MV Agusta Superveloce 2021: Αναβάθμιση, ενίσχυση και μια έκδοση S


Η ανανέωση του Superveloce κατά Euro 5 φέρνει αναβαθμισμένο εξοπλισμό, νέα ηλεκτρονικά και μια ολοκαίνουργια έκδοση

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 16/4/2021

Αν και ξεκίνησε τη ζωή του ως πρωτότυπο στην έκθεση EICMA 2018, το Superveloce κατέκτησε με το καλημέρα τις καρδιές του κόσμου, κέρδισε τον τίτλο της ομορφότερης μοτοσυκλέτας της έκθεσης και συνέχισε μαζεύοντας βραβεία σχεδίασης για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο πριν ανακοινωθεί η έκδοση παραγωγής.

Παρότι πέρασε μόλις μια γεμάτη χρονιά στην παραγωγή, οι Euro 5 έφεραν την απαίτηση ανανέωσης, η οποία πατα γερά στην υπάρχουσα βάση. Η MV Agusta δεν προχώρησε σε κοσμογονικές αλλαγές, έτσι διατηρήθηκε ο τρικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 798 cc με τον αντίστροφα περιστρεφόμενο στρόφαλο, ο οποίος υπέστη κάποιες αλλαγές για να συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα: αντι-τριβικές επιστρώσεις DLC σε πολλά σημεία του, νέα καπελότα και έδρες βαλβίδων από τιτάνιο, παρέα με νέα εσωτερική σχεδίαση της εξάτμισης και το ανάλογο συνοδευτικό software στην κεντρική ηλεκτρονική μονάδα.

Το αποτέλεσμα πάντως δείχνει περίπου τα ίδια νούμερα με πριν: 147 hp στις 13,000 rpm και 9 kgm στις 10,100 rpm. Η μόνη αισθητή αλλαγή εδώ αφορά στη μεγιστοποίηση της ροπής, η οποία στη νέα αυτή έκδοση κατέβηκε 500 στροφές νωρίτερα από την ανάλογη Euro 4 εκδοχή του ίδιου τρικύλινδρου.

Στο πλαίσιο του Superveloce οι επεμβάσεις είναι ελάχιστες και στοχευμένες σε σημεία που είχαν περιθώριο για βελτιστοποίηση, έτσι οι μηχανικοί της MV Agusta ενίσχυσαν τις πλευρικές πλάκες που δένουν το ατσάλινο χωροδικτύωμα με το ψαλίδι για περισσότερη ακαμψία, άλλαξαν τις ρυθμίσεις του πιρουνιού της Marzocchi για καλύτερες υδραυλικές αποσβέσεις και ανανέωσαν το λογισμικό του quickshifter δύο δρόμων στην πιο φρέσκια έκδοση MV EAS 3.0.

Με το ρεζερβουάρ 16.5 λίτρων του, το νέο Superveloce ανακοινώνεται στα 173 στεγνά κιλά, δηλαδή όσο και πριν.

Παράλληλα με τις προσεγμένες αισθητικές παρεμβάσεις στο σχέδιο του, το Superveloce απέκτησε μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5.5 ιντσών που διαθέτει στάνταρ συνδεσιμότητα Bluetooth και GPS tracker. Μεταξύ των πολλών χρησιμοτήτων που φέρνει αυτή (πλοήγηση, ενημερώσεις από το τηλέφωνο), ο αναβάτης θα τη χρησιμοποιήσει και για να ρυθμίσει τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας. Και εδώ η MV Agusta τα έχει δώσει όλα.

Στο νέο Superveloce ντεμπουτάρει μια νέα αδρανειακή μονάδα (IMU) κατασκευασμένη από την Ιταλίδα συνεργάτιδα της MV στο ηλεκτρονικό πεδίο, e-Novia – την ίδια που επιμελείται και της εφαρμογής MV Ride App, με την οποία επιτυγχάνεται η σύνδεση τηλεφώνου-μοτοσυκλέτας.

Με βάση αυτή τη μονάδα, ο εξοπλισμός καλωσορίζει από φέτος συστήματα ασφαλείας με cornering χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από το νέο ABS MK100 της Continental και συνεχίζοντας με traction control που ρυθμίζεται σε 8 επίπεδα.

Το ηλεκτρονικό πακέτο περιλαμβάνει ακόμη launch control με δικό του κουμπί για άμεση πρόσβαση στο τιμόνι, cruise control και ένα πολύ ενδιαφέρον front lift control (δηλαδή wheelie control), το οποίο περιγράφεται ως σχεδιασμένο «όχι να εμποδίζει, μα να βοηθά τον αναβάτη να κάνει ελεγχόμενες σούζες».

Δίπλα στο ανανεωμένο Superveloce παρουσιάστηκε μια νέα έκδοση που προσθέτει ένα S στο όνομα. Αυτή δεν έχει την παραμικρή μηχανολογική διαφορά, καθώς φτιάχνεται με την προσθήκη νέων ζαντών tubeless με ακτίνες και μια πολυτελή σέλα με καφέ δέρμα Alcantara.

Το Superveloce S διατίθεται μόνο στο αποκλειστικό του λευκό-χρυσό χρώμα και κάθε ιδιοκτήτης του θα πάρει μαζί ένα racing kit σε κουτί που περιέχει κάλυμμα ουράς, slip-on εξάτμιση Arrow με τριπλή απόληξη και μια έξτρα ECU με την αρμόζουσα χαρτογράφηση.

Η MV Agusta ανακοινώνει στην Ιταλία την τιμή του νέου Superveloce, η οποία ξεκινά από τα €20,700, ενώ το Superveloce S θα πωλείται από €23,600. Χρόνοι παραγωγής δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Πηγή: MV Agusta Superveloce / Superveloce S