Yamaha NMAX 125 – Το κλειδί της πόλης


Ένα προσιτό σκούτερ πόλης προδιαγραφών Α1 μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ένα τεχνολογικό διαμαντάκι

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 9/3/2023

Η Yamaha χτύπησε μια φλέβα χρυσού το 2015 όταν παρουσίασε το σκούτερ πόλης ΝΜΑΧ σε κυβισμούς 125 και 155 κυβικών εκατοστών και μέσα σε λίγα χρόνια ξεπέρασε τις 72,000 πωλήσεις στην Ευρώπη από την Α1 έκδοση (125 cc) και μόνο!

Περνώντας από την απαραίτητη διαδικασία αναβάθμισης κατά τις προδιαγραφές Euro 5 το 2021, το ΝΜΑΧ 125 δεν έχασε κανένα από τα βασικά προσόντα που το έχρισαν ως best seller από την αρχή της εμπορικής του πορείας, μα απεναντίας η Yamaha το εμπλούτισε με ακόμη περισσότερη τεχνολογία στην υπηρεσία δύο βασικών παραμέτρων: πρακτικότητα και οικολογική συνείδηση.

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας του σχεδιάστηκε στα πλαίσια της πλατφόρμας Blue Core, η οποία έχει ως βίβλο της την οικονομία, τόσο σε καύσιμο όσο και σε καυσαέρια, εξοπλισμένος με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA, Variable Valve Actuation, για να επενδύσει την οικονομία με ρεαλιστικές επιδόσεις.

Διαθέτοντας διαφορετικά έκκεντρα (αμύγδαλα) για τις χαμηλομεσαίες και άλλα για τις ψηλές στροφές, η οριζόντια μετακίνηση του εκκεντροφόρου άξονα φροντίζει ώστε το ΝΜΑΧ να διαθέτει έναν από τους πιο απολαυστικούς κινητήρες στις μεσαίες του για την κατηγορία, ενώ η μέγιστη ονομαστική απόδοση μετρά 12 hp στις 8,000 rpm και 1.1 kgm στις 6,000 rpm.

Το πλαίσιο του ΝΜΑΧ επανασχεδιάστηκε με στόχο πρωτίστως την άνεση, με σημείο αιχμής τη μετακόμιση του ρεζερβουάρ καυσίμου χαμηλά στο πλαίσιο. Αυτό επέτρεψε στη χωρητικότητα να μεγαλώσει κατά μισό λίτρο, για σύνολο 7.1 λίτρων και αυτονομία που μπορεί να ξεπεράσει τα 300 χιλιόμετρα μεταξύ ανεφοδιασμών.

Η επανασχεδίαση του πλαισίου ωστόσο έφερε μικρές αλλαγές και στην εργονομία με στόχο να κάνουν την οδήγηση του ΝΜΑΧ ακόμη πιο άνετη για τον αναβάτη, ενώ και το μπροστινό μέρος του σκούτερ ψήλωσε ελαφρώς προσφέροντας καλύτερη αεροδυναμική προστασία στον αναβάτη.

Το ζουμί στην πιο πρόσφατη ανανέωση του ΝΜΑΧ 125 πάντως είναι τα ηλεκτρονικά, ένα πεδίο όπου η Yamaha έδειξε ιδιαίτερη προσοχή. Το πακέτο του Euro 5 ΝΜΑΧ έχει πλέον γίνει αξιοζήλευτο για την κατηγορία, περιλαμβάνοντας: Traction Control, σύστημα Start & Stop, συνδεσιμότητα Bluetooth με το στάνταρ σύστημα Yamaha Communication Control Unit, νέα οθόνη LCD με μεγαλύτερη επιφάνεια που εξυπηρετεί σύστημα συνδεσιμότητας, καθώς και ασύρματο κλειδί Smart Key.

Το νέο Yamaha NMAX 125 διατηρεί τα τελευταία δύο χρόνια αυτήν την τεχνολογικά εξελιγμένη και πλούσια μορφή του, απευθυνόμενο τόσο στους νέους αναβάτες, όσο και στους πιο έμπειρους που αναζητούν μια οικονομική λύση στην καθημερινότητά τους.

Ένα στοιχείο που σαφώς διευρύνει το εν δυνάμει πελατολόγιό του είναι η πρόσφατη ισοδυναμία διπλωμάτων οδήγησης Α1 με Β, δηλαδή η δυνατότητα οδήγησης δικύκλου αυτής της κατηγορίας με δίπλωμα αυτοκινήτου (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις).

Όντας ένα ασφαλές, άνετο και αποτελεσματικότατο σκούτερ με πολύ καλό όνομα και πωλήσεις στην αγορά (βλέπε αξία μεταπώλησης), αποτελεί μια εξαιρετική λύση για οδηγούς αυτοκινήτων που ψάχνουν διέξοδο από τα διαρκώς επιδεινούμενα μποτιλιαρίσματα.

Και, ως δωράκι, για τη γκάμα του 2023 η Yamaha φρόντισε να εμπλουτίσει τη γκάμα του ΝΜΑΧ με δύο νέα χρώματα, Deep Blue (μπλε) και Ruby Red (κόκκινο), διατηρώντας τα προϋπάρχοντα λευκό και γκρι.

Γνωρίστε το καλύτερα στην ιστοσελίδα της Yamaha και αποκτήστε το με λιανική τιμή που ξεκινά από τα €3,700.