Honda Forza 750 2021 - Νέο GT σκούτερ


Μετά από μήνες φημών, πληροφοριών και teaser βίντεο, η Honda παρουσίασε και επίσημα το νέο GT σκούτερ Forza 750.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 14/10/2020

Η Honda αποκαλύπτει το αναμενόμενο νέο σκούτερ της, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει το NC750D Integra στη γκάμα της ως κορυφαίο GT σκούτερ.

Βασίζεται εν πολλοίς τη γνωστή βάση του Integra – πλαίσιο, κινητήρας – με φρέσκο πολυτελή σχεδιασμό και ανανεωμένο εξοπλισμό.

Ο γνωστός δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των NC750 εδώ εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένος και λίγο πιο ψηλόστροφος με ονομαστική απόδοση 57.8 hp στις 6.750 rpm (54/6,250 για το Integra), δίχως αξιοσημείωτη διαφορά στην αποδιδόμενη ροπή των 7 kg.m στις 4,750 rpm (ap;o 6.9/4,750).

Σημειώνουμε πως αυτό το μοτέρ διατίθεται και σε έκδοση Α2, με απόδοση περιορισμένη στους 47 ίππους.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν κατά τι μικρότερο ρεζερβουάρ, στα 13.2 λίτρα (από 14.1), με το οποίο πάντως και πάλι αναμένεται να βγαίνει μια εντυπωσιακή αυτονομία χάρη στον πολύ οικονομικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου κινητήρα. Η Honda μιλά για 370 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα.

Συναντάμε ένα νέο ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm με διαδρομή 120 mm, ενώ μια ακόμη βασική αλλαγή ως προς το Integra αφορά στους τροχούς, με τον μπροστινό να διατηρεί τη διάστασή του (120-70/17), ωστόσο ο πίσω μίκρυνε στις 15 ίντσες (160/60-15), γεγονός που αποδίδεται ευθέως στην αναζήτηση αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα. Εκεί πλέον το Forza 750 διαθέτει 22 λίτρα που επαρκούν για ένα full face κράνος, ενώ διαθέτει και παροχή φόρτισης USB Type-C.

Στο μέτωπο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η αναβάθμιση φέρνει έγχρωμη TFT οθόνη στα όργανα με συνδεσιμότητα Honda Smartphone Voice Control (σύστημα που ντεμπουτάρησε πριν λίγο καιρό στην Ινδία με το CB350) χάρη στην οποία ο αναβάτης ελέγχει το τηλέφωνό του μέσω φωνητικών εντολών – εφόσον φυσικά διαθέτει συσκευή επικοινωνίας Bluetooth στο κράνος του.

Ο κινητήρας διαθέτει τέσσερεις riding modes που ξεκινούν από το πιο χαλαρό Rain, μετά έρχονται οι Standard και Sport, ενώ ο αναβάτης μπορεί να φτιάξει και τη δική του επιλογή με τη User.

Κάθε mode επηρεάζει την απόκριση του γκαζιού, το φρένο του κινητήρα, το traction control (HSTC) και το ABS.

Η αυτόματη μετάδοση DCT (Dual Clutch Transmission) διαθέτει δύο βασικά επίπεδα λειτουργίας. Το Automatic αφήνει το κιβώτιο πλήρως στην ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα που επιλέγει πότε θα κάνει τις αλλαγές σχέσης με βάση μια σειρά δεδομένων όπως η ταχύτητα κίνησης, και οι στροφές του κινητήρα, ενώ το Manual δίνει τον έλεγχο στο αριστερό χέρι του αναβάτη που ανεβοκατεβάζει σχέσεις μέσω κουμπιών στο τιμόνι.

Από κει και πέρα, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα εμπλοκής του DCT που ξεκινούν από το πιο χαλαρό Level 1 με αλλαγές χαμηλά στο στροφόμετρο και φτάνουν ως το πιο ακραίο Level 4 που επιτρέπει στον κινητήρα να στροφάρει αρκετά ψηλά πριν ανεβάσει σχέση.

Και εδώ κάθε επίπεδο του DCT συνδέεται με συγκεκριμένες χαρτογραφήσεις και ρυθμίσεις του κινητήρα, ενώ υπάρχει και επιλογή User ώστε ο αναβάτης να χτίσει το δικό του προφίλ λειτουργίας κινητήρα-κιβωτίου.

Μεγάλη αναβάθμιση σημειώνεται στα φρένα, καθώς ο ένας μπροστινός δίσκος 320 mm με διπίστονη δαγκάνα του Integra αντικαθίσταται από δύο δίσκους 310 mm με ακτινικές τετραπίστονες.

Συνολικά το πλήρες βάρος του Forza 750 ανακοινώνεται στα 235 κιλά, τρία λιγότερα από αυτά του προκατόχου του.

H Honda επενδύει στο όνομα Forza ενσωματώνοντας το ήδη δημοφιλέστατο Integra 750 σε μια νέα οικογένεια μοντέλων, η οποία παρουσιάστηκε με τρία μέλη: 750, 350 και 125. Η ουσία είναι πως το κορυφαίο σκούτερ της Honda μόλις αναβαθμίστηκε δραματικά, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε εξοπλισμό, με προφανή στόχο να ενισχυθεί ενόψει των σκληρών μαχών που έχει να δώσει στην αγορά με θρυλικά μοντέλα όπως το Yamaha TMax, αλλά και πρόσφατες δυναμικές αφίξεις όπως το SYM Maxsym TL.