Yamaha E01: Ξεκινούν δοκιμές σε Ευρώπη και Ασία


Μετά την παρουσίαση του e-scooter Yamaha Neo’s, η ιαπωνική φίρμα ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο του 2022 ξεκινούν επίσημες εκτεταμένες δοκιμές του έτερου e-scooter E01.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΖΗΣ
  • 17/3/2022

Μετά την παρουσίαση του e-scooter Yamaha Neo’s, η ιαπωνική φίρμα ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο του 2022 ξεκινούν επίσημες εκτεταμένες δοκιμές του έτερου e-scooter E01 -που είχαμε δει ως concept το 2019- σε Ευρώπη, Ινδονησία, Μαλαισία, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη, πριν η ιαπωνική εταιρεία προχωρήσει στην παραγωγή του.

Οι Proof-of-concept (PoC) δοκιμές έχουν στόχο να αποδείξουν την την αξιοπιστία, την αυτονομία και γενικότερα την αξία του E01, ενώ για την ώρα η Yamaha δεν σκοπεύει να ξεκινήσει να το πουλά σε ιδιώτες, παρά θα το διαθέτει μέσω leasing σε κυβερνήσεις, δήμους, και εταιρικά σχήματα.

Το E01 θα κατασκευάζεται στο κύριο εργοστάσιο της Iwata, ενώ οι επιδόσεις και η χρηστικότητα του θα συγκρίνονται άμεσα με βενζινοκίνητα scooter 50-125 κ.εκ.. Σημειώστε πως η Yamaha αναφέρει πως στοχεύει και στην ανάπτυξη EV υποδομών, όπως τα γνωστά μας σχήματα scooter sharing.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Ε01 είναι τα εξής:

1. Ηλεκτροκινητήρας εξελιγμένος και κατασκευασμένος από τη Yamaha

2. Μπαταρία με αυτονομία 104 χλμ. (με ταχύτητα 60 χλμ/ώρα) με 3 διαφορετικούς τρόπους φόρτισης

3. Πλαίσιο ειδικά κατασκευασμένο για το Ε01, με τεχνολογία προερχόμενη από σπορ μοτοσυκλέτες

4. Στιλ βασισμένο στο Jin-Ki Kanno EV Design concept που τοποθετεί το MOTOROiD concept στην κορυφή της πυραμίδας.