Yamaha TMAX 560 20th Anniversary 2021: Επετειακό και όποιος προλάβει


Με μια πολύ περιορισμένης παραγωγής επετειακή έκδοση του ΤΜΑΧ, η Yamaha γιορτάζει 20 χρόνια από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο των σκούτερ.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 4/3/2021

Μεγάλα σκούτερ υπήρχαν αρκετά χρόνια πιο πριν, τόσο σε κινητήρες όσο και σε φυσικό μέγεθος. Όταν όμως το 2001 η Yamaha σήκωσε το πέπλο και αποκάλυψε το TMAX 500 προ του παγκόσμιου κοινού, όλα άλλαξαν για πάντα.

Με μια μοτοσυκλετιστική κατασκευή μασκαρεμένη κάτω από τα πλαστικά ενός σκούτερ, το ΤΜΑΧ ήρθε για να δείξει πως σκούτερ δεν σημαίνει μόνο φυγοκεντρικός συμπλέκτης και πολύ βασικά περιφερειακά, αλλά μπορεί κάλλιστα να σημαίνει και τρελό στρίψιμο και ταξίδι που θα ζήλευαν πολύ μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες.

Απέδειξε επίσης πως τα παραπάνω δεν αναιρούν απαραιτήτως τις ευκολίες και πρακτικότητες που προσφέρει ένα όχημα αυτής της κλάσης στην καθημερινότητα.

Το αποτέλεσμα έπιασε με το καλημέρα και οδήγησε σύσσωμο τον ανταγωνισμό να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση γεννώντας εξαιρετικούς αντιπάλους, ωστόσο ο πρωτοπόρος θα είναι πάντα πρώτος.

Μετά από 20 χρόνια, επτά γενιές και πάνω από 300,000 ΤΜΑΧ πουλημένα μόνο στην Ευρώπη, το 2021 σηματοδοτεί μια σημαντική επέτειο. Αν και η Yamaha είχε φροντίσει να παρουσιάσει την τελευταία γενιά του ΤΜΑΧ στα 560 κυβικά το 2020, φέτος τιμά αυτό το ορόσημο παρουσιάζοντας μια επετειακή έκδοση που θα παραχθεί σε μόλις 560 κομμάτια παγκοσμίως – όσα και τα κυβικά εκατοστά του δικύλινδρου κινητήρα του.

Το TMAX 20th Anniversary δεν έχει καμιά διαφορά στα μηχανικά μέρη και τα περιφερειακά με το γνωστό μας 560, αφήνοντας τη μοναδικότητα εκεί που είναι οπτικά εμφανής από την πρώτη στιγμή.

Το συλλεκτικό αυτό μοντέλο ξεχωρίζει από τη χρήση κάποιων μερών από σφυρήλατο ανθρακόνημα, το οποίο λόγω της διαφορετικής παραγωγικής διαδικασίας του δεν φτιάχνει τη γνωστή πλέξη που όλοι γνωρίζουμε, αλλά γεννά μοναδικά σχήματα.

Έτσι κάθε ένα από τα 560 επετειακά ΤΜΑΧ θα έχει τα δικά του ανθρακονημάτινα κομμάτια, κάτι σαν ένα ξεχωριστό και απολύτως προσωπικό αποτύπωμα.

Τα κομμάτια που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό είναι τα δύο πλαϊνά του κεντρικού τούνελ (μπούμερανγκ, όπως τα λέει η Yamaha) ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη, το μπροστινό φτερό και το προστατευτικό της εξάτμισης, γαρνιρισμένα με κίτρινες λεπτομέρειες που γράφουν πολύ όμορφα στο σκούρο γκρίζο υπόβαθρο.

Το δεύτερο σημείο που ξεχωρίζει το ΤΜΑΧ αυτό αφορά στη σέλα, η οποία διαθέτει κίτρινες ραφές και είναι θερμαινόμενη – στον στάνταρ εξοπλισμό, όπως και τα θερμαινόμενα γκριπ.

Τέλος, μια σειρά από σηματάκια σε διάφορα σημεία, καθώς και μια πλακέτα με τον αύξοντα αριθμό παραγωγής του φροντίζουν να εξηγούν στον παρατηρητή γιατί δεν έχει ξαναδεί ποτέ αυτό το χρώμα στον δρόμο.

Το TMAX 20th Anniversary θα διατεθεί σε ένα αποκλειστικό χρώμα, Tech Graphite, και ο μόνος τρόπος να το αποκτήσει κανείς θα είναι διαδικτυακά, μέσω του Online Ordering System που θα ανοίξει στις 31 Μαρτίου 2021.

Η τιμή του προς το παρόν δεν είναι γνωστή, πάντως για ο,τιδήποτε νεότερο προκύψει επί του θέματος θα ενημερώσουμε άμεσα. Ως τότε, δείτε παρακάτω το βίντεο που συνοδεύει την αποκάλυψη του επετειακού ΤΜΑΧ.