KTM 1290 Super Adventure S 2021: Τεχνολογία και επιδόσεις κορυφής


Η ΚΤΜ παρουσιάζει την τρίτη γενιά του 1290 Super Adventure S, με Euro 5 κινητήρα, όρεξη να σας ταξιδέψει διασκεδαστικά και άνετα στα πέρατα του κόσμου και τεχνολογίες αιχμής όπως το Adaptive Cruise Control της Bosch, οι ημί-ενεργητικές αναρτήσεις τελευταίας γενιάς και η TFT οθόνη 7 ιντσών.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΖΗΣ
  • 28/1/2021

Η νέα εμφάνιση συνοδεύεται από αλλαγές στην εργονομία, στον κινητήρα, και στα ηλεκτρονικά για το πιο προηγμένο ever 1290 Super Adventure S.

Επανασχεδιασμένη εργονομία

Με την έμφαση στην ευελιξία η νέα KTM 1290 Super Adventure S παρουσιάζει μια αναβάθμιση των δομικών χαρακτηριστικών της μοτοσυκλέτας που βελτιώνει ακόμα περισσότερο την κατανομή των μαζών και την ευελιξία κατά την οδήγηση. Η αίσθηση που λαμβάνει ο αναβάτης μέσα στις στροφές είναι ακόμα καλύτερη και επιτυγχάνεται με την μετατόπιση του λαιμού της τιμονόπλακας προς τα πίσω κατά 15 mm και αλλάζοντας τις θέσεις της έδρασης του κινητήρα μπροστά. Επιπλέον το μεγαλύτερο μήκος του ψαλιδιού συνεισφέρει στην μεγαλύτερη σταθερότητα κατά την επιτάχυνση. Το υποπλαίσιο βοηθά στο μειωμένο ύψος της σέλας του αναβάτη δίχως να θυσιάζει την αξιοπιστία και την πρακτικότητα.

Τον αναβάτη περιβάλει ένα ρεζερβουάρ 23 λίτρων, με τάπα που ανοίγει με το keyless σύστημα της μοτοσυκλέτας, αλλά και τα εντελώς επανασχεδιασμένα πλαστικά που έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην εμποδίζουν τον αναβάτη στην οδήγηση. Οι νέες σέλες δυο επιπέδων προσδίδουν αυξημένη άνεση για τις μεγαλύτερες αποστάσεις και είναι ρυθμιζόμενες καθ’ ύψος κατά 20 mm. Ρυθμιζόμενα είναι επίσης τα χειριστήρια, η εντελώς νέα TFT οθόνη αλλά και η ζελατίνα η οποία έχει εξελιχθεί με χρήση αεροδυναμικής σήραγγας και ρυθμίζεται καθ’ ύψος σε εύρος 55 mm. Συνολικά το νέο KTM 1290 Super Adventure S ξεχωρίζει για τις χαμηλά συγκεντρωμένες του μάζες και τη βελτιωμένη κατανομή του συνολικού βάρους.

Τεχνολογία που ενισχύει την απόδοση

Η οδήγηση ελέγχεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών βοηθημάτων με χαμηλότερη παρεμβατικότητα του traction control στα προγράμματα Rain, Street, Sport, Offroad αλλά και το νέο προαιρετικό πρόγραμμα Rally. Μια τεχνολογία που βρίσκουμε για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ, είναι το πρωτοποριακό σύστημα Adaptive Cruise Control, που βρίσκεται στον βασικό εξοπλισμό για το 2021. Εξελιγμένο σε συνδυασμό με την Bosch, το σύστημα χρησιμοποιεί ένα ραντάρ στο εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας προκειμένου να ρυθμίσει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ανάλογα με τις πέντε επιλογές που έχει στην διάθεση του ο αναβάτης από τα επανασχεδιασμένα χειριστήρια. Είναι το ίδιο σύστημα που είδαμε το 2021 τόσο στη Ducati Multistrada V4 όσο και στη BMW R 1200 RT.

Η νέα TFT οθόνη των 7” διαθέτει νέα μονάδα συνδεσιμότητας για ευκολότερη σύνδεση με τα κινητά smartphone. Η μεγαλύτερη οθόνη διαθέτει ένα ταχύτερο και πιο πρακτικό μενού και νέα πιο εντυπωσιακά γραφικά που δείχνουν επιμέρους τμήματα της μοτοσυκλέτας. Το νέο όργανο κάθεται πάνω σε ένα επανασχεδιασμένο αποθηκευτικό χώρο με ενσωματωμένη USB θύρα. Για να επικοινωνεί με την νέα οθόνη η KTM 1290 Super Adventure S έρχεται με επανασχεδιασμένους διακόπτες και στα δυο άκρα του τιμονιού που προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευκολία χρήσης στον αναβάτη. Νέες συντομεύσεις και πλήκτρα με επιλογές αγαπημένων επιλογών επιτρέπουν αστραπιαίες αλλαγές εν κινήσει και ενώ ο αναβάτης παραμένει συγκεντρωμένος στον δρόμο.

Κορυφαία περιφερειακά

Η καρδιά της νέας KTM 1290 Super Adventure S είναι ο επανασχεδιασμένος και Euro5 V2 κινητήρας με απόδοση 160 hp και 14 Kgm, με μειωμένο βάρος κατά -1.6 kg χάρη στο νέο κύκλωμα λαδιού και τα επανασχεδιασμένα κάρτερ. Νέα είναι η εξάτμιση, και επανασχεδιασμένος ο μηχανισμός γραναζιών της PANKL που προσφέρει σημαντικά καλύτερη λειτουργία του -προαιρετικού- Quickshifter .

Τα νέα πιστόνια αυξάνουν την αξιοπιστία με τη μοτοσυκλέτα να αποκτά ακόμα καλύτερη ψύξη χάρη στο νέο κύκλωμα νερού/λαδιού. Δυο νέα ψυγεία σε συνδυασμό με τα επανασχεδιασμένα πλαστικά κατευθύνουν τον ζεστό αέρα μακριά από τα πόδια του αναβάτη. Τα διαστήματα service παραμένουν στα 15.000 km, ενώ σύμφωνα με την ΚΤΜ η χαμηλή κατανάλωση συνεχίζει να είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία του κορυφαίου κινητήρα.

Το Cornering Traction Control διαθέτει δυο διαφορετικούς ελεγκτές, έναν που ανιχνεύει την απώλεια της πρόσφυσης των τροχών και έναν που ελέγχει την στροφή γύρω από τον άξονα της μοτοσυκλέτας, ο καθένας λαμβάνοντας τα δικά του δεδομένα και διαθέτοντας την δικιά του στρατηγική παρέμβασης. Τα συστήματα Cornering ABS και Offroad ABS λαμβάνουν εντολές από τη νέα μονάδα Motorcycle Stability Control της Bosch, ενώ το Motor Slip Regulation είναι προαιρετικό.

Η KTM 1290 Super Adventure S διαβάζει ακόμα καλύτερα τον δρόμο χάρη στις τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικές ημι-ενεργητικές αναρτήσεις WP APEX Semi-Active Technology. Οι νέες αναρτήσεις διαθέτουν βελτιωμένη λειτουργία εξαιτίας των νέων βαλβίδων αλλά και της μονάδας μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων IMU 6 αξόνων που τροφοδοτεί με δεδομένα τη μονάδα τους.

Στα KTM PowerParts που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τη νέα KTM 1290 Super Adventure S θα βρείτε το πακέτο Suspension Pro που προσφέρει τη δυνατότητα προσωπικών ρυθμίσεων αποσβέσεων τόσο στο πιρούνι όσο και στο αμορτισέρ, αυτόματη απόσβεση επαναφοράς και on/off Anti Dive ρύθμιση. Με το προαιρετικό Rally Pack που εμπεριέχει το Rally Mode και την αντίστοιχη ρύθμιση του MTC, όλα τα παραπάνω (Suspension Pro, Rally Pack, Quickshifter , Motor Slip Regulation, Hill Hold Control και adaptive brake light) περιλαμβάνονται στο Tech Pack.

Joachim Sauer - KTM Product Manager:

“Η νέα KTM 1290 Super Adventure S του 2021 είναι μια κορυφαία σπορ μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη να προσφέρει απαράμιλλη οδηγική ευχαρίστηση σε κάθε τερέν. Με αυτό το μοντέλο η KTM παρουσιάζει την τρίτη γενιά των μεγάλων Travel-Enduro μοτοσυκλετών της για τους αναβάτες που θα κινηθούν τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα. Συλλέγοντας πληροφόρηση από κάθε αγορά επικεντρωθήκαμε στην ενίσχυση της οδηγικής αίσθησης και εργονομίας ενώ παρουσιάσαμε καινοτόμες τεχνολογίες όπως το Adaptive Cruise Control, πάντα προσαρμοσμένες στο πνεύμα της KTM. Για να εκτιμήσεις τη μαγεία του ACC μας, πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι η ιδανική διαδρομή που θα σου επιτρέψει να βιώσεις στο μέγιστο την εμπειρία της νέας KTM 1290 Super Adventure S μπορεί να βρίσκεται μερικές ώρες μακριά. Και με αυτοκινητόδρομους να παρεμβάλλονται ενδιάμεσα, το ACC θα σου επιτρέψει να κάνεις την μετάβαση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Η τελευταία γενιά θα σας μεταφέρει όσο πιο μακριά και όσο πιο γρήγορα θέλετε, διατηρώντας με το μοναδικό DNA της ΚΤΜ.”

Η νέα γενιά KTM 1290 Super Adventure S αναμένεται στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου, με τιμή που θα ξεκινά από τα €20,980.

JOIN US