Kawasaki Eliminator 400 / SE 2023


Η επιστροφή του Eliminator είναι γεγονός, χτισμένη πάνω στη βάση των Z400 και Ninja 400.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 17/3/2023

Ένας φίλος από τα παλιά κάνει ξανά την εμφάνισή του, καθώς η Kawasaki παρουσίασε το ολοκαίνουργιο Eliminator 400 στην ιαπωνική έκθεση Osaka Motorcycle Show 2023.

Τη βάση για το νέο cruiser μοντέλο προσφέρει ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας 398 cc των Ζ400 και Ninja 400, με απόδοση 47 hp στις 10,000 rpm και 3.8 kgm στις 8,000 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου για ένα σύνολο 176 στεγνών κιλών.

Το νέο ατσάλινο πλαίσιο χαρακτηρίζεται από το πολύ χαμηλό ύψος σέλας, το οποίο στα 735 mm περιγράφεται ως το χαμηλότερο στη γκάμα 250 ως 500 cc της Kawasaki.

Κυλά σε τροχούς 18 ιντσών μπροστά (130/70) και 16 πίσω (150/80), αναρτάται σε ένα συμβατικό πιρούνι 41 mm άνευ ρυθμίσεων και ένα ζεύγος αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης, ενώ φρενάρει με δισκόφρενα διαμέτρου 310 mm μπροστά και 240 mm πίσω, αμφότερα με διπίστονες δαγκάνες.

Ο αναβάτης βλέπει μπροστά του ένα κομψό στρογγυλό ψηφιακό LCD όργανο που δένει οπτικά με την αρκετά κλασική φιγούρα της λιτής cruiser, ωστόσο ενσωματώνει συνδεσιμότητα Bluetooth που επιτρέπει τη διασύνδεσή του με την εφαρμογή της Kawasaki, Rideology The App, για προβολή πληροφοριών και ενημερώσεων από το τηλέφωνο του αναβάτη στην οθόνη της μοτοσυκλέτας.

Επιπλέον, το Eliminator γίνεται το πρώτο μοντέλο της Kawasaki που ενσωματώνει στη στάνταρ μορφή του το σύστημα ETC 2.0. Πρόκειται για μια μετεξέλιξη συστήματος ηλεκτρονικής πληρωμής διοδίων (Electronic Toll Collector), το οποίο στη δεύτερη γενιά του έχει αναβαθμιστεί για να προσφέρει αμφίδρομη επικοινωνία της μοτοσυκλέτας με την ανάλογη ψηφιακή υποδομή των ιαπωνικών δρόμων, προβάλλοντας χρήσιμες πληροφορίες για τον κυκλοφοριακό φόρτο, καταστάσεις κινδύνου κ.ο.κ. – πάντως πρόκειται για ένα σύστημα που μάλλον θα έχει αξία μόνο στην Ιαπωνία, ή όπου υπάρχει η ανάλογη υποδομή συνδεσιμότητας του οδικού δικτύου.

Επιπλέον της βασικής έκδοσης, η Kawasaki θα διαθέσει και μια πολυτελέστερα εξοπλισμένη εκδοχή, Eliminator 400 SE.

Σε αυτήν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η προσθήκη καμερών μπροστά και πίσω για την καταγραφή της διαδρομής, επίσης για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της Kawasaki.

Επιπλέον αυτού, η έκδοση SE θα ξεχωρίζει επίσης από τη μικρή μάσκα στον προβολέα, παροχή φόρτισης USB-C, προστατευτικές φυσούνες καλαμιών στο μπροστινό, δίχρωμη σέλα και αποκλειστικές χρωματικές λεπτομέρειες όπως το μαυρισμένο προστατευτικό της εξάτμισης.

Προς το παρόν δε γνωρίζουμε τίποτε για το εξαγωγικό μέλλον του νέου Eliminator 400 που μόλις παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία. Κατασκευασμένο στην Ταϊλάνδη από την εκεί θυγατρική της Kawasaki, θα διατεθεί σε δύο χρώματα για τη βασική έκδοση, μαύρο και λευκό, καθώς και σε μαύρο ματ για την SE.

Φανταζόμαστε πάντως πως ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ορθάνοικτος, καθώς η μηχανική βάση του νέου Eliminator 400 ήδη κυκλοφορεί στα μέρη μας εδώ και χρόνια. Η δε ισχύς του, που βολικότατα ανακοινώνεται στο άνω όριο της Α2 κατηγορίας, δείχνει πως και οι ευρω-αγορές είναι πιθανότατα στο πρόγραμμα.

To Eliminator παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη γκάμα της Kawasaki το 1985 ως ένα power cruiser με τον τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που προερχόταν από το GPZ900R με μερικές αλλαγές, όπως μικρότερα καρμπυρατέρ και διαφορετικούς εκκεντροφόρους και χρονισμό.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν εκδοχές με διάφορους τετρακύλινδρους της Kawasaki σε 1000, 750, 600 και 400 cc, ενώ τη δεκαετία του 1990 εμφανίστηκαν και μικρά μοντέλα, όπως το δικύλινδρο 250 και το μονοκύλινδρο 125. Τελευταίο μοντέλο της φαμίλιας αυτής ήταν το Eliminator 125, που έμεινε στην παραγωγή έως το 2007.

Γνωρίστε το στην ιαπωνική ιστοσελίδα της Kawasaki.