KTM 890 SMT 2023


Το νέο 890 SMT παρουσιάστηκε επίσημα από την KTM, η οποία το αναβίωσε μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 25/4/2023

Για την «αποκάλυψη», η KTM επιστράτευσε μάλιστα τον αναβάτη των AMA Superbike και AMA Flat Track, Chris Fillmore, ο οποίος «έστυψε» το 890 SMT σε ανάβαση στη Σαρδηνία. Εντωμεταξύ, αυτό δεν είναι το πρώτο μοντέλο της KTM με το όνομα «SMT», καθώς «πάμε σαν άλλοτε» θα έλεγε κανείς, αφού υπήρχε η σχετική έκδοση του 990 στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Βέβαια και αυτό σχετικό είναι μιας και το «Supermoto Touring» δεν ήταν το δυνατό χαρτί του προγόνου.

Η νέα μοτοσυκλέτα έχει ελαφρώς μικρότερο κινητήρα από την προηγούμενη, μιας και το 890 SMT χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα (LC8c 889cc) με αυτόν που βρίσκεται στα KTM 890 Duke και KTM 890 Adventure. Στην SMT έκφανση του, ο LC8c παράγει τη μέγιστη ισχύ των 105 ίππων στις 8.000 στροφές, ενώ 10 κιλά ροπής είναι διαθέσιμα στις 6.500 στροφές. Με την τροφοδοσία να έρχεται από ένα ρεζερβουάρ 15,8 λίτρων το οποίο συμπληρώνεται από ένα εφεδρικό συν 3 λίτρων και με την κατανάλωση καυσίμου που αναφέρεται από την KTM να είναι στα 4,6 λ./100χλμ., η αυτονομία πλησιάζει τα 350 χιλιόμετρα, αποκαθιστώντας τις τουριστικές περγαμηνές του μοντέλου.

Επειδή όμως έχουμε και τον παράγοντα «supermoto» στην εξίσωση, το ασφάλτινο alter ego του 890 Adventure συνοδεύεται από τροχούς 17 ιντσών μπροστά και πίσω, ανάρτηση της WP APEX εμπρός (ρυθμιζόμενη με συμπίεση και επαναφορά) και πίσω (ρυθμιζόμενη με προφόρτιση και επαναφορά) που παρέχει διαδρομή τροχού 180 mm. Ακόμα, συναντάμε διπλούς δίσκους στα 320 mm μπροστά και δίσκο στα 260 mm πίσω. Η μοτοσυκλέτα που αποτέλεσε τον καρπό της παρουσίασης, ήταν εξοπλισμένη με εξάτμιση της Akrapovic και τα ελαστικά της Michelin, PowerGP.

Ως προς τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, το supermoto» ενισχύεται περετέρω, χάρη στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και το σύστημα ABS που συνδυάζει cornering και supermoto ABS. Υπάρχουν επίσης τέσσερα Riding Modes: Τα Rain, Street και Sport είναι στάνταρ, ενώ υπάρχει και μια προαιρετική επιλογή ονόματι Track, που επιτρέπει τη δυνατότητα προσαρμογής σε 10 επίπεδα του traction control. Άλλα προαιρετικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν θερμαινόμενα grips και ρύθμιση ολίσθησης κινητήρα (MSR) στο πακέτο λογισμικού. Το Quickshifter και το cruise control είναι επίσης προαιρετικά και «έτοιμα να ξεκινήσουν με μια απλή διαδικασία ενεργοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η KTM.

Οι παραγγελίες ξεκινούν από τον τρέχοντα μήνα (Απρίλιο), με την άφιξη του νέου μοντέλου στις πορτοκαλί εκθέσεις να είναι θέμα χρόνου.