Suzuki: Ετοιμάζει νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα


Τον Αύγουστο του 2020 η Suzuki κατέθεσε πατέντες για έναν δικύλινδρο εν σειρά ατμοσφαιρικό κινητήρα, προερχόμενο από το Turbo project της, ενώ από ότι φαίνεται το νέο μοτέρ πιθανώς θα αντικαταστήσει τον αειθαλή V2 κινητήρα που χτυπά στην καρδιά των V-Strom και SV

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 27/10/2020

Για τον δικύλινδρο turbo κινητήρα της Suzuki σας έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Ξεκίνησε ως Recursion Concept, το μακρινό 2013 στα 588 κ.εκ., για να αυξήσει τα κυβικά του στα 700 δύο χρόνια αργότερα. Έκτοτε η Suzuki έχει καταθέσει σειρά από πατέντες που δείχνουν πως το project προχωρά, αργά μεν αλλά σταθερά, προς την παραγωγή.

Τώρα όμως φαίνεται πως η εξέλιξη ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα που βασίζεται σε εκείνον του Recursion είναι υπόθεση που έχει λάβει προτεραιότητα για την ιαπωνική εταιρεία.

Βλέπετε, ο V2 των Suzuki V-Strom 650 και SV650 τα έχει τα χρονάκια του, καθώς μετράει περισσότερες από δύο δεκαετίες καριέρας, ενώ ο V2 έχει περισσότερα εξαρτήματα από έναν δικύλινδρο εν σειρά, με τον τελευταίο να μπορεί να σχεδιαστεί σε πιο compact, μαζεμένες διαστάσεις.

Οι νέες πατέντες του κινητήρα που είδαν το φως της δημοσιότητας εστιάζουν στην εισαγωγή του, στο φιλτροκούτι και στις προσπάθειες να κρατηθούν όσο γίνεται μικρές οι διαστάσεις του.

Με αυτή τη φιλοσοφία, το φιλτροκούτι και το φίλτρο αέρα προσαρμόζονται ακριβώς πάνω από τον κινητήρα, με ασυνήθιστα καμπύλους αυλούς εισαγωγής από τα σώματα ψεκασμού στο φιλτροκούτι.

Αντίθετα με τις προηγούμενες πατέντες, τα νέα έγγραφα δείχνουν το ρεζερβουάρ, τη σέλα και το υποπλαίσιο και δίνουν μια πιο λεπτομερή εικόνα στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που δείχνει υβριδικό, με αλουμινένιο τμήμα στο κάτω μέρος εκεί που εδράζει το ψαλίδι και με ατσάλινο μπροστινό τμήμα με τον κινητήρα ως φέρον τμήμα του πλαισίου.

Ο νέος κινητήρας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει πριν τον δούμε στην παραγωγή, οπότε για την ώρα έχουμε τον "κλασικό" V2 στα SV650 και V-Strom 650 να αναβαθμίζεται σε Euro 5 έκδοση.

Θα δούμε άραγε τα V-Strom να μετατρέπονται σε απλά… Strom;! Θα γίνει το SV650… S650; Κάντε λίγη υπομονή και απολαύστε τον αειθαλή V κινητήρα της Suzuki μέχρι να έχουμε νεότερες πληροφορίες.