Ducati Streetfighter V4 / V4S / SP2 2023


Η γυμνή ναυαρχίδα των Ιταλών δέχεται λίγες αλλά σημαντικές βελτιώσεις οι οποίες έρχονται από την supersport εκδοχή της, με την SP2 έκδοση να έρχεται με τη σειρά της με ακόμα πιο ακραίες –εντός πίστας- ορέξεις.

  • ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ
  • 21/10/2022

Η σχεδίαση του Streetfighter V4 παραμένει αιχμηρή και μίνιμαλ, με το μπροστινό φως full-LED και το DRL σε σχήμα V που θυμίζει την μπροστινή όψη του Panigale V4. Πλέον, το ρεζερβουάρ καυσίμου είναι ίδιο με του Panigale V4 2022, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει καλύτερα τον αναβάτη κατά το φρενάρισμα και τις στροφές. Έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα (17 λίτρα) και «αγκαλιάζεται» από νέα πλαϊνά καλύμματα.

Στην έκδοση V4 S, το Streetfighter 2023 είναι διαθέσιμο σε μια νέα, γυαλιστερή απόχρωση «Grey Nero», μια αντίθεση μεταξύ του γκρι και των διάφορων μαύρων αποχρώσεων - σκούρων και ανοικτών, που αναδεικνύουν τα τεχνικά στοιχεία όπως φρένα και ανάρτηση δίνοντας στη μοτοσυκλέτα πιο επιθετική εμφάνιση.

Περνώντας στα πιο ουσιαστικά, στη θέση του κινητήρα συναντάμε το Desmosedici Stradale των 1.103 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 208 ίππους στις 13.000 σ.α.λ. και 123 Nm σε σύμπνοια με το Euro5. Επιπλέον, στη δεξιά πλευρά υπάρχει το κάλυμμα συμπλέκτη του Panigale V4, το οποίο επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση του ξηρού συμπλέκτη και την προστασία του καλύμματος.

Οπωσδήποτε, το μεγαλύτερο φάσμα αναβαθμίσεων συναντάται στο κομμάτι των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, υιοθετώντας τη λογική των Power Modes που έχει ήδη αναπτυχθεί στα Ducati Panigale V4 και V4 S με βαθμονομήσεις προσαρμοσμένες στον κινητήρα του Streetfighter. Υπάρχουν τέσσερις «στρατηγικές» λειτουργίας του κινητήρα: Full, High, Medium και Low. Το Full και το Low έχουν επινοηθεί πρόσφατα, ενώ το High και το Medium έχουν αναθεωρηθεί. Το Full Power επιτρέπει στον κινητήρα να εκφράζει το πλήρες δυναμικό του με καμπύλες ροπής χωρίς ηλεκτρονικά φίλτρα, εκτός από την πρώτη ταχύτητα.

Για τις λειτουργίες υψηλής και μεσαίας ισχύος, έχει αναπτυχθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης χάρτη Ride by Wire με ειδική βαθμονόμηση για καθεμία από τις έξι ταχύτητες, που διασφαλίζει ότι ο αναβάτης έχει πάντα τη βέλτιστη ώθηση κάθε φορά που ανοίγει το γκάζι. Το Low Power Mode από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί για οδήγηση σε επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης, περιορίζοντας τη μέγιστη ισχύ της μοτοσυκλέτας στους «μόλις» 165 ίππους, προσφέροντας ιδιαίτερα διαχειρίσιμη απόκριση στο γκάζι.

Μοιραζόμενο την ηλεκτρονική «σουίτα» των Panigale, το Streetfigher V4 έχει επίσης νέο Wet Riding Mode, Engine Brake Control και Quick Shift, τα οποία όπως και οι άλλες ηλεκτρονικές επιλογές και ρυθμίσεις, προβάλλονται σε ένα νέο πολυόργανο –και πάλι α λα Panigale V4- στο οποίο υπάρχει πλέον και η εκ του MotoGP ερχόμενη, Track Evo προβολή. Στα περιφερειακά, ξεχωρίζουμε το Streetfighter V4 S, το οποίο διαθέτει ημι-ενεργητική ανάρτηση της Öhlins (NIX30 εμπρός και TTX36 πίσω) και ζάντες Marchesini σφυρηλατημένες από κράμα αλουμινίου, με το βάρος της πλήρους υγρών μοτοσυκλέτας να είναι στα 197,5 κιλά.

Η πλέον «μάχιμη» έκδοση, SP2

Εδώ αρχικά έχουμε τον ιδιαίτερο «Winter Test» χρωματισμό, σχεδιασμένο από το Centro Stile Ducati, εμπνευσμένο από τις μοτοσυκλέτες του Ducati Corse που χρησιμοποιούνται κατά τις δοκιμές των Πρωταθλημάτων MotoGP και SBK. Το ματ μαύρο σε συνδυασμό με το ματ ανθρακονημάτινο φινίρισμα των ζαντών και των φτερών, έρχεται σε αντίθεση με τις έντονες κόκκινες πινελιές και τη λάμψη του εκτεθειμένου βουρτσισμένου ρεζερβουάρ αλουμινίου, που συναντάμε και στα πλαϊνά καλύμματα του ψυγείου. Ακόμα, ο αύξων αριθμός της περιορισμένης έκδοσης βρίσκεται χαραγμένος με laser στο τιμόνι.

Στην SP2 έκδοση οι ζάντες με τα πέντε διαιρούμενα μπράτσα είναι πλέον από ανθρακονήματα, κάτι που τις κάνει κατά 1,4 κιλά ελαφρύτερες εκείνες του Streetfighter V4 S και μπορούν να μειώσουν τη ροπή αδράνειας κατά 26% μπροστά και 46% πίσω, κάνοντας τη μοτοσυκλέτα πιο ευκίνητη όταν αλλάζει κατεύθυνση. Οι μπροστινές δαγκάνες φρένων είναι οι Brembo Stylema R και εγγυώνται υψηλή ισχύ πέδησης, καθώς και εξαιρετικά σταθερή απόδοση ακόμη και σε περίπτωση παρατεταμένης χρήσης στην πίστα. Τέλος, στο Streetfighter V4 SP2, συναντάμε και τον αγωνιστικό ξηρό συμπλέκτη, STM-EVO SBK, ενώ αίσθηση πίστας ενισχύεται οπτικά και λειτουργικά με μια μακρά λίστα εξαρτημάτων, η οποία περιέχει και την εξάτμιση που φτάνει το Streetfighter στους 220 ίππους.

Τα Streetfighter V4 και V4 S θα είναι διαθέσιμα στις αντιπροσωπείες της Ducati από τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η έκδοση V4 SP2 θα κυκλοφορήσει από το Μάρτιο του 2023.