ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
TEST RIDE

Δοκιμάζουμε την Lambretta V-Special 125 19/2

 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img

Η Lambretta ξεκίνησε λίγο μετά τον ΒΠΠ, στην Βόρεια Ιταλία, και γνώρισε μεγαλεία στις δεκαετίες του 50 και του 60, αποτελώντας το αντίπαλο δέος της Vespa.  Το 1972 όμως, η εταιρεία κλείνει και μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή των τίτλων ιδιοκτησίας, τελικά φτάνουμε στο σήμερα, σε μια κατά πως φαίνεται, σίγουρη επιστροφή.  

Την αρχή της νέας προσπάθειας την είδαμε στην EICMA του 2017, με την παρουσίαση του μοντέλου V-Special σε εκδόσεις 50, 125 και 200 κ.εκ. Εμείς, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το μεσαίο βάση κυβισμού μοντέλο, την V-Special 125.

Με την υπογραφή KISKA 

Tην σχεδίαση των V-Special την υπογράφει ο σχεδιαστικός οίκος KISKA, γνωστός για την επί σειρά ετών συνεργασία του με την KTM και όχι μόνο. Οι γραμμές (και το πορτοκαλί χρώμα), έχουν βασιστεί στο μοντέλο της Lambretta Grand Prix DL του 1979, με την V-Special να αποτελεί μια πιο σύγχρονη εκδοχή αυτού του σχήματος. Χαρακτηριστικό σημείο, το σταθερό φτερό του μπροστινού τροχού πού όπως και στην GP DL του 79 έτσι και στην V-Special του 2017, είναι σταθερά προσαρμοσμένο πάνω στην ποδιά του scooter. 

Οι μαύρες γραμμές στα πίσω πλαϊνά τμήματα απουσιάζουν στην σύγχρονη εκδοχή, όμως την αντίθεση με το πορτοκαλί χρώμα αναλαμβάνουν οι λωρίδες αντιολισθητικού λάστιχου στο πάτωμα της ποδιάς και ο αεραγωγός πάνω από το μπροστινό φτερό. Εντύπωση προκαλεί και η σχεδίαση του ενιαίου σώματος πλαστικών που αποτελούν ουσιαστικά το “καβούκι” του προβολέα. Σε μια περιοχή όπου παραδοσιακά έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε καμπύλες, η V-Special είναι γωνιώδης και “τετράγωνη”, θυμίζοντας κάτι από τον φουτουρισμό των 60s σχεδιαστικά.

To πιο ενδιαφέρον τμήμα, δεν φαίνεται! 

Ο λόγος για το πλαίσιο του scooter, που είναι υβριδικό, αποτελούμενο από στρατζαριστά μεταλλικά φύλλα σε συνδυασμό με σωληνωτή διάταξη που καταλήγει σε μονή ραχοκοκαλιά στην ποδιά. Πέραν όμως αυτού του ξεχωριστού δομικού τμήματος όλα τα υπόλοιπα επί μέρους στοιχεία του scooter είναι... normal. Τροχοί αλουμινίου 12” ιντσών μπροστά και πίσω, με ελαστικά σε διαστάσεις 110/70-12 και 120/70-12 αντιστοίχως και μονά δισκόφρενα 220 χλστ. τα οποία έχουν συνδυασμένο σύστημα ενεργοποίησης (CBS). Oι αναρτήσεις είναι απλές, αποτελούμενες από συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ σε ότι αφορά στις διαστάσεις, το scooter χωρίς να είναι μικρό, είναι αρκετά μαζεμένο, με το μήκος του να μην ξεπερνά τα δύο μέτρα (1.900 χλστ.) ενώ το πλάτος του είναι 690 χλστ. και το ύψος της σέλα στα 770 χλστ.

Δεν του λείπει κάτι 

Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από ένα αναλογικό ημικυκλικό ταχύμετρο πλαισιωμένο από ενδεικτικές λυχνίες και ακριβώς από κάτω, υπάρχει μεγάλη, ευανάγνωστη και ωραία φωτιζόμενη το βράδυ LCD οθόνη. 
Μιλώντας για φώτα, αυτά είναι Full LED στο V -Special 125, συμπεριλαμβανομένων και των φλας. Κάτω από την πολύ όμορφη σέλα, που συνδυάζει διαφορές υφές και σχέδια στο κάλυμμα της, έχοντας κόκκινη εξωτερική ραφή, βρίσκεται ένα αρκετά βαθύς... “κουβάς” αποθηκευτικού χώρου. Το μέγεθος του είναι χορταστικό στο μάτι, αλλά στην πράξη, χωράει μόνο jet κράνη και όχι full face. Λίγο πιο πίσω, βρίσκεται επίσης η πολύ όμορφα σχεδιασμένη (προσοχή στην λεπτομέρεια λέγεται αυτό) τάπα του ρεζερβουάρ.
Συνεχίζοντας με τους αποθηκευτικούς χώρους, στην ποδιά υπάρχει επίσης ενιαίο ντουλαπάκι με δυνατότητα κλειδώματος, το οποίο φέρει δύο μεγάλες θήκες δεξιά και αριστερά στο εσωτερικό του. Υπάρχει επίσης και διακόπτης στα δεξιά που ουσιαστικά κόβει την ανάφλεξη στο scooter, έτσι ώστε να είναι αδύνατη η εκκίνηση του σε περίπτωση κλοπής. 

Εντυπωσιακό στον δρόμο

Το παραλάβαμε άστρωτο, με σχεδόν 0 χιλιόμετρα στο κοντέρ, όποτε τις πρώτες ημέρες ήμασταν κάπως ευλαβικοί στο γκάζι. Ο κινητήρας, για τον οποίο λέγεται ότι “έχει βάλει η SYM το χεράκι της”, είναι ένα μονοκύλινδρο αερόψυκτο σύνολο στα 124,7 κ.εκ. χωρητικότητας. Η απόδοση του είναι 10 ίπποι στις 8.500 σ.α.λ. και 0,93 kg-m ροπής στις 7.000 σ.α.λ. To μοτέρ εντυπωσιάζει με τον πολιτισμένο τρόπο λειτουργίας του και για τις ανάγκες  της αστικής μετακίνησης, η ισχύς του είναι σίγουρα ικανοποιητική. Ο τρόπος που ελίσσεται το V-Special μέσα στην κίνηση είναι απλά εκπληκτικός, δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συνθήκη που να το φοβίσει και δεν υπάρχει δίτροχο, που να του βγει πρώτο στο φανάρι. 

Οι μικροί τροχοί προσδίδουν τρομερή ευελιξία και το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού κάνει τους ελιγμούς παιχνίδι. Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι το πως ένα scooter με μικρούς τροχούς αποδείχθηκε τόσο άνετο και ανεπηρέαστο από κακοτεχνίες και λακκούβες. Σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της συμπεριφοράς οφείλεται στην καλή λειτουργιά των αναρτήσεων αλλά είναι και το υβριδικό πλαίσιο που αποδεικνύει την στιβαρότητα του και την ιδιότητα του να κρατά την συνοχή του συνόλου, σε κάθε περίπτωση. Σε ότι αφορά στα φρένα, αυτά κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους και το γεγονός ότι η ισχύς τους μεταφέρεται στον δρόμο από τα πολύ καλά ελαστικά Angel της Pirelli, σημαίνει άμεσες και ασφαλείς ακινητοποιήσεις όποτε χρειαστεί. 

Δεν ποντάρει μόνο στην εμφάνιση και στο όνομα 

Το V-Special 125 της Lambretta αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Θα περίμενε κανείς, όπως συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ορισμένα πράγματα να συγχωρούνταν λόγο ονόματος και κλασικής εμφάνισης, αλλά το συγκεκριμένο scooter δεν έχει ανάγκη από τέτοιες αβάντες. Αφήνοντας στην άκρη το τι γράφει “στην ούγια” και το πως δείχνει, αποδειχθηκε ένα από τα καλύτερα scooter της κατηγορίας του! Πολύ καλή συμπεριφορά, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα πλεονεκτήματα των μικρών τροχών, κρύβοντας επιμελώς τα μειονεκτήματα τους. Προσθέστε τώρα σε αυτά το γεγονός ότι είναι Lambretta και πανέμορφο και έχετε ένα πολύ δελεαστικό σύνολο. Τα 3.390 ευρώ που κοστίζει σίγουρα δεν είναι λίγα, αλλά ένα τόσο ολοκληρωμένο σύνολο, τα αξίζει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • TEST RIDE 19/8

  Δοκιμάζουμε το Royal Enfield Himalayn

  Η Royal Enfield, όπως και να το δει κανείς, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας. Ήταν κάποτε μια από τις πιο ονομαστές κατασκευάστριες της Αγγλίας, με την παραδοσιακή της έδρα στο Redditch και παραγωγή μοτοσυκλετών με ρίζες στο μακρινό 1901.

 • 2018 HONDA NC750X DCT 18/8

  Δοκιμάζουμε το Honda ΝC750X DCT

  Όλες οι μοτοσυκλέτες Honda έχουν το χαρακτηριστικό "φτερό" στο ρεζερβουάρ αλλά υπάρχουν κάποια μοντέλα που απλά ταυτίζονται με το ζεν της εταιρίας που θέλει το δίτροχο Honda να είναι με σχετικά συντηρητική σχεδίαση αλλά να ενσωματώνει κορυφαία τεχνολογία και να στοχεύει...

 • ΔΟΚΙΜΗ BMW F750GS 2018 | TEST RIDE BMW F750GS 2018 17/8

  Δοκιμάζουμε το BMW F750GS 2018

  H περίπτωση του BMW F750GS, είναι μοναδική στον κόσμο των μοτοσυκλετών.

 • DAYTONA 16/8

  Οδηγούμε το Daytona Velos R 125i (2019)

  Έχει στεφθεί από μεγάλη επιτυχία η συνεργασία της Γκοργκόλης Α.Ε. με τη Daytona Motors και η κατηγορία των παπιών είναι ο θεμέλιος λίθος της. Με τα εξαιρετικά οικονομικά DY125 και Sprinter έχει καταφέρει να βρεθεί στην πρωτιά των πωλήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία...

 • SYM 15/8

  TEST – SYM HD300 F4s 2019

  H SYM, παρουσιάζοντας το HD300 στην έκθεση του Μιλάνου, το φθινόπωρο του 2018, δημιούργησε το πιο ισχυρό και καλώς εξοπλισμένο μοντέλο της σειράς, που φέρνει βάση κυβισμού, το όνομα των HD σε μια πολύ απαιτητική και ανταγωνιστική κατηγορία.

 • TEST RIDE 15/8

  Οδηγούμε το Honda Monkey 125 2019

  Me and my monkey λοιπόν, για μια μόλις εβδομάδα -που ήθελα να μην τελείωνε ποτέ. Εγώ και το πιθηκάκι μου. Ουρά δεν έχει, είναι όμως μικρό, σβέλτο και δεν χορταίνεις να το χαζεύεις. Η Honda έβαλε τα δυνατά της, για τη νέα έκδοση της εμβληματικής μινιόν μοτοσυκλέτας, ανεβάζοντας...

 • TEST RIDES 11/8

  KYMCO X-Town 300i ABS

  H μεσαία κατηγορία των GT scooter αποτελεί “πονοκέφαλο” για τους κατασκευαστές και αυτό γιατί βασική προϋπόθεση σε αυτά, είναι να συνδυαστούν επιτυχώς, διαμετρικά αντίθετα χαρακτηριστικά.

 • TEST RIDE 11/8

  KYMCO People-S 150i ABS

  Τα People, αποτελούν την σειρά μοντέλων με την οποία η KYMCO δραστηριοποιείται από το 1999 στην κατηγορία των αστικών πολυτελών scooter και το νέο S 150, φιλοδοξεί να γίνει ο… “άνθρωπος σου”, στα δύσκολα της καθημερινής μετακίνησης.

 • ROYAL ENFIELD 10/6

  Πρώτη επαφή - Royal Enfield Interceptor 650

  Υπάρχουν στιγμές που μια μοτοσυκλέτα είναι κάτι παραπάνω από ένα μεταφορικό μέσο. Όλοι μας το έχουμε διαπιστώσει αυτό σε κάποια στιγμή της ζωή μας. Άλλοι με το που βρέθηκαν σε μια σέλα, άλλοι συνειδητοποιώντας το σιγά-σιγά.

 • TEST RIDE 8/4

  Οδηγούμε το Gemini Scrambler 125 2019

  Ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις της μόδας στους δύο τροχούς, μπορεί να κινηθεί σαν σίφουνας στο αστικό τοπίο αλλά πατάει και χώμα αν έχετε την ανάλογη όρεξη. Είναι επίσης τόσο προσιτή όσο και ένα… προσιτό παπί. Ποια μοτοσυκλέτα; Μα η Gemini Scrambler 125 φυσικά!

 • TEST RIDE 19/2

  Δοκιμάζουμε την Lambretta V-Special 125

  Για πρώτη φορά ίσως, η απόδοση ενός νεορετρό μοντέλου παραγκωνίζει το φαίνεσθαι και το βάζει σε δεύτερο ρόλο. Γιατί το V-Special 125 είναι ένα πάρα πολύ καλό scooter, που τυγχάνει να έχει κλασική εμφάνιση και όχι ένα μοντέλο που ποντάρει τα πάντα αποκλειστικά και μόνο στην...

 • TEST RIDE 7/1

  Benelli Leoncino 2018 - Λιονταράκι για κατοικίδιο

  Η επιστροφή του Leoncino αποτίνει φόρο τιμής σε ένα από τα πιο ιστορικά μοντέλα στην πολύχρονη ιστορία της Benelli. Το αυθεντικό Λιονταράκι (όπως ερμηνεύεται στα Ελληνικά το Leoncino) εμφανίστηκε το 1951 και έχτισε το όνομά του πρωτίστως ως τετράχρονο 125 που πολλαπλασιάστηκε...

 • TEST RIDE 2/1

  Symphony ST 200i ABS 2017 - Euro 4: Πιο απολαυστικό και οικονομικό

  Το Symphony ST 200i έγινε Euro 4 αντικαθιστώντας παράλληλα το CBS με ABS, ενώ παρουσιάζεται ακόμα πιο οικονομικό σε κατανάλωση, διατηρώντας όλα τα δυνατά στοιχεία που το έκαναν best-seller τις προηγούμενες χρονιές.

 • TEST RIDE HONDA X-ADV 2018 9/10/2018

  Δοκιμάζουμε την Honda X-ADV 2018

  Μετά από την πρώτη μας επαφή με το μοντέλο της Honda που συνδυάζει τον κόσμο των scooter με αυτό των adventure μοτοσυκλετών, διαπιστώσαμε μια πολυχρηστική και εύκολα προσαρμόσιμη φύση, ικανή να ανταποκριθεί σε πολλά πεδία κίνησης. Για το 2018, η Honda προχώρησε σε ορισμένες...

 • 2018 HARLEY-DAVIDSON 11/6/2018

  First Ride: 2018 Harley-Davidson Softail Fatbob

  Νοσταλγία στη σύγχρονη εποχή. Διατηρώντας ήχο και κραδασμούς σε επιθυμητά επίπεδα ''Harley'', προσφέροντας ευκολία στην οδήγηση αλλά και sport χαρακτήρα, οι νέες Softail της Harley-Davidson για το 2018, είναι κάτι παραπάνω από νέες.