Davinci DC100: Ηλεκτρική, αυτόνομη μοτοσυκλέτα επιδόσεων


Κορυφαίος εξοπλισμός, άφθονη δύναμη και εντυπωσιακές ικανότητες περιγράφουν αυτήν την πολύ φιλόδοξη προσπάθεια.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 23/7/2021

Η Beijing Davinci Technology Co., Ltd, ή Davinci Tech επί το συντομότερο, μπορεί να ακούγεται Ιταλική εξ ονόματος, αλλά αυτό το “Beijing” (Πεκίνο) στην αρχή αποκαλύπτει την πλήρη αλήθεια.

Οι Κινέζοι δανείζονται το όνομα του φημισμένου καλλιτέχνη, εφευρέτη και επιστήμονα της Αναγέννησης για την εταιρεία τους που δημιουργήθηκε το 2013 στην πρωτεύουσα της Κίνας.

Οκτώ χρόνια αργότερα, η πρώτη τους μοτοσυκλέτα ονομάζεται DC100 και δεν είναι απλώς μια ακόμη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως.

Το DC100 είναι ένα σπορ μοντέλο επιδόσεων, με μέγιστη ονομαστική ισχύ 135 hp και τελική ταχύτητα 200 km/h. Όταν όμως φτάνουμε στη ροπή, εκεί το πράγμα αρχίζει να γίνεται πολύ ενδιαφέρον, για την ακρίβεια 87 χιλιογραμμόμετρα ροπής ενδιαφέρον!

Η μπαταρία του DC100 μετρά χωρητικότητα 17.7 kWh και υποστηρίζει ταχυφόρτιση επιπέδου 3, όπερ σημαίνει πως μπορεί να φορτιστεί σε 30 λεπτά με μια τέτοια παροχή.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα απίστευτα, με τους Κινέζους να υπόσχονται αυτονομία που φτάνει τα 400 χιλιόμετρα κατά το παραδοσιακό Ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης NEDC, ή τα 357 χιλιόμετρα με το νεότερο πρωτόκολλο WLTP. Όπως και να έχει, αυτή η επίδοση δείχνει πολύ αισιόδοξη με τα σημερινά δεδομένα, εκτός αν οι Κινέζοι έχουν βρει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό στην ενεργειακή διαχείριση της μοτοσυκλέτας τους.

Ο περιφερειακός της εξοπλισμός προσθέτει μερικά αναγνωρίσιμα κοσμήματα, όπως αναρτήσεις Ohlins και φρένα Brembo, ενώ ολοκληρώνεται με πλούσιο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο. Γύρω από μια κεντρική αδρανειακή μονάδα 6 αξόνων, το DC100 εξοπλίζεται με σύγχρονα ABS, TCS και συνδυασμένη πέδηση CBS.

Τα ηλεκτρονικά του περιλαμβάνουν επίσης σύστημα Hill-Start Assist Control, δηλαδή βοήθημα για εύκολη εκκίνηση σε ανηφόρα, όπισθεν, αλλά και μια λειτουργία “creep” κατά την οποία μόλις απελευθερωθεί το φρένο με τη μοτοσυκλέτα σε Drive Mode, αρχίζει να κινείται μπροστά μόνη της με 4 km/h για να κάνει ομαλότερη τη διαδικασία εκκίνησης.

Τέλος, εννοείται πως συνοδεύεται από μια πλήρη σουίτα συνδεσιμότητας στην οθόνη των οργάνων του.

Υπάρχει κι άλλο, ωστόσο, καθώς η Davinci περιγράφει το DC100 ως “ρομπότ-μοτοσυκλέτα” και ο λόγος έχει να κάνει με μια μελλοντική προσθήκη. Η μοτοσυκλέτα θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να κινείται αυτόνομα, άνευ αναβάτη, σε μια λογική απολύτως ανάλογη με το πρωτότυπο Honda Riding Assist από το 2017.

Μάλιστα οι Κινέζοι μας εξηγούν πως στο κοντινό μέλλον το DC100 θα εξοπλίζεται με Electronic Power Steering το οποίο συνεργασία με την αδρανειακή μονάδα θα επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να στέκεται μόνη της και να ακολουθεί τον αναβάτη ή να καθοδηγείται από αυτόν μέσω τηλεχειρισμού από τη σχετική εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο. Κοινώς, θα μπορείς να την έχεις να σε ακολουθεί αργά ενώ περπατάς ή τρέχεις, αλλά και να την καλείς να έρθει από εκεί που πάρκαρες για να σε πάρει από την πόρτα σου!

Πολλές από αυτές τις λειτουργίες ενδεχομένως να μην είναι διαθέσιμες εξαρχής στο DC100, ωστόσο η εταιρεία δηλώνει πως όλοι θα τα αποκτήσουν, καθώς στην πορεία η μοτοσυκλέτα θα λαμβάνει on the air αναβαθμίσεις στο λογισμικό της με ό,τι νέο βγει στην πορεία.

Επιπλέον, η Davinci μας λέει πως το λογισμικό της μοτοσυκλέτας θα είναι open source, ώστε να μπορεί ο κόσμος να φτιάξει εφαρμογές ειδικά γι΄αυτήν.

Αυτά τα ωραία θα κοστίζουν περίπου €23,500 όταν η μοτοσυκλέτα παραχθεί, και μάλιστα μπορείτε ήδη να την προπαραγγείλετε.

Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε πως πριν από το DC100 η Davinci πρώτα θα φτιάξει την DC Classic, μια ρετρό παραλλαγή της μοτοσυκλέτας με πολύ εντυπωσιακό εξοπλισμό – πιρούνι Öhlins με στελέχη της Dyneema από ανθρακόνημα, Brembo GP4 δαγκάνες με RCS τρόμπα, χειροποίητη σέλα από Γαλλικό δέρμα μοσχαριού, πολλά επί τούτου φτιαγμένα εξαρτήματα σε CNC και περιορισμένη παραγωγή σε μόνο 50 κομμάτια.

Η τιμή του καθενός από αυτά; Μόλις €76,400 και όποιος προλάβει!

Μετά, με το καλό, θα αρχίσει και η παραγωγή του πιο φυσιολογικού DC100 – και μακάρι οι εντυπωσιακές εξαγγελίες της Davinci να ισχύουν πραγματικά, γιατί τότε θα έχει πολύ ενδιαφέρον το πράγμα. Σας είπαμε για τα 87 κιλά ροπής;

Πηγή: Davinci