Kawasaki Ninja ZX-4R 2023: Σχεδόν επίσημο το νέο μικρό τετρακύλινδρο


Μετά τις φήμες και τις πληροφορίες εκ των έσω, τα τελευταία σημάδια ύπαρξης του τετρακύλινδρου 400 πλέον φέρουν επισημότατες υπογραφές.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 5/8/2022

Αφού μας ξεσήκωσε καλά-καλά η Kawasaki με την τετρακύλινδρη ρουκέτα Ninja ZX-25R των 250 cc και 50 ίππων, άρχισαν οι φήμες και εικασίες για μια ανάλογη έκδοση με κινητήρα 400 cc.

Πέρασαν δύο χρόνια συζητήσεων επί του θέματος χωρίς όμως την παραμικρή δόση απόδειξης, ώσπου η Kawasaki πέρυσι (2021) πατεντάρισε ένα σχέδιο φέρινγκ για το ZX-25R το οποίο στην περιγραφή ανέγραφε πως “ιδανικά θα εφαρμοστεί σε ένα όχημα με τετρακύλινδρο κινητήρα 400 cc”. Είναι δηλαδή στα κεραμίδια και κάνει νιάου-νιάου.

Την Άνοιξη του 2022 ο ιαπωνικός Τύπος επανήλθε στο θέμα αναφέροντας πως δικοί τους άνθρωποι είχαν δει ένα πρωτότυπο ZX-4R να εξελίσσεται σε εργοστάσιο της Kawasaki, γεγονός που ακαριαία γέννησε τις γνωστές ψηφιακές απεικονίσεις των Ιαπώνων γραφιστών από τα πιο γνωστά περιοδικά, Young Machine και Autoby (κεντρική φωτό).

Ακόμη ωστόσο δεν είχε υπάρξει κάτι επισημότερο από την παραπάνω πατέντα.

Αυτό ήρθε τώρα μέσω ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική υπηρεσία National Highway Traffic Safety Administration έδωσε στη δημοσιότητα τον νέο πίνακα με τους κωδικούς αριθμούς πλαισίου (VIN Decoder) όλων των μοτοσυκλετών του 2023 για την αγορά της χώρας, και μεταξύ αυτών βρίσκονται τα ZX400PP και SP, περιγραφόμενα ως τετράχρονα τετρακύλινδρα 399 cc με ιπποδύναμη και ισχύ που “θα ανακοινωθούν”.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδεύτηκαν οι Αμερικανοί με τα γνωστά μας δικύλινδρα 400άρια της Kawasaki, καθώς και αυτά βρίσκονται λίγο πιο κάτω στην ίδια λίστα και μάλιστα με τα επίσημα ονόματά τους, Ninja 400 και Z400.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό Motorcycle.com, από το οποίο προκύπτει η είδηση, η ανάλυση του κωδικού ZX400PP και SP μας υποδεικνύει δύο εκδόσεις, P και S που δε μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε σε τι διαφέρουν, ενώ το τελευταίο γράμμα (P) αντιστοιχεί στη χρονιά του μοντέλου που εδώ είναι το 2023 και είναι παρόν και στα δύο ΖΧ400.

Κοινώς, το Ninja ZX-4R, όπως λογικά θα το βαφτίσει η Kawasaki, έρχεται το 2023 και σίγουρα θα πωλείται στην αγορά των ΗΠΑ – κάτι που δεν έχει συμβεί ως σήμερα με το ZX-25R.

Με δεδομένο πως το μικρό τετρακύλινδρο των 250 cc αποδίδει γύρω στους 50 ίππους, εύκολα περιμένουμε το 400 να φτάνει πάνω από τους 60, ίσως και κοντά στους 70, ενώ για το ποιόν του δε χρειάζονται δα και μαντικές ικανότητες: οικογενειακή εμφάνιση Ninja, εξοπλισμός αυτούσιος από το ZX-10R, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ZX-25R, και τιμή στα ουράνια.

Καλώς να τα δεχτούμε.