Suzuki V-Strom 1050/1050DE 2023


Το V-Strom 1050XT ήταν η ναυαρχίδα της σειράς που διεκδικούσε τις χωμάτινες δάφνες του μοντέλου. Η έκδοση DE έρχεται στη θέση του με ένα πλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο και όχι μόνο.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 6/9/2022

Ξεκινώντας με τα κοινά των εκδόσεων, της «απλής» ασφάλτινης δηλαδή και της «DE», εστιάζουμε αναπόφευκτα στο αναβαθμισμένο πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων που περιλαμβάνει μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT, quicκshifter δυο κατευθύνσεων, καθώς και ένα πακέτων ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Η μονάδα IMU έξι αξόνων συνεργάζεται με το ABS το οποίο με τη σειρά του έχει αισθητήρα κλίσης και δύο modes ευαισθησίας.

Στα ηλεκτρονικά καλούδια συναντάμε ακόμα Slope-dependent control, Load-dependent control, Hill hold, συνδυασμένα φρένα, Cruise control, τρία power modes, Τρεις επιλογές ρυθμίσεων traction control. Στην περίπτωση του 1050DE, το ABS είναι δύο ρυθμίσεων με τη δυνατότητα απενεργοποίησης του πίσω. Ακόμα, υπάρχει η έξτρα –«G mode»- επιλογή στο traction control για οδήγηση στο χώμα (Gravel Mode).

Εστιάζοντας στο παρουσιαστικό της μοτοσυκλέτας, ξεχωρίζει και πάλι η έκδοση με τα αρχικά «DE», χάρη στον 21-ιντσών τροχό μπροστά με τα ελαστικά Dunlop TrailMax Mixtour (με σαμπρέλα μπροστά), την αυξημένη διαδρομή αναρτήσεων (πλήρως ρυθμιζόμενη της KYB), το ύψος από το έδαφος (190χλστ.) καθώς και την επανασχεδιασμένη γεωμετρία πλαισίου και εργονομίας της. Οι γραμμές και το όλο παρουσιαστικό «φωνάζουν» DR-Z800, με τα αντίστοιχα χρώματα στο μπλε και το κίτρινο, να συνδέουν παρελθόν με παρόν.

Η οπτική και όχι μόνο προίκα του V-Strom 1050DE περιλαμβάνει ακόμα σέλα με νέο εργονομικό σχεδιασμό (χωρίς ρύθμιση ύψους) που όχι μόνο μειώνει το βάρος κατά 706gr (37% ελαφρύτερη από του V-Strom 1050) αλλά επιτρέπει στον αναβάτη να κινείται πιο άμεσα κατά την αλλαγή στάσης οδήγησης στο χώμα.

Η μικρότερη ζελατίνα ενδείκνυται για καλύτερη οπτική (ρυθμιζόμενη κατά ύψος), ενώ νέος είναι και ο λασπωτήρας εμπρός. Τέλος, έχουμε ποδιά αλουμινίου, κάγκελα προστασίας και φαρδύτερα ατσάλινα μαρσπιέ, που δένουν τη συνταγή του εκτός δρόμου γλυκού.

Το V-Strom 1050 με τη σειρά του, έρχεται με χυτές ζάντες 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, «φορώντας» τα Bridgestone Battlax Adventure A41. Ακόμα, συνεχίζει να διαθέτει τη ρυθμιζόμενη κατά ύψος σέλα, την ψηλότερη ζελατίνα με ρύθμιση ύψους, με την πλαστική εδώ ποδιά προστασίας για εξοικονόμηση βάρους σε σχέση με την «DE».

Το πλαίσιο των V-Strom 1050/1050DE, έρχεται με ενισχύσεις που ωφελούν την ακαμψία του συνόλου, ενώ και ο φιλοξενούμενος κινητήρας εντός δεν έχει παρά μικρές βελτιώσεις με στόχο την αντοχή, όπως οι νέες βαλβίδες. Η ισχύς και η ροπή του V2 κινητήρα των 1.037 κ.εκ. παραμένουν στους 106 ίππους και 10,2Nm ροπής αντίστοιχα.

Αμφότερες οι εκδόσεις θα εμφανιστούν στις κατά τόπους ελληνικές στις αρχές του 2023, με την έκδοση «DE» ειδικά να προβλέπεται άκρως μάχιμη για τα δεδομένα του οδικού δικτύου της χώρας μας.