Triumph Speed Triple 1200 RS 2021: Τρικύλινδρη επανάσταση


Ολοκαίνουργια γενιά Speed Triple με φρέσκο τρικύλινδρο κινητήρα 177 ίππων, κορυφαία περιφερειακά και ηλεκτρονικά.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 27/1/2021

Από το 1994 που πρωτοπαρουσιάστηκε το Speed Triple Τ309 με τον τρικύλινδρο σε σειρά 885 cc της τότε superbike Daytona έχουμε χάσει το μέτρημα πόσες γενιές έχουν μεσολαβήσει.

Σε αυτά τα 26 χρόνια το θρυλικό γυμνό απέκτησε τους χαρακτηριστικούς του δίδυμους προβολείς στη δεύτερη γενιά του το 1997, στη συνέχεια μεγάλωσε στα 955 cc και, όταν πια η Daytona είχε εγκαταλείψει τον κόσμο του λίτρου για να μεγαλουργήσει ως supersport 765 cc, ακολούθησε η νέα σειρά των 1050 cc, η οποία κράτησε για τρεις διαφορετικές γενιές του μοντέλου ως και το 2020.

Η σταθερή παρουσία του Speed Triple στη γκάμα της Triumph δεν τελειώνει εδώ βέβαια, καθώς μόλις παρουσιάστηκε η επόμενη μέρα – και τι μέρα είναι αυτή...

Στο νέο μοντέλο η σχεδίαση έχει αλλάξει μερικά βασικά στοιχεία, όπως οι δίδυμοι προβολείς που ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο κομμάτι ή το μονό τελικό της εξάτμισης, διατηρώντας πάντως την αναγνωρίσιμη αισθητική που ορίζει το σχέδιο του πλαισίου με τον κινητήρα.

Ο νέος κινητήρας, καίτοι μεγαλύτερος σε χωρητικότητα, στροφάρει ελαφρύτερα και πιο ψηλά από πριν, καθώς το κόκκινο όριο φτάνει 650 στροφές ψηλότερα (11,150) και η αδράνειά του είναι 12% μικρότερη, σύμφωνα πάντα με την Triumph.

Τα πάντα είναι καινούργια στο Speed Triple 1200 RS, ξεκινώντας από το χυτό αλουμινένιο πλαίσιο στο οποίο εδράζει ως ενεργό μέρος ο νέος κινητήρας.

Αναμενόμενα, η μοτοσυκλέτα έχει εξοπλιστεί με ένα σύγχρονο πακέτο ηλεκτρονικών, το οποίο ενοχρηστρώνεται από μια αδρανειακή μονάδα ελέγχου 6 αξόνων (IMU) και περιλαμβάνει cornering ABS και cornering traction control.

Αμφότερα είναι ρυθμιζόμενα, με το traction control να προσφέρει 4 επίπεδα ευαισθησίας (Rain, Road, Sport, Track) και το ABS Continental MIB-EVO άλλα δύο (Road, Track).

Πάνω από αυτά ωστόσο, η μοτοσυκλέτα διαθέτει 5 riding modes – Rain, Road, Sport, Track και Rider – με προεπιλεγμένες επιλογές για όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις και την τελευταία mode (Rider) που κουρδίζεται στο γούστο του αναβάτη.

Ο έλεγχος του αναβάτη περνά μέσα από μια νέα έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών, εvώ στον στάνταρ εξοπλισμό του νέου Speed Triple υπολογίζουμε ακόμη χειρισμό χωρίς κλειδί (Keyless), cruise control, wheelie control, αλλά και το πακέτο συνδεσιμότητας My Triumph Connectivity.

Η Triumph ντεμπουτάρησε τη νέα γενιά Speed Triple 1200 με την κορυφαία και ακριβότερη έκδοση RS, αλλά λογικά σύντομα θα ακολουθήσει και το βασικό μοντέλο. Μιλώντας λοιπών εδώ για το RS, ακολουθώντας την πρακτική που ήδη γνωρίζαμε από τις προηγούμενες γενιές Speed Triple, ο εξοπλισμός του συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

Στις αναρτήσεις συναντάμε τα κοσμήματα της Öhlins NIX30 43mm μπροστά και ΤΤΧ36 πίσω, φυσικά όλα πλήρως ρυθμιζόμενα, ενώ στα φρένα προσθέτουμε την φρέσκια κορυφαία σειρά της Brembo, Stylema, σε δύο δίσκους 320 mm μπροστά.

Το βασικό πακέτο του RS περιλαμβάνει ακόμη στάνταρ υποβοηθούμενο συμπλέκτη ολίσθησης (slipper), καθώς και quickshifter Triumph Shift Assist.

Το νέο Triumph Speed Triple 1200 RS θα κυκλοφορήσει σε δύο χρωματισμούς, Sapphire Black, με κόκκινα και ασημένια γραφικά ή Matt Silver Ice, με μαύρα, ασημί και κίτρινα γραφικά.

Η διάθεσή του στην Ελληνική αγορά αναμένεται στα τέλη Μαρτίου 2021, με λιανική τιμή €18,290.