Jedi Motors Sport GT 750


Μια εταιρεία που προς το παρόν δεν ασχολείται με εξαγωγές, διαθέτει στην Κίνα μια σύγχρονη και πολύ καλά εξοπλισμένη σπορ GT μοτοσυκλέτα.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 26/7/2022

Εν αρχή ην το όνομα, Jedi. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για μια ευθεία αναφορά στους γνωστούς ιππότες του κινηματογραφικού σύμπαντος Star Wars ή αν σημαίνει κάτι άλλο στα κινέζικα, πάντως με αυτό το όνομα η ενδεχόμενη εμπορική εξάπλωση προς τη Δύση θα είχε εγγυημένη απήχηση στη διαφημιστική της καμπάνια για … πάντα. Για την ιστορία, το πλήρες όνομα της εταιρείας είναι Jinan Jedi Motorcycle Technology Co., Ltd., όπου το Jinan παραδοσιακά για τα κινέζικα εργοστάσια αποκαλύπτει την πόλη καταγωγής της εταιρείας, στη βόρεια επαρχία Shandong.

Τη Jedi Motors τη γνωρίσαμε πέρυσι από το εντυπωσιακότατο πρωτότυπο Vision K750 που παρουσίασε στην έκθεση CIMA Motor 2021, δίπλα στο Sport GT 750 που επίσης έκανε εκεί τα πρώτα του βήματα.

Αν και για το πρωτότυπο δεν έχουμε ξανακούσει έκτοτε, το Sport GT 750 – που στον κινέζικο Τύπο συναντήσαμε συχνά και ως Jie 750 ή Jedijie 750 – ετοιμάζεται επιτέλους να φτάσει στις μοτοσυκλετιστικές βιτρίνες της Κίνας.

Κινείται από έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 730.4 cc, υγρόψυκτο, ψεκαστό και εξελιγμένο σε συνεργασία με την ελβετική Suter (!) - ναι, τη γνωστή Suter που έχουμε πολλάκις ακούσει από τους ομώνυμους αγωνιστικούς συμπλέκτες, αλλά και τα Moto2 πλαίσιά της.

Δουλεύοντας σε σχετικά ψηλή συμπίεση 12.5:1, η αποδιδόμενη ισχύς του μεγιστοποιείται στους 68 hp και η ροπή του στα 6.8 kgm, η δε τελική του ταχύτητα φτάνει ονομαστικά στα 208 km/h.

Επιπλέον, οι Κινέζοι μας λένε πως και η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας έχει προκύψει μέσω κάποιας ευρωπαϊκής συνεργασίας, μόνο που εδώ δε μας δίνουν και το όνομα του συνεργάτη.

Το Sport GT 750 διακρίνεται από τον πλούσιο και επώνυμο εξοπλισμό του, με ψεκασμό Bosch, φρένα Brembo με δύο τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες μπροστά, αναρτήσεις ΚΥΒ, λάστιχα Pirelli Angel GT, ενώ διαθέτει keyless έλεγχο, μονόδρομο συμπλέκτη, έγχρωμη οθόνη TFT με συνδεσιμότητα και θερμαινόμενα γκριπ στον βασικό εξοπλισμό.

Ένα βασικό του στοιχείο που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις κινέζικες μοτοσυκλέτες είναι το πλαίσιο: αλουμινένιο δύο δοκών, κατασκευασμένο από ένα ελαφρύ κράμα αλουμινίου και μαγνησίου, με τους Κινέζους να ισχυρίζονται πως το πλαίσιο ζυγίζει μόλις 9.3 κιλά και άλλα 7.2 το ψαλίδι. Χάρη σε αυτά, το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 223 κιλά με όλα του τα υγρά.

Στην Κίνα το Jedi Sport GT 750 θα κοστίζει 49,800 γιουάν, ή περίπου €7,260 με βάση την ισοτιμία της 26/7/2022, ενώ στην ιστοσελίδα της εταιρείας γίνεται λόγος για Standard και High-End εκδόσεις, μα προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά πληροφορία η έστω εικόνα που να εξηγεί σε τι θα διαφέρουν. Με την τιμή αυτή η Jedi υιοθετεί μια αρκετά επιθετική πολιτική για την εγχώρια αγορά της, καθώς η μοτοσυκλέτα της εμφανίζεται 10,000 γιουάν (περίπου €1,500) φτηνότερη από τους δύο βασικούς της εγχώριους ανταγωνιστές: το γνωστό μας CFMOTO (Chunfeng στην Κίνα) 650GT και το ανάλογης λογικής Benelli 600GS (που δεν έρχεται στα μέρη μας).

Όπως είπαμε και πιο πριν, η Jedi προς το παρόν δε δραστηριοποιείται εκτός της πατρίδας της, αλλά ως μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες (1975) εταιρείες της χώρας, αυτή η όψιμη ενασχόληση με μεγάλες μοτοσυκλέτες και οι συνεργασίες με Ευρωπαίους κατασκευαστές και προμηθευτές κουμπώνουν άριστα με τα πλάνα εξάπλωσης προς δυσμάς που φημολογούνται εσχάτως στην Κίνα. Θα ταίριαζε άλλωστε ιδανικά με το μοτίβο της εποχής, όπου πέραν από τους γνωστούς κατασκευαστές που είναι ήδη εδώ (CFMOTO, Zongshen, Loncin/Voge), αναμένουμε σύντομα αντιπροσωπείες και των QJ Motor και Benda.

Ιστοσελίδα Jedi Motors Sport GT 750