Stark VARG: Ηλεκτρική ΜΧ 80 ίππων


Η νεοσύστατη Stark Future προτείνει την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που δηλώνει ισχυρότερη, ελαφρύτερη και με μεγαλύτερη αυτονομία από κάθε τετράχρονη ΜΧ 450.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 17/12/2021

Μεγαλόσχημοι ισχυρισμοί, μα αν είναι αληθείς μπορεί όντως να βλέπουμε τη motocross μοτοσυκλέτα του αύριο στο σώμα της Varg.

Η Stark Future ιδρύθηκε στη Βαρκελώνη το 2019 από τους Anton Wass και Paul Saucy με αποκλειστικό αντικείμενο την κατασκευή τεχνολογικά προηγμένων ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Το πρώτο τους δημιούργημα είναι μια ΜΧ μοτοσυκλέτα ονόματι Varg.

Για την ιστορία, στα σουηδικά – μητρική γλώσσα του Wass – Stark σημαίνει Ισχυρός (άρα καμιά σχέση με κινηματογραφικούς Tony Stark κ.ο.κ.) και Varg ίσον Λύκος. Αυτά πάντως δε μας βοηθούν να κατανοήσουμε το έμβλημα της εταιρείας που είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Αυτό που σίγουρα καταλαβαίνουμε πεντακάθαρα είναι ο μαγικός συνδυασμός ισχύος 80 hp για βάρος 110 kg, πακετάκι που φαντάζει μάλλον εξωφρενικό για τον χώρο του ΜΧ, κυρίως όσον αφορά στην ιπποδύναμη. Τα δε 110 κιλά του είναι 11 λιγότερα από το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος (χωρίς καύσιμο) που ορίζει η FIM για τις μοτοσυκλέτες του παγκοσμίου πρωταθλήματος MXGP!

Όσο για τη ροπή του, με σχεδόν 96 kgm (ενενήντα έξι, δεν είναι ορθογραφικό λάθος) μέγιστη ονομαστική τιμή, το Varg παίζει να ρυμουλκεί και ολόκληρο το βανάκι με τ’ απαραίτητα καθ’ οδόν προς την πίστα ΜΧ...

Η Stark δηλώνει πως έχει σχεδιάσει ένα πανάλαφρο υγρόψυκτο ηλεκτρικό μοτέρ 360 V που ζυγίζει μόλις 9 κιλά και συνοδεύεται από μια ανάλογα επαναστατική τεχνολογία μπαταριών και συστήματος ψύξης αυτών. Η μετάδοσή του δεν περιλαμβάνει κιβώτιο ταχυτήτων, παρά μια μόνη σχέση. Με τόση ροπή τι να τις κάνει τις αλλαγές ταχυτήτων;

Με χωρητικότητα 6 kW, η αδιάβροχη μπαταρία του υπόσχεται ανάλογη αυτονομία με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ σε μονοκύλινδρο 450 cc. Οι δημιουργοί του μάλιστα προσφέρουν μερικά εντυπωσιακότατα νούμερα: με μια φόρτιση που δεν ξεπερνά τις 2 ώρες παίρνεις έως 6 ώρες εντουράδικης οδήγησης στο βουνό ή ένα πλήρες αγωνιστικό σκέλος αγώνα επιπέδου MXGP!

Το πλαίσιο του Varg κατασκευάζεται με βάση ένα κράμα αλουμινίου αεροπορικών προδιαγραφών εμπλουτισμένο με εξωτικά υλικά όπως το μαγνήσιο και το ανθρακόνημα.

Στα περιφερειακά του η Stark επέλεξε να συνεργαστεί με την ΚΥΒ, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα στον χώρο των ΜΧ αναρτήσεων, για ένα πολυρυθμιζόμενο σετάκι με διαδρομές 310 mm μπρος-πίσω.

Τέλος, ένα σημείο αναφοράς του Varg είναι τα όργανά του, δηλαδή ένα έξυπνο τηλέφωνο (smartphone) το οποίο κουμπώνει σε ειδική αντικραδασμική ελαστική βάση στη μοτοσυκλέτα. Από τη συσκευή αυτή μπορεί να γίνει ένας σκασμός ρυθμίσεων της μοτοσυκλέτας, καθώς το βασικό πακέτο έχει 5 modes απόδοσης, αλλά μέσω της εφαρμογής ο αναβάτης μπορεί να σχεδιάσει έως 100 modes δικής του έμπνευσης, παίζοντας με παραμέτρους όπως καμπύλες απόδοσης, φρένο κινητήρα, traction control, καθώς και μια πατενταρισμένη καινοτομία που η Stark περιγράφει ως “μεταβλητό βολάν” – προφανώς θα προσομοιάζει αλλαγές στο βάρος του στροφάλου.

Το πιο κορυφαίο όλων είναι πως αυτή η συσκευή αφαιρείται από τη μοτοσυκλέτα και λειτουργεί ως ένα κανονικότατο τηλέφωνο! Χωρίς αυτή στη θέση της δε, η μοτοσυκλέτα δεν εκκινεί.

Η Stark εξέλιξε το Varg με την πολύτιμη συνδρομή τριών σπουδαίων αναβατών ΜΧ και SX: Sebastian Tortelli (παγκόσμιος πρωταθλητής MX250), Josh Hill και Mat Rebeaud, οι οποίοι πρωτοστατούν και στη φωτογράφηση δράσης της μοτοσυκλέτας.

Και φτάνουμε στη λυπητερή, η οποία ωστόσο δεν είναι όντως και για κλάμματα. Η τιμή του ορίζεται στα €11,900, δηλαδή στα ίδια χωράφια με μια συμβατική 450 ΜΧ μοτοσυκλέτα. Θα προσφερθεί δε και η δυνατότητα αγοράς μιας ηπιότερης έκδοσης 60 hp με τιμή περίπου ένα χιλιάρικο χαμηλότερη.

Η Start Future εκτιμά πως παραδόσεις θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο 2022 και ήδη δέχεται προπαραγγελίες για την πρώτη γενιά Varg.

Ιστοσελίδα Stark Future (και με ελληνικά!)

JOIN US