Ducati Diavel 1260 Lamborghini: Φόρος τιμής στο Sian FKP 37


Το Ducati Diavel 1260 Lamborghini είναι ο πρώτος καρπός της συνεργασίας μεταξύ των δύο ιταλικών εταιρειών που συγκατοικούν υπό την ομπρέλα του VW Group.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 26/11/2020

Το Ducati Diavel 1260 Lamborghini προέκυψε από τη συνέργεια - για πρώτη φορά - μεταξύ των δύο εταιρειών που βρίσκονται στο ίδιο Group, μα και στην ίδια θρυλική περιοχή της ιταλικής βιομηχανίας sport αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, την λεγόμενη και Motor Valley της Emilia Romagna. Ιδού λοιπόν ένα Diavel με έμπνευση από τη Lamborghini Sian FKP 37 που θα παραχθεί σε μόλις 630 κομμάτια.

Το Diavel Lamborghini ξεχωρίζει από την πρώτη κιόλας ματιά για το μοναδικό του χρώμα, ίδιο με αυτό του υπερεξωτικού και πανάκριβου Sian FKP 37. Για την ακρίβεια, η επιλογή του χρώματος έγινε υπό την επιμέλεια του Centro Stile Lamborghini που φρόντισε να χρησιμοποιήσει τους ίδιους ακριβώς κωδικούς χρωμάτων ώστε τα δύο οχήματα να ταιριάζουν απόλυτα αν βρεθούν δίπλα-δίπλα.

Το όνομα Sian προέρχεται από διάλεκτο της Bologna και σημαίνει αστραπή, ενώ το FKP προέρχεται από τα αρχικά του θρυλικού CEO του VW Group, Ferdinand Piech και το 37 από τα τελευταία 2 ψηφία του έτους γέννησης του, 1937.

Το Sian αποκαλύφθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 και είναι το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο της Lamborghini. Επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 2.8 δευτερόλεπτα ενώ η ταχύτητα του φτάνει τα 350 km/h.

Η παραγωγή του ήταν περιορισμένη σε μόλις 63 αντίτυπα, τα οποία είχαν προπωληθεί όλα πριν φτάσουν στους dealers. Μπορεί κανείς να το αγοράσει και σήμερα, καθώς κάποια κομμάτια πωλούνται από τους ιδιοκτήτες κοντά στα 2,300,000 ευρώ.

Αφήνουμε το Sian για να πιάσουμε το Diavel. Ας πούμε καταρχήν πως ό,τι κι αν έκανε η Ducati θα ήταν δύσκολο να δημιουργήσει μια μοτοσυκλέτα εξωτική όσο το Sian, καθώς πώς μπορείς να πλησιάσεις ένα όχημα των 2 εκατομμυρίων ευρώ, με μια ειδική έκδοση μοτοσυκλέτας; Ίσως αν εφοδίαζαν το Diavel με εξαρτήματα από τη MotoGP μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale κάτι θα γινόταν.

Όμως όχι. Δυστυχώς η έκδοση Lambo του Diavel είναι απλώς ένας συντηρητικός και ντροπαλός φόρος τιμής στο Sian που περιορίζεται στο χρώμα, στις σφυρήλατες ζάντες, στο πλήρως ανθρακονημάτινο κοστούμι, στα χρώματα (Gea Green & Electrum Gold), στις κόκκινες δαγκάνες των φρένων μπροστά και σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες όπως το… σχήμα της εξάτμισης και της σέλας. Γεγονός είναι πως η μοτοσυκλέτα είναι πανέμορφη, αλλά κατά τα άλλα το επίπεδο του εξωτισμού δεν απομακρύνεται και πολύ από τα επίπεδα των υπολοίπων Diavel.

Από ανθρακόνημα είναι λοιπόν οι αεραγωγοί, τα προστατευτικά του ψυγείου, η καρίνα, το κάλυμμα της σέλας, τα φτερά, το κάλυμμα της οθόνης οργάνων, το κάλυμμα του τελικού της εξάτμισης κ.ά.

Το νούμερο 63 ξεχωρίζει πάνω στη μοτοσυκλέτα, ένας σημαντικός αριθμός που καταδεικνύει το έτος ίδρυσης της Lamborghini, ενώ το Diavel έρχεται με χαραγμένο τον αριθμό παραγωγής στο πλαίσιο για τις 630 μοτοσυκλέτες που θα παραχθούν.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες του Diavel 1260 Lamborghini θα μπορούν να αγοράσουν και ένα μοναδικό κράνος στα χρώματα της μοτοσυκλέτας, σχεδιασμένο από το Centro Stile Ducati και βασισμένο στο στάνταρ μοντέλο SZ-R VAS της Arai.

Η Ducati δεν προχώρησε σε καμμία αλλαγή στα μηχανικά μέρη του Diavel, με τα νούμερα των επιδόσεων να παραμένουν στα 162 άλογα στις 9,500 στροφές και στα 13.2 κιλά ροπής στις 7,500 στροφές, από τον V2 κινητήρα των 1,262 cc.

Οι Ohlins αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες, το πίσω ελαστικό έχει διάσταση 240 mm, ενώ το στεγνό βάρος ανακοινώνεται στα επίσημα 220 κιλά.

Φυσικά και έχουμε πλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο με IMU 6 αξόνων, ενώ στην εκκίνηση της μοτοσυκλέτας εμφανίζονται στην TFT οθόνη οργάνων τα λογότυπα τόσο της Ducati όσο και της Lamborghini.

Η Ducati ανακοίνωσε πως ολόκληρη η γκάμα Diavel του 2021 θα έχει τον ίδιο Euro 5 κινητήρα, ενώ πέρα από την ειδική έκδοση Lamborghini, η οικογένεια περιλαμβάνει επιπλέον τα Diavel 1260 και 1260 S, σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, μοτοσυκλέτες που βρίσκονται ήδη στους dealers, ενώ το Diavel Lamborghini θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 σε τιμή που δεν ανακοινώθηκε ακόμα.

JOIN US