Honda XL750 Transalp 2023: Επαναφορά του θρύλου με 90 άλογα!


Η αναβίωση ενός ακόμα ιστορικού ονόματος έγινε από την Honda. Το Transalp 750 είναι εδώ, με σάρκα και οστά, έτοιμο να χτυπήσει στα ίσα τον ανταγωνισμό!

  • ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
  • 10/11/2022

Παρουσιάστηκε στην EICMA το νέο μέλος της οικογένειας adventure της Honda, με το θρυλικό όνομα Transalp. Στα 750 κυβικά εκατοστά όπως αναμενόταν, αφού είχε παρουσιαστεί πριν λίγο καιρό ο κινητήρας που θα κινούσε το νέο Hornet 750, το οποίο έχει ήδη δει τα φώτα της δημοσιότητας. Με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα στα 755 κυβικά εκατοστά, απόδοση 90 ίππων στις 9.500 σ.α.λ. και ροπής 7,6 χιλιόγραμμων στις 7.250σ.α.λ, ο νέος κινητήρας απαρνείται την V διάταξη του προηγούμενου Transalp και είναι δικύλινδρος εν σειρά. 23YM XL750 Transalp

Διαθέτει στρόφαλο με ανάφλεξη στις 270 μοίρες προκειμένου να προσφέρει αίσθηση V και ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, ενώ στις κεφαλές συναντάμε 4 βαλβίδες σε με διάμετρο 35,5mm / 29mm για εισαγωγή / εξαγωγή έκαστη και έναν εκκεντροφόρο, με σύστημα κίνησης Unicam - όπως έχουμε δει στα motocross μοντέλα CRF. Ψεκασμός φυσικά, με σώματα ψεκασμού διαμέτρου 46mm, κυλίνδρους με επίστρωση Ni-SiC - Nickel-Silicon Carbide που έχουμε δει στο CRF 450R και στο CBR 1000RR-R, σύστημα TBW - Throttle By Wire και πλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων που έχουμε ήδη δει στα Africa Twin με 4 Riding Modes (Sport, Standard, Rain, Gracel) οι οποίες είναι προρυθμισμένες, User ρύθμιση που την ρυθμίζεις όπως θες, σύστημα Traction Control HSTC - Honda Selectable Torque Control, ρυθμιζόμενο σε 5 στάδια, αλλά και ρύθμιση φρένου κινητήρα και δύναμης (Engine Braking / Power) σε τρία στάδια. Ο συμπλέκτης έχει slipper λειτουργία για μείωση του φρεναρίσματος στα κατεβάσματα ταχυτήτων με δίσκους F.C.C. - που μειώνουν κατά 30% την πίεση στον συμπλέκτη, ενώ το εξατάχυτο κιβώτιο, δέχεται Quickshifter ως έξτρα.

Οπτικά η μοτοσυκλέτα, θυμίζει έντονα το παλιό Transalp 750, ειδικά στους χρωματισμούς λευκό με μπλε γραφικά και χρυσαφί τροχούς, ενώ οι ακτινωτοί τροχοί έχουν διαστάσεις 21/18 με ελαστικά της Metzeler Karoo Street, και χρησιμοποιούν σαμπρέλες.

Οι αναρτήσεις προέρχονται από την Showa, και αφορούν σε ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm, με ονομασία SFF-CA - Separate Function Fork-Catridge, με διαδρομή στα 200 χιλιοστά, και δυνατότητα προφόρτισης ελατηρίων. Δεν υπάρχουν ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και συμπίεσης, όπως θα περιμέναμε από μία τέτοια μοτοσυκλέτα με δυνατότητες off road. Το ίδιο ισχύει και για το αμορτισέρ της Showa, με σύστημα pro-link και προφόρτιση ελατηρίου, το οποίο ούτε αυτό διαθέτει άλλες ρυθμίσεις

Απλότητα και στα φρένα, τα οποία προέρχονται από την Nissin με δαγκάνες δύο εμβόλων μπροστά και ενός πίσω, σε δίσκους 310mm / 256mm για μπροστά και πίσω, με δικάναλο σύστημα ABS ωστόσο. Δεν υπάρχει αναφορά για απενεργοποίηση του ABS, κάτι που μάλλον θεωρούμε δεδομένο για μία τέτοια μοτοσυκλέτα και έχουμε δει στο Africa Twin να συμβαίνει.

Η μοτοσυκλέτα δείχνει να έχει διαστάσεις ικανές για καθημερινή χρήση με την διπλή σέλα να βρίσκεται στα 850 χιλιοστά, το βάρος στα 208 κιλά, μέσα στον ανταγωνισμό, και την γωνία κάστερ στις 27 μοίρες, με κόψιμο τιμονιού 42° και ακτίνα στροφής στα 2,6 μέτρα.

Πολλά αξεσουάρ συνοδεύουν το νέο Transalp 750 με έτοιμα πακέτα όπως το Urban Pack, Touring Pack, Adventure Pack, Rally Pack, Comfort Pack, να στοχεύουν τον κάθε αγοραστή. Θα είναι διαθέσιμο και σε απόδοση 47 ίππων - όσο έβγαζε το παλιό περίπου (!) για οδήγηση με δίπλωμα κατηγορία Α2.

Προφανώς η Honda με το Transalp δεν σκόπευε να βάλει στην παραγωγή μία μοτοσυκλέτα για δυνατές εκτός δρόμου απαιτήσεις, αλλά μία μοτοσυκλέτα η οποία θα ταξιδέψει άνετα με δύο επιβαίνοντες, θα έχει την δύναμη και την ροπή, δεν θα χρειάζεται πολλές ρυθμίσεις, και θα κάνει τα πάντα με άνεση. Όπως το παλιό Transalp, και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που διαβάζουμε, προφανώς σε αυτό τον δρόμο δείχνει να κινείται με επιτυχία. Κάτι που θα εξαρτηθεί φυσικά και από την τιμή του.

Σε τρεις χρωματισμούς, Matte Iridium Gray Metallic, Mat Ballistic Black Metallic, Ross White Tricolour, περιλαμβάνοντας και τον τρικολόρε του παλιού Transalp, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από το αγοραστικό κοινό.