TVS Apache RTR200 Fi E100 - Με καύσιμο την αιθανόλη


Πέρυσι παρουσιάστηκε σε έκθεση της Ινδίας ως πρωτότυπο, από τώρα ωστόσο βρίσκεται κανονικότατα στις βιτρίνες των καταστημάτων, καίγοντας αιθανόλη.

  • 9/8/2019

Το Apache RTR200 είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της TVS και έτσι δεν μας κάνει εντύπωση που επέλεξε αυτό για να παρουσιάσει πέρυσι μια πρωτότυπη μετατροπή που της επιτρέπει να καίει αιθανόλη αντί βενζίνης.

Στην έκθεση Auto Expo 2018 στο Νέο Δελχί, η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα δεν είχε σαφή πλάνα για παραγωγή, αλλά φαίνεται πως στην πορεία αυτό άλλαξε, μιας και πλέον η έκδοση Ε100 του RTR200 έχει βρεθεί κανονικά στο δίκτυο της TVS στην Ινδία και πωλείται προς 120,000 ρουπίες, ήτοι κάτι παραπάνω από €1,500 (ισοτιμία 16 Ιουλίου 2019).

Χάρη σε έναν κατάλληλα ρυθμισμένο ψεκασμό Twin Spray Port EFI και την πατενταρισμένη τεχνολογία της TVS, Oil-Cooled Combustion Chamber (δηλαδή Ελαιόψυκτος Θάλαμος Καύσης), αλλά και την ειδική επίστρωση Nano friKS στο έμβολο του μονοκύλινδρου κινητήρα, το RTR200 E100 μπορεί να καίει μόνο αιθανόλη, ή ένα μίγμα 80% αιθανόλης και 20% βενζίνης.

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι η σημαντική μείωση των ρυπογόνων καυσαερίων, ωστόσο η διαθεσιμότητα αιθανόλης στα πρατήρια καυσίμων είναι ένα θέμα που ίσως να την περιορίσει προς το παρόν σε μια όμορφη μεν, όχι και τόσο πρακτική δε καινοτομία.

Η αιθανόλη είναι ένα βιοδιασπώμενο, μη τοξικό καύσιμο που μπορεί να παραχθεί από φυτικές πηγές. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά της αναφέρεται η ικανότητα παραγωγής υψηλότερου βαθμού οκτανίων με χαμηλότερο κόστος.