Yamaha R125 2023


Η τέταρτη γενιά του μικρότερου μοντέλου της σειράς R αλλάζει ριζικά απ’ έξω και επιλεκτικά από μέσα.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 3/11/2022

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2008, γεμίζοντας το κάτω άκρο της supersport οικογένειας R της Yamaha και έκτοτε πέρασε από δύο ανανεώσεις, το 2013 και το 2019. Στην πιο πρόσφατη μορφή του το R125 φόρεσε τα καλύτερά του, με κινητήρα εξοπλισμένο με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA και ανεστραμμένο πιρούνι KYB 41 mm, ενώ τώρα πάνω σε αυτήν η Yamaha εμπλουτίζει τη μοτοσυκλέτα της με ακόμη περισσότερα καλούδια.

Η αρχή ωστόσο γίνεται από την εμφάνιση, καθώς το μπροστινό μέρος αποχαιρετά τους δίδυμους προβολείς για να καλωσορίσει ένα πιο “αγωνιστικό” σχέδιο με έναν προβολέα κρυμμένο στο κέντρο του μπροστινού μέρους και δύο σώματα LED DRL στα πλαϊνά του.

Η δεύτερη σημαντική είδηση μας πάει στα όργανα της μοτοσυκλέτας, όπου ήρθε μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών, ρυθμιζόμενη σε δύο σχέδια εμφάνισης: Street, με ένα κεντρικό ταχύμετρο και μια μπάρα στο πλάι ως στροφόμετρο, και την Track, που τοποθετεί στο κέντρο το χρονόμετρο (lap timer) με μνήμη 25 γύρων και από πάνω μια μπάρα με το στροφόμετρο.

Σε όλες τις εκδοχές η οθόνη έχει ρυθμιζόμενο shift light, ενώ στην επιλογή Track ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει και το εύρος του στροφομέτρου.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο που φέρνει η καινούργια οθόνη είναι η συνδεσιμότητα, καθώς έρχεται με ενσωματωμένο το Communication Control Unit (CCU) που επιτρέπει τη σύνδεση με τηλέφωνο μέσω Bluetooth και της δωρεάν εφαρμογής MyRide. Όπως συμβαίνει σε όλες τις σχετικές εφαρμογές συνδεσιμότητας της Yamaha, η συνεργασία με την εφαρμογή επιτρέπει προβολή ειδοποιήσεων του τηλεφώνου στα όργανα της μοτοσυκλέτας, την καταγραφή δεδομένων τηλεμετρίας από κάθε βόλτα, αλλά και ειδοποίηση για τεχνική βλάβη εφόσον κάτι τέτοιο έχει διαγνωστεί από τους αισθητήρες της μοτοσυκλέτας.

Μια σημαντική αναβάθμιση στο νέο R125 είναι η προσθήκη συστήματος traction control, το οποίο έρχεται να εμπλουτίσει ένα ήδη πλούσιο πακέτο που διέθετε από πριν συμπλέκτη μονόδρομο με υποβοήθηση, ενώ μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με την επιλογή του έξτρα quick shifter – η καλωδίωση του οποίου είναι πλέον προεγκατεστημένη στο R125 για να είναι πια απλούστατη και γρήγορη η τοποθέτηση του εξαρτήματος εκ των υστέρων. Για όποιον θέλει, το traction control προσφέρει και δυνατότητα απενεργοποίησης.

Οι αλλαγές στο μοντέλο του 2023 ολοκληρώνονται με νέους διακόπτες, σχεδιασμένους μεταξύ άλλων και για τον χειρισμό της καινούργιας οθόνης, καθώς και μιας νέας πάνω τιμονόπλακας με σχεδίαση εμπνευσμένη από τον πατριάρχη της οικογένειας, R1.

Το νέο Yamaha R125 θα είναι διαθέσιμο στις ευρωπαϊκές αγορές από τον Φεβρουάριο του 2023 σε δύο χρώματα: μπλε (Icon Blue) και μαύρο (Tech Black).