλουν παράλληλα και έναν πιο premium χαρακτήρα στους τομείς του εξοπλισμού, της άνεσης και της συμπεριφοράς.

Οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Yamaha στην Tracer 900, είχαν σαν στόχο να ολοκληρώσουν τον χαρακτήρα της, να την κάνουν πιο χρηστική, ειδικά στην καθημερινή μετακίνηση αλλά και πιο άνετη στο ταξίδι, ειδικά με δύο άτομα στη σέλα. Σχεδιαστικά η μοτοσυκλέτα μοιάζει πάρα πολύ με το απερχόμενο μοντέλο αλλά όλο σχεδόν το κοστούμι της, εκτός από τα φώτα έχει ανασχεδιαστεί και έχει γίνει ελαφρώς πιο στρογγυλεμένο αλλά και σοφιστικέ. Είπαμε, το Tracer 900 βρίσκεται σε περίοδο ωριμότητας. Οι αλλαγές είναι διακριτικές με την πρώτη ματιά αλλά γίνονται άμεσα αισθητές αν βάλεις τις δύο μοτοσυκλέτες δίπλα-δίπλα.

Ελαφρώς διαφορετικά τα πλαστικά γύρω από τα χαρακτηριστικά εμπρός φανάρια, κάτι που ισχύει και για τα πλαϊνά πλαστικά του ρεζερβουάρ, όπως και τα πλαστικά που κρύβουν μέρος του νέου υποπλαισίου. Ανασχεδιασμένη είναι και η ζελατίνα, που καλύπτει πλέον σαφώς με μεγαλύτερη επιφάνεια στο κάτω μέρος της και ρυθμίζεται σε ύψος από νέο μηχανισμό ακόμη και εν κινήσει με το ένα χέρι. Οι τεράστιες αιχμηρές χούφτες της προηγούμενης έκδοσης, έδωσαν την θέση τους σε άλλες. Είναι παρόμοιας αισθητικής όχι όμως τόσο ακραίας σχεδίασης και σαφώς πιο μαζεμένες σε διαστάσεις, με το τιμόνι να είναι επίσης νέο και 16,5 mm πιο στενό. Οι νέες χούφτες πάντως είναι υπεύθυνες για την εντυπωσιακή συνολική μείωση του πλάτους του τιμονιού κατά 100 mm (!), με το Tracer 900 να νιώθει πλέον σαφώς πιο άνετα στο ασφυχτικό μποτιλιάρισμα. Λίγο πιο έξω και ψηλά, κατά 30 mm έχουν έρθει και οι καθρέπτες που προσφέρουν πλέον καλύτερο οπτικό πεδίο προς τα πίσω ειδικά στους ψηλότερους αναβάτες. \

Οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ και συνεχίζονται και στις σέλες που είναι διαφορετικές για τον αναβάτη αλλά και τον συνεπιβάτη με νέες επενδύσεις και αφρώδες και για τους δύο. Η ρυθμιζόμενη σε δύο επίπεδα σέλα για τον αναβάτη έχει ψηλώσει κατά 5 mm (865/850) σε σχέση με πριν (860/845). Περισσότερο αφρώδες έχει και η σέλα του συνεπιβάτη με τα δικά του μαρσπιέ να φέρουν νέες και μακρύτερες βάσεις που φέρουν τα πόδια σε πιο ανοιχτές γωνίες, ενώ ανασχεδιασμένες είναι και οι χειρολαβές για υψηλότερα επίπεδα άνεσης. Όλα αυτά φιλοξενούνται στο νέας σχεδίασης υποπλαίσιο, πιο μακρύ από το προηγούμενο στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι βάσεις για τις σκληρές πλαστικές βαλίτσες, διαθέσιμες για πρώτη φορά με την ιαπωνική μοτοσυκλέτα (πριν υπήρχαν επίσημα μόνο μαλακές). Τέλος, να προσθέσουμε και την ύπαρξη κεντρικού σταντ που βρίσκεται πλέον στον στάνταρ εξοπλισμό.

Η Yamaha ενίσχυσε τον τουριστικό χαρακτήρα του Tracer 900 και στην συμπεριφορά του. Έτσι, για πρώτη φορά το ασύμμετρης σχεδίασης ψαλίδι είναι διαφορετικό από του MT-09, πιο μακρύ και από τα 532 mm έφτασε σε μήκος τα 592 με στόχο η διασκεδαστική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας να επηρεάζεται λιγότερο από το βάρος συνεπιβάτη/αποσκευών στην ευθεία αλλά και τις στροφές. Ανάλογα έχει μακρύνει και το μεταξόνιο στα 1.500 mm από 1.440 που βρισκόταν πριν. Άλλες αλλαγές στην γεωμετρία της μοτοσυκλέτας δεν είχαμε αφού οι Ιάπωνες δεν ήθελαν να επηρεάσουν περαιτέρω τον διασκεδαστικό χαρακτήρα του Tracer 900 που κέρδισε 30.000 αναβάτες μέσα σε μόλις τρία χρόνια παραγωγής. Και καλά έκαναν!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΙΚΕΙΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • TEST RIDE 8/4

  Οδηγούμε το Gemini Scrambler 125 2019

  Ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις της μόδας στους δύο τροχούς, μπορεί να κινηθεί σαν σίφουνας στο αστικό τοπίο αλλά πατάει και χώμα αν έχετε την ανάλογη όρεξη. Είναι επίσης τόσο προσιτή όσο και ένα… προσιτό παπί. Ποια μοτοσυκλέτα; Μα η Gemini Scrambler 125 φυσικά!

 • DAYTONA 2/4

  Οδηγούμε το Daytona Velos R 125i (2019)

  Έχει στεφθεί από μεγάλη επιτυχία η συνεργασία της Γκοργκόλης Α.Ε. με τη Daytona Motors και η κατηγορία των παπιών είναι ο θεμέλιος λίθος της. Με τα εξαιρετικά οικονομικά DY125 και Sprinter έχει καταφέρει να βρεθεί στην πρωτιά των πωλήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία...

 • ΔΟΚΙΜΗ BMW F750GS 2018 | TEST RIDE BMW F750GS 2018 12/3

  Δοκιμάζουμε το BMW F750GS 2018

  H περίπτωση του BMW F750GS, είναι μοναδική στον κόσμο των μοτοσυκλετών.

 • 2018 HONDA NC750X DCT 27/2

  Δοκιμάζουμε το Honda ΝC750X DCT

  Όλες οι μοτοσυκλέτες Honda έχουν το χαρακτηριστικό "φτερό" στο ρεζερβουάρ αλλά υπάρχουν κάποια μοντέλα που απλά ταυτίζονται με το ζεν της εταιρίας που θέλει το δίτροχο Honda να είναι με σχετικά συντηρητική σχεδίαση αλλά να ενσωματώνει κορυφαία τεχνολογία και να στοχεύει...

 • TEST RIDE 19/2

  Δοκιμάζουμε την Lambretta V-Special 125

  Για πρώτη φορά ίσως, η απόδοση ενός νεορετρό μοντέλου παραγκωνίζει το φαίνεσθαι και το βάζει σε δεύτερο ρόλο. Γιατί το V-Special 125 είναι ένα πάρα πολύ καλό scooter, που τυγχάνει να έχει κλασική εμφάνιση και όχι ένα μοντέλο που ποντάρει τα πάντα αποκλειστικά και μόνο στην...

 • TEST RIDE 14/1

  Δοκιμάζουμε το Royal Enfield Himalayn

  Η Royal Enfield, όπως και να το δει κανείς, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας. Ήταν κάποτε μια από τις πιο ονομαστές κατασκευάστριες της Αγγλίας, με την παραδοσιακή της έδρα στο Redditch και παραγωγή μοτοσυκλετών με ρίζες στο μακρινό 1901.

 • TEST RIDE 7/1

  Benelli Leoncino 2018 - Λιονταράκι για κατοικίδιο

  Η επιστροφή του Leoncino αποτίνει φόρο τιμής σε ένα από τα πιο ιστορικά μοντέλα στην πολύχρονη ιστορία της Benelli. Το αυθεντικό Λιονταράκι (όπως ερμηνεύεται στα Ελληνικά το Leoncino) εμφανίστηκε το 1951 και έχτισε το όνομά του πρωτίστως ως τετράχρονο 125 που πολλαπλασιάστηκε...

 • TEST RIDE 2/1

  Symphony ST 200i ABS 2017 - Euro 4: Πιο απολαυστικό και οικονομικό

  Το Symphony ST 200i έγινε Euro 4 αντικαθιστώντας παράλληλα το CBS με ABS, ενώ παρουσιάζεται ακόμα πιο οικονομικό σε κατανάλωση, διατηρώντας όλα τα δυνατά στοιχεία που το έκαναν best-seller τις προηγούμενες χρονιές.

 • TEST RIDE HONDA X-ADV 2018 9/10/2018

  Δοκιμάζουμε την Honda X-ADV 2018

  Μετά από την πρώτη μας επαφή με το μοντέλο της Honda που συνδυάζει τον κόσμο των scooter με αυτό των adventure μοτοσυκλετών, διαπιστώσαμε μια πολυχρηστική και εύκολα προσαρμόσιμη φύση, ικανή να ανταποκριθεί σε πολλά πεδία κίνησης. Για το 2018, η Honda προχώρησε σε ορισμένες...

 • 2018 SYM JET14 200 EURO 4 29/4/2018

  Δοκιμάζουμε το σκούτερ SYM Jet14

  Η χαμηλή τιμή πώλησης, η οικονομική κατανάλωση και η κορυφαία ποιότητα κατασκευής τα βασικά ατού του σκούτερ της SYM απέναντι στους ανταγωνιστές του.

 • 2018 ΥΑΜΑΗΑ TRACER 900/GT 28/4/2018

  Δοκιμάζουμε στην Ισπανία το νέο Yamaha Tracer 900/GT

  Οι πολλές μικρές και μεγάλες αλλαγές βάζουν το best seller της Yamaha σε νέα τροχιά εμπορικής επιτυχίας με την μοτοσυκλέτα της ιαπωνικής εταιρίας να προτάσσει ένα φρέσκο και πιο ώριμο χαρακτήρα χωρίς να έχει θυσιάσει το κομμάτι της διασκέδασης.

 • 2018 HONDA CB1000R 27/4/2018

  Δοκιμάζουμε στην Ισπανία τη 2018 Honda CB1000R

  Ύστερα από ατελείωτη αναμονή, φήμες και πρωτότυπα, η Honda επιτέλους παρουσίασε το CB1000R, τo μοντέλο που σήμανε την επιστροφή της εταιρείας στα naked του λίτρου.